Gülçin Karaegemen- İzmir-Manisa Kırsal Turizm Çalıştayı dün Balçova Termal Tesisleri'nde gerçekleşti. Yörede daha cazip ve daha güçlü alternatif destinasyonlar oluşturulabilmesi, yörelerdeki kaynakları sınırlı kırsal yerleşimlere kültürel özelliklerini sergileme, el sanatlarını ve yöresel ürünlerini tanıtma imkanı vermek amacıyla düzenlenen çalıştayda, İzmir ve Manisa'daki dağ, yayla, çiftlik, yerel sanat, tarihi kent, arkeolojik, doğal ve kültürel açıdan önemli olan yerlerin ve yerleşimlerin yöresel olarak birbirleriyle ilişkilendirilmeleri ele alındı.

Açılışta konuşan İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz şunları söyledi: "Umuyorum ki düzenlediğimiz çalıştayla birlikte Manisa kırsalında el sanatları ve yöresel ürünler satılabilir. Yeme içme alanlarıyla birlikte doğaya uygun bir şekilde turistin hizmetine açılır. İllerimiz, bölgesel zenginliği bulunan kırsal alanları yoğun olmasına rağmen yerli ve yabancı turistlerin kullanımına henüz sunulmuş değil, daha çok rekreasyon etkinlikleri görülmektedir. Bozdağ, Ödemiş ve Tire'ye kadar uzanan yerlerde, beraber pazarlanacak alanlar var. Yöresel yaşam alanlarını ekonomik ürün haline gelebileceğine inanıyorum. Manisa'yla ortak programlarla kırsal turizm potansiyeli oluşturulması mümkündür. Kongre, fuar, kruvaziyer müşterileri, alternatif programlarla kırsal turizme günübirlik de olsa dahil edilebilir. Kruvaziyer turizminde, Sart ve Manisa tur programları uygulanabilir. Tabii ki bu programlar kruvaziyer organizatörleriyle ve illerimizin yöneticilerinin ortak çalışmalarıyla gerçekleştirilebilir."

 
Enerjimizi güneş ve deniz turizmine verdik


İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu da İzmir'in Bozdağ, Gölcük ve Manisa'nın Sart Antik Kent alanının bu iki kentin zenginliği ve çeşitliliği olduğunu belirterek, "Bugüne kadar tüm enerjimizi denize ve güneş turizmine yönlendirdik. Manisa ve İzmir'in Bozdağ,  Gölcük ve Sart alanlarının envanteri çıkarılmalı ve ona göre yol haritası oluşturulmalı. Bu çalıştayda çalışma grupları oluşturup yol haritası belirlenirse tanıtım daha kolay gerçekleşir. Orman Bakanlığı'nın 'Orman Bakanlığı'na ait hazineleri turizm adına değerlendirebilirsiniz' talimatı ile master planımızı hazırladık. Bu kaynakları nasıl değerlendireceğimize dair master planımız hazır" dedi. 

İzmir'in Antalya'dan farkı yok

Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz de İzmir'in ve Ege Bölgesi'nin Türkiye açısından çok önemli olduğunu, turizm için bir altyapı oluşturduğu belirterek, "İzmir'e bir buçuk milyon turistin geldiğini düşünüyorum. Bu Antalya'nın onda biri. İzmir'in Antalya'dan aşağı kalır bir tarafı yok, fazlalıkları var. İzmir derken, İzmir-Manisa hepsini bir bütün olarak düşünüyoruz. Antalya'daki deniz İzmir'de de var. İzmir daha güçlü bir imaja sahip. Adeta dünyaya açılan pencere. Manisa olarak , kendimizi yeteri kadar öne çıkmamış bir zenginlik olarak görüyoruz. Manisa'da müthiş bir potansiyel var" dedi.

Çalıştayda, bölgedeki yeme-içme ve konaklama kapasitelerinden yararlanılmasını sağlamak, kırsal alanlardaki yeni tesisleşmelere destek olmak amacıyla, İzmir ve Manisa illeri işbirliğinde çalışma başlatıldı.
 
Editör: Haber Merkezi