Mehmet Akif Çakmak- EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu, 6. toplantısını Hilton Oteli'nde gerçekleştirdi. Yürütme Kurulu'ndaki istifaların yerini doldurmak amacıyla toplanan Yönlendirme Kurulu'nda, İzmir Valisi Cahit Kıraç'ın Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Kurulu Başkanlığı'nı birlikte yürütmesi için görüş birliğine varıldı. EXPO faaliyetlerinde daha hızlı hareket edilmesi için tek başlı bir sistemin uygun olacağının toplantıda gündeme geldiğini söyleyen Kıraç, Yürütme Kurulu Başkanlığı görevini de üstleneceğini ifade etti. Yürütme Kurulu'na seçilen diğer isimler ise DTO Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ve İGİD Başkanı Mehmet Timiroğlu oldu.  

Dologh ve Timuroğlu faydalı olacaktır

EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu olarak gündemimizdeki konuları görüşmek üzere toplandıklarını dile getiren Vali Kıraç, "Ender Yorgancılar ve Işınsu Kestelli'nin istifası ile boşalan üyelikleri doldurmak amacıyla bir araya geldik. 12 Haziran sunumu ve bundan sonraki hazırlıklarımız ile ilgili  de üyelerimizi bilgilendirdik. Aday olarak yarıştığımız ülkeler de bizi takip ettiği için lobicilik faaliyetlerimizi basın mensupları ile paylaşmayacağız. EXPO Yürütme Komitesi olarak sizin karşınızdayız. Mehmet Timuroğlu İGİD Başkanı ve Demokratik Kongo Fahri Konsolosu, Afrika ülkeleri ile ciddi bir diyaloğa girmek istiyoruz bu yüzden bizim için faydalı olacaktır. Diğer yeni üye Geza Dologh'u tanıyorsunuz zaten. Uluslararası temasları, dili olan değerli bir işadamımız. Ondan da çok istifade edeceğimizi düşünüyorum" dedi. 

Merkeze alınma ile ilgili bana ulaşan bir bilgi yok

Mahmut Özgener'in istifasından sonraki sürece değinen Kıraç, "İstifaların ardından Yürütme Komitesi Başkanlığı'nı kısa bir süre ben yürüttüm. Yürütme Komitesi, işlerin iki baş yerine tek başla yürütülmesini, pratikleştirilmesini, daha çabuk netice alınmasını sağlayacağımı düşündüğü için Yürütme Komitesi Başkanlığı'nı yürütmemi önerdi. Yaptığımız bir aylık çalışma sürecinde de çabucak işler halledildiği için Yürütme Komitesi ve Yönlendirme Kurulu Başkanlığı'nın aynı elden yürütülmesinin daha faydalı olacağı kanaati oluştu ve bunu böyle yürütme kararı aldık. Kararın faydalı olacağını düşünüyoruz" dedi. Vali Kıraç, boş olan iki yürütme kurulu üyeliği için başka bir aday çıkmadığını ve üyelerin oybirliği ile seçildiğini de ifade etti.

Merkeze alınacağı yönündeki iddialar hakkında konuşan Kıraç, "Bana henüz ulaşmış bir bilgi yok. Devlet memurluğu, her zaman herşey olabilir, yenisi gelebilir, burada kalabiliriz. Şu an buradayız, beş buçuk senedir İzmir Valiliği görevini yürütüyorum. Bana ulaşan bilgi yok, işler yürür" ifadelerini kullandı.


Yeni üyeler ne dedi?

Ya kazanacağız ya da kazanacağız


Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, EXPO Yürütme Kurulu'nda yer alması ile ilgili konuşarak, "Ben Yönlendirme Kurulu'nda da söyledim. Yürütme Kurulu'nun teveccühüne teşekkür ederim. Biz her zaman göreve hazırdık. Ben EXPO 2020'yi, 2015'in devamı olarak görüyorum. Nerede kalmıştık? diyorum şimdi. Bu defa ustalık dönemimiz olduğu için iki ihtimal var ya kazanacağız ya da kazanacağız" diyerek iddialı bir açıklamada bulundu.

Senenin uzun bir bölümünü Afrika'da geçireceğim

Göreve talip olmayacaklarını ancak görev verildiği takdirde yerine getireceklerini dile getiren yeni EXPO Yürütme Komitesi üyelerinden Mehmet Timuroğlu ise, "Umut ediyorum Valimizin başkanlığı ile birlikte süreci devam ettireceğiz. Afrika'da etkin bir ticaret faaliyeti yürütüyorum. Bu faaliyetlerimizi acaba EXPO'ya kazandırabilir miyiz? şeklinde bir görüş oluştu. Ben de üzerime düşeni fazlası ile yapmak için verilen görevi kabul ettim. İnşallah İzmir için beklediğimiz 2020 EXPO'yu İzmir'e kazandıracağız. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin fahri konsolosuyum. Afrika'da gitmediğimiz ülke kalmadı dersek yanlış olmaz. Afrika EXPO için de çok önemli bir kıta. Elimizden geldiğince Afrika kıtamıza gereken önemi vereceğiz. Herhalde senenin uzun bir bölümünü Afrika'da geçireceğim. Afrika'daki Türk okullarından bu süreçte faydalanacağız" dedi.
Editör: Haber Merkezi