İzmir'deki Hilton Oteli'nde düzenlenen toplantıda açılış konuşması yapan Komisyon Başkanı ve Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Işın Yılmaz, nüfusun yüzde 50'sini kadınların oluşturmasına rağmen karar verme ve uygulama mercilerinde kadınların çok sınırlı sayıda yer aldığını söyledi. Geleneksel algıya göre kadının ev kadını olarak konumlandırıldığına dikkat çeken Yılmaz, son istatistiklere göre Türkiye'de ev kadını sayısının 22 milyonu geçtiğini belirtti. Yılmaz, "Bir toplumun kalkınması için kadının da çalışması şarttır. Karar, idare ve uygulama mercilerinde kadın yöneticilerin sayısı mutlaka artmalıdır. Biz de bu yüzden yaklaşan oda, borsa ve yerel seçimlerde daha çok kadının yer alması için bir an önce çalışma yapma kararı aldık. Bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenlemek, kadın meclis üyelerinin tecrübe paylaşımıyla kadın meslek komitesi ve meclis üyesi sayısının artmasını sağlamak istiyoruz" dedi. Türkiye genelindeki oda ve borsalarda 55 kadının oda ve borsalarda meclis üyesi olduğunu kaydeden Yılmaz, bunların 11'inin İzmir'de olduğunu da sözlerine ekledi.

ŞÜKÜRER: SANAYİLEŞME ARTTI, İŞ GÜCÜNE KATILIM DÜŞTÜ


Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Başkanı Sıtkı Şükürer de Türkiye'de kadınların iş gücüne katılım paylarının kırsal kesimle şehirler arasında büyük farklılıklar gösterdiğini, kırsalda çalışan kadınların erkeklerden fazla ve çoğunun ücretsiz aile işçisi olduğunu dile getirdi. Kentlerde ise AB ülkelerinde kadınların yüzde 68'i çalışma hayatının içinde yer alırken, Türkiye'de bu oranın yüzde 26'lar seviyesinde olduğuna dikkat çeken Şükürer, "Bu ülkede sanayileşme arttıkça kadının iş gücüne katılım oranı düşmüştür. Araştırmalar, kadınların aynı işi yapan erkeklerin ücretinin ancak yüzde 60'ını alabildiğini göstermektedir" dedi.

TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz de kadınlara yönelik aktif işgücü politikalarının sanayiye uygun hale getirilmesi gerektiğini belirterek, kadının iş yaşamına katılmasının önündeki engellerin kaldırılması ve parlamentoda temsilin artırılması için sürekli olarak çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi.