Kırmızı et fiyatlarındaki artışın enflasyonu etkileyen negatif unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, et fiyatlarını disipline edebilmek için ithalat izni vereceklerini söyledi. Uzmanlar üretim ayağıyla birlikte ithalatın da piyasayı dengelemek amacıyla kullanılırsa yararlı olabileceği konusunda uyardılar. Kasaplar Odası Başkanı Yücelmiş ise bu haliyle ithalattan Türkiye'nin değil birkaç kişinin kazanacağını belirtti.

Sadece et ithalatı gibi kısa vadeli çözümlerin yarar getirmeyeceği hususunda açıklama yapan İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, hayvancılığın da aynı şekilde desteklenip, dışarıdan Türkiye şartlarına uygun damızlık canlı hayvan ithalinin yapılmasının et sıkıntısının kesin çözümü olduğunu savundu.

Hükümetin et ithalatıyla birlikte hayvancılık sektörünü destekleyecek herhangi bir açıklama yapılmadığını belirten Yücelmiş, 'Sadece günü kurtaracak politikalarla halkın ve üreticinin önüne geliyorlar. Et ithalatı kısa vadeli bir çözümdür, birkaç ay sonra bakacaklar yine hayvan yok, yine fiyatlar yükselecek. Böyle bir siyaset, böyle bir politika olmaz. Şimdi bu ithalatı gerçekleştiren 5 tane adam zengin olacak' dedi.
Hayvancılığın sorunları ile kimsenin ilgilenmediğinin altını çizen Yücelmiş, 'Türkiye'de hayvan sayısı azmış, çoğaltılması gerekiyormuş kimsenin umurunda değil. Bunun çözümünü Türkiye'de herkes biliyor, bakanlık bilmiyor. Hayvancılık, tarım bitirilmek mi isteniyor, ne yapılıyor ben de artık anlayamıyorum. Kendi kendine yeten ülke şimdi ithalatla yaşayan bir ülke haline geldi' serzenişinde bulundu.

'İthalat dengeleme amaçlı'

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman ithalat konusunda hükümetle aynı görüşü paylaştıklarını ve et ithalatının yapılması gerektiğini belirtti. Et ithalatının iç piyasayı dengelemek amacıyla kullanılacağını belirtti. Bir süre önce Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda olduğunu, kendilerine, tedbir amaçlı olarak piyasada anormal, spekülatif bir hareket, olduğunda müdahale etmek amaçlı ithalat yapılacağının söylendiğini ifade etti.
Arman, et ithalatının zamanının belli olmadığını ama piyasadaki durumun takip edilerek gerekli görüldüğü zaman bu ithalatın gerçekleştirileceğinin kendilerine söylendiğini açıkladı. Üreticinin bundan zarar görmemesi adına çalışmaların da yürütüldüğünü belirten Arman, 'Hem üretim hem de ithalat ayağının kontrollü bir şekilde takip edilip üreticinin de bundan zarar görmemesinin sağlanacağını umuyorum. Bize de destekler konusunda üreticinin mağdur olmaması için birtakım projelerin üzerinde de çalışıldığı belirtildi. Ama daha tam netleşmediği için ne olduğu söylenmedi. Biliyorsunuz ki daha iki aylık bakan, yeni alışıyor. Belli bir sürede olacak şeylerdir bunlar. Ama sayın Bakanımızın hayvancılıkla çok ilgili olduğunu söyleyebilirim' dedi.

'Fiyatları üretici de yükseltiyor'

Fiyatların düşmesi ile arz konusunda bazı sıkıntıların da olabileceği endişesini taşıdığını sözlerine ekleyen Arman, bakanlığın da bu konuda aynı endişeyi paylaştığını sözlerine ekleyerek, 'Fiyatların aşağı düştüğü bir harekette üretici de elindeki malı piyasaya sürmeyi kesiyor ve fiyatların yükselmesine sebep olunuyor. Bakanlık bu hamlesiyle bu tür sorunları da dengeleyip bir süreklilik sağlamak istiyor' ifadeleriyle bakanlığın bu yönde tedbir alacağını belirtti.
Editör: Haber Merkezi