Et entegre tesisi 10 milyon TL'lik yatırımla yeniden ayağa kalktı

Dülgerler İnşaat, 4 yıldır atıl duran, TANSAŞ Et Entegre olarak bilinen tesisi işletmeye başladı. 105 dönümlük dev tesis 10 milyon liralık yatırımla tamamen yenilendi

Et entegre tesisi 10 milyon TL'lik yatırımla yeniden ayağa kalktı

Dülger Et Entegre Tesisi adına açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bora Dülger, "13 bin büyük ve küçükbaş hayvan kapasitesiyle sektörün en büyükleri arasına girdik. Amacımız Ege'yi ete doyurmak" dedi. Dülger Et Entegre Tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bora Dülger, "Tam kapasiteye geçtiğimizde 400 kişinin çalışacağı tesis yan kollarıyla birlikte 3 bin aileye istihdam kapısı  açacak. Canlı hayvan borsamız da bünyemizde hizmete girdi. Tesisimiz, Ege Bölgesi'nde sağlıklı kesimin yapıldığı, en sağlıklı etin olduğu yer olacak" dedi.
              
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Tansaş'ın özelleşmesinin ardından Buca Kaynaklar Et Entegre Tesisi kapatılırken 4 yıl atıl kalan tesis kullanılmaz hale geldi. Tesis, geçtiğimiz Şubat ayında Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 30 yıllık irtifak hakkı ihaleye çıkarıldı. İzmir Ticaret Odası ve İzmir Ticaret Borsası'nın ortaklığında kurulan İzmir Mezbaha Et Entegre şirketi ile Par İnşaat ihaleye katıldı. 740  bin lira muhammen bedelle başlayan ihaleye 174 kez yapılan fiyat artışı damgasını vurdu. İhaleyi 1 milyon 110 bin lira kira bedeliyle Par İnşaat aldı.
             

4 Yılda yapılacak işi 6 ayda yaptı


Dülger İnşaat ve Batı Prefabrik markalarıyla bugüne kadar 500'ün üzerinde sanayi tesisi yapan Dülger Grup ise Par İnşaat'ın hisselerini alarak et entegre tesisini yeniden ayağa kaldırmak için çalışmalara başladı. İnşaat sektöründeki tüm tecrübesini et entegre tesisinde kullanan Dülger Grup, 6 ay gibi çok kısa bir sürede 105 dönümlük alandaki yapıları baştan aşağıya yeniledi. Dülger Et Entegre Tesisi, geçtiğimiz Ekim ayında da İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden aldığı çalışma ruhsatıyla faaliyetlerine başladı.


Herkes destek verdi


Dülger Et Entegre Tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bora Dülger, tüm alt ve üst yapıyı yenilediklerini, ekipmanların modernize edildiğini, hayvan sağlığı ve refahını engelleyecek tüm eksiklerin de giderildiğini belirterek, "6 aylık süreçte 200 kişi gece gündüz çalışarak burayı baştan aşağıya yeniden inşa ettik. Ege'nin en büyük tesisiyiz, Türkiye'nin de en büyüğü olduğumuz gibi Avrupa'nın da en büyük tesisleri arasında yer alıyoruz. Tüm İzmirlilerin gurur duyacağı bir tesis haline getirdik. Burada en önemli konu, bu tesisin yapılması sırasında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden İzmir Ticaret Odası'na, İzmir Ticaret Borsa'mızdan  İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne, İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden Buca Belediyesi'ne kadar tüm kurumların desteklerini gördük. Bu vesileyle hepsine teşekkürü borç bildik. Bu tesisi hep birlikte ayağa kaldırdık" diye konuştu. Dülger,  1993 yılında kurulan tesisin, büyük bir öngörüyle planlanıp hayata geçirildiğini hatırlatarak emeği geçenlere de ayrıca teşekkür etti.


Ege et sektörüne damga vuracak


Sektöre yabancı olmadıklarıını, 2009 yılında Manisa'da, Türkiye'nin en modern Saanen keçi çiftliğini kurduklarını, devamında da büyükbaş besiye de yatırım yaptıklarını söyleyen Murat Bora Dülger, "2012 yılından bu yana Dülger Besi Çiftliği olarak sektörde yer alıyoruz. Eski Tansaş Et Entegre Tesisilerinin devre dışı kalmasıyla Ege için çok büyük bir eksiklik yaşanıyordu. Hayvan kesiminden tutun da onların soğuk hava depolarında saklanmasına, tüketiciye ulaştırılmasına kadar bir çok sorunu hepimiz yaşadık. Ciddi bir ekonomik kayıp da meydana geldi. İşte şimdi tüm bunlar geride kaldı. Dülger Et Entegre Tesisi İzmir'le birlikte Ege'nin tamamına hizmet verecek. İzmir de sektöre yön veren şehir olmaya devam edecek" dedi.
 

Tam kapasite hizmet verecek


Tesis bünyesindeki padokların 16 bin metrekare kapalı alanda 10 bin küçükbaş, 3 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olduğunu belirten Murat Bora Dülger,  günde 700 büyükbaş ve 7 bin küçükbaş kesim yapabileceklerini söyledi. İmalathane bölümünün ise günde 60 ton et parçalama ve ambalajlama, 1 ton sucuk, 1.5 ton sosis, 1 ton salam ve 2.5 ton hamburger köfte üretim kapasitesine sahip olduğuna dikkat çeken Murat Bora Dülger, "Burası İzmir'deki tüm kesimlerin yarısından fazlasını tek başına yapabilme imkanına sahip" dedi.

 

RAKAMLARLA DÜLGER ET ENTEGRE TESİSİ


105 bin dönümlük alan üzerine kurulu.
38 dönümü kapalı alanlardan oluşuyor.
10 bin küçükbaş, 3 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip padoklar bulunuyor.
Büyükbaş kesim bandı Avrupa standartlarına uygun yapıldı.
16 dönümlük yarı açık canlı hayvan borsası bulunuyor.
24 saat güvenlikle korunuyor.
Barkod sistemiyle hayvanların tüm özellikleri görülüyor.
Modernizasyon sürecinde otomatik suluk sistemi kuruldu.
Yemlik sistemler hijyenik hale getirildi.
Günde 700 büyük ve 7000 küçükbaş kesim kapasitesine sahip.
Biyolojik arıtma tesisi mevcut.
Günde 60 ton et parçalama ve ambalaj kapasitesine sahip.
10 ton kapasiteli kuşbaşı makinası, 5 ton kapasiteli kıyma makinesi hizmet veriyor.
600 ton kapasiteli 3500 metrekare soğuk hava depoları yer alıyor.
İmalathanelerde günde toplam 6 ton sucuk, salam, sosis ve hamburger köftesi üretme kapasitesi mevcut.
400 personele hizmet verecek sosyal donatılar bulunuyor.
200 kişilik kantin yer alıyor.
Tesiste ayrıca sektör temsilcilerinin, karantina alanlarının, veteriner hekim odalarının  yanı sıra 50 tüccar için de ofis bulunuyor.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.