Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, genel seçimler öncesinde İzmir’i havacılığın merkezi yapacak projeler ortaya koyduklarını bu kapsamda çalışmalarını bir bir sürdürdüklerini söyledi. 35 proje içinde Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminalinin de olduğunu anımsatan Yıldırım, yap işlet devret modeliyle 600 milyon TL’lik yatırımı bir kalemde İzmir'e yaptıklarını bildirdi. Yeni terminalin 14 ay içerisinde tamamlanarak hizmete gireceğini ve bambaşka bir Adnan Menderes Havalimanı'nın ortaya çıkacağını ifade eden Bakan Yıldırım, “Bunu yapıyoruz, çünkü İzmir büyük bir organizasyona EXPO 2020’yi hazırlanıyor. Onun için bu büyük marka projelerin, zaman kaybetmeden İzmir'e kazandırılması lazım” dedi.

 
5 ayda 3,5 milyon yolcu

İzmir'den önceki yıllarda yurt içinde sadece iki noktaya hava taşımacılığı olduğunu, şimdi ise bunun 18 noktaya çıktığına işaret eden Bakan Yıldırım, şunları kaydetti: “İzmir'den Anadolu'ya gitmeniz için İstanbul'u tavaf etmeniz gerekiyordu, şimdi buna ihtiyaç yok. Birçok vilayetimize rahatlıkla gidilebiliyor. Bu durum da İzmir’in, İzmirlinin havayolunu daha çok kullanmasını sağladı. İzmir’de 2,5 milyonu bulmayan havayolu yolcu sayısı, yüzde 243 artarak 8,5 milyon yolcuyu geçti. Sadece bu yılın ilk 5 ayındaki yolcu sayımız 3,5 milyonu buldu. Geçen yılın aynı döneminde 3,1 milyon yolcumuz vardı. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8’lik bir artış var. Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali’nin yenilenmesi ile bu artış hızı daha da artacak. Çünkü İzmirliler havayolunu sevdi. İzmir Adnan Menderes Havalimanı sadece 2011 yılında 1.1 milyon yolcu artışı yakaladı. 2012 yılı sonunda da, yapım çalışmalarına karşın 1 milyonun üzerinde yolcu artışı bekliyoruz”.

 
“EXPO, İzmir’e hizmet getirmek için araç”

Bakan Yıldırım, gelecek yıllarda İzmir'e hem iç, hem de dış hatlarda seferlerin daha da artacağını ifade ederek, “Dolayısıyla İzmir'in çok hizmete ihtiyacı var” dedi. EXPO 2020’ye hazırlanan İzmir’in, karayolunu, denizyolunu, havayolunu ve yüksek hızlı demiryolunu yaptıklarını vurgulayan Yıldırım, EXPO’nun İzmir’de düzenlenebilmesi için gayretlerini hız kesmeden devam edeceklerini dile getirdi. EXPO’nun İzmir'e daha fazla hizmet getirmek için önemli bir araç olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Ancak EXPO olsa da olmasa da hizmetlerimiz devam edecek, çünkü 2023 gibi daha büyük bir hedefimiz var. Bu kapsamda da herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Sadece bizim yaptıklarımız değil, yerel yönetimlerin de durumlarını muhasebe yapıp, İzmir'in değişimine Fransız kalmaması için gereken adımları atması gerekiyor” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi