Kurban Bayramı'na bir aydan daha az zaman kalmasıyla, vatandaş da kurbanlık fiyatlarını araştırmaya başladı. 2016 Kurban Bayramı için aşağı yukarı tahminleri oluşturulan kurbanlık fiyatlarında geçen seneye göre çok fazla bir oynamanın yaşanmayacağı açıklandı. 2016'da kurban kesmek isteyen vatandaşın en az 750 ile 900 lirayı gözden çıkarması bekleniyor. Geçen seneye göre hemen hemen aynı fiyat seviyelerinde seyredecek olan kurbanlık fiyatları, vatandaşı kurban kesmek için umutlandırıyor. Uzmanlar ise kurban olamayacak hayvanların satışa çıkarıldığına da dikkat çekerek, kurban alacak vatandaşları uyardı.

Küçükbaş 800, büyükbaş 2 bin lira

Kurban fiyatlarında geçen yıla göre ciddi bir artış olmayacağını söyleyen İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş, 'Ancak yaşanan kuraklık nedeniyle yem fiyatlarının pahalanması, kurban fiyatlarını biraz da olsa yukarı çekebilir. Etin kilosu kasaplara şu an için 27 liraya geliyor. Kurban öncesi olmasına rağmen fiyatlarda bir artış yaşanmadı. Uzun süredir aynı seviyelerini koruyor. Bundan yola çıkıp bir tahmin yapacak olursak, büyükbaşta canlı hayvanın kilosunun 13-15 lira, küçükbaşta 15-16 lira, kuzuda ise 16-18 TL arası olması bekleniyor. Tabii tüm bunlar şu an için beklentilerimizdir. İzmir'de kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar, oluşan fiyatlar göz önüne alındığında kesim paraları da dahil küçükbaş için ortalama 800 TL, büyükbaş için de 2 bin TL ödeyecek' bilgisini verdi.

'Hayvan sıkıntısı yok'

Et ve Süt Kurumu'nun Avrupa Birliği ülkelerinden 5 bin ton taze soğutulmuş sığır karkas eti ithalatı için ihale açmasını, ithalatının kurban fiyatlarını dengelemek için de yapılmış olabileceği yönünde yorumlayan Yücelmiş, sözlerini şöyle sürdürdü: Hayvan besicileri ve üreticiler, yem fiyatlarınının çok yüksek olmasından yakınıyor. Bu durum da kurbanlık hayvan fiyatlarına yansıyacak gibi gözüküyor. Öyle ki Türkiye'nin pek çok yerinde, orta gelirli bir vatandaşın en azından bir koyun kesebilmesi için en az 750 ila 900 lirayı cebinden çıkarmayı göze alması gerekiyor. Ancak ülkemizde canlı hayvan sıkıntısı da şu ana kadar oluşmadı. Pazarlarda da herkes yerini tutuyor. Demek ki hayvan var.

'Yerli besi desteklenmeli'

İthal et için önemli miktarda dövizin harcandığına dikkat çeken Yücelmiş, 'İthal et için harcanan para ciddi bir döviz kaybıdır. Bunun yerine yerli besi desteklenseydi, hem ülke ekonomisi kaybetmezdi hem de hayvancılığımız zor günlerden kurtulur, et fiyatı da ucuzlardı. İthal etin et fiyatlarına indirim yönünde maalesef etkisi olmamıştır' dedi. Son 2 yılda kurbanlıklarda bazı hastalıklara rastlandığını ancak bakanlığın gerekli çalışmalarda bulunduğunu söyleyen Yücelmiş, sözlerini şöyle tamamladı: Bu sene herhangi bir hastalık riski yok. Çünkü tarım il müdürlükleri gerekli olan çalışmaları yapıyor. Zaten tarım il müdürlüklerinden artık hayvanların çıktıkları il ve ilçelerde dahil olmak üzere her türlü bilgiye ulaşmak mümkün. Veterinerler de hayvanları sağlık durumlarını inceleyp, kulak küpelerine baktıktan sonra yola çıkarıyor.
Editör: Haber Merkezi