Aykut Polatlı-Yenilenebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından düzenlenen sektör toplantılarının bu ayki konusu oldu. Toplantıya EGİAD Başkanı Seda Kaya'nın yanı sıra, Almanya'da bu alanda faaliyet gösteren Deutche Eco Group'un yöneticileri Tobias Leschinsky ve Paul Freunscht'nin yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Uzman Yardımcısı Hakan Şener Akata da katıldı.

EGİAD Başkanı Seda Kaya, birçok ülkede bulunmayan jeotermal enerjinin dünya potansiyelinin yüzde 8'ilik bölümünün Türkiye'de bulunduğuna dikkat çekti. Başkan Kaya, geleceğin piyasasının enerjiden geçmekte olduğunu hatırlatarak, 'Türkiye, ayrıca coğrafi konumu nedeniyle güneş enerjisinden çok yararlanabilecek durumda. Türkiye, hidrolik enerji potansiyeli açısından da dünyanın sayılı ülkelerinden olup, rüzgar enerjisi potansiyeli yaklaşık 160 terawatt saat olarak tahmin edilmekte' dedi.

Satmayacaksan lisans gerekmiyor


Türkiye'nin 2023 hedeflerine de değinen Akata, dağıtım yapılmak amacıyla yapılan güneş enerji sistemlerinin lisanslı olarak çalıştırıldığı ama sadece kullanım amacıyla yapılan sistemlerin ise lisansız olarak kullanılabileceğine değinerek, 'Güneş enerjisinde lisansızlar dahil olmak üzere 5 gigawatt bir hedef görünmekte. Ama şu anda ulaşılacak en kolay hedef jeotermal hedeftir. Çünkü MTA'daki lisanslara bakıldığı taktirde 747 megawattlık başvurular alınmış durumda. Buna göre 2-3 sene içinde 600 megawattı çok rahat geçeriz' dedi.

Editör: Haber Merkezi