AB kuru üzümdeki 'Chlropyrifos-ethyl' etken maddesini yarattığı sağlık riskleri nedeniyle 0,5 ppm'den 0.01 ppm'e düşürmüştü. Bu etken maddenin düşürülmesi sonrasında ise üreticilerin ellerindeki üzümlerin nasıl alınacağı konusu tartışılmaya başlandı. 17 Haziran'daki toplantıda somut karar vermesi beklenen AB, kararını 10 Ağustos'daki toplantıya bıraktı. Bu durumdan önce AB ülkelerine ürünlerini kilogram başına 6 liraya satan üreticiler ise, yeni durumdan sonra 3,5 liraya satmaya başladı. Üreticiler durumun bir an önce çözülmesini istiyor.

En çok zararı üreticiler görüyor

'Chlropyrifos-ethyl' etken maddesinde yaşanan gelişmelerin en çok üreticileri etkilediğini belirten İzmir Ticaret Borsası Üyesi Tayfur Akın, 'Bu kuraldan önce üzüm daha dağerliydi ancak neredeyse yarı fiyatına satılmaya başlandı. Zaten ortada hala alınmış bir  karar yok. AB bunu düşürdü ancak Türkiye buna bu sene geçti. Bu sene ilacın kullanılması da yasaklandı. Ama üreticinin elindeki kuru üzüm ne olacak? 17 Haziran'daki toplantıdan somut bir karar da çıkmadı. Üzüm konusundaki muallak  durum devam ediyor. Bu durumdan da en çok zararı üretici gördü. Çünkü mevcut durumdan dolayı üzüm fiyatları 6 liralardan 3,5 liralara düştü. 1 yıl boyunca üzüme emek harcayan insanların emeklerinin karşılığını alamadığını görüyoruz. Bu sorunun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor' ifadelerini kullandı.

Karar için 10 Ağustos'u bekleyeceğiz

17 Haziran'da gerçekleşen toplantıda somut bir karar alınmadığını belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep ise konu ile ilgili olarak şunları söyledi: Aslında son süreçte çok büyük bir değişiklik olmadı. Tahminime göre, Avrupa ülkeleri kendi orjinleri içerisinde bir değerlendirmeyle yılbaşına kadar bu tüketimi devam ettirecek. 17 Haziran'da durumla ilgili bir sonuç açıklanmasını bekliyorduk ancak bu olmadı. İnglitere, Fransa, İtalya farklı değerlendireceklerini söyledi. Bu işlerde en katı kuralları olan Almanya'da kesin bir karar almadı. Bu işi sürüncemede tutup, 10 Ağustos'taki ikinci toplantıya kadar taşımak istiyorlar. Ancak tecrübelerime göre, yılbaşına kadar elimizde olan mahsuller bitecek. Sonrasında da 'Chlropyrifos-ethyl' etken maddeli ürünlerin alımını yapmayacaklar. Zaten Tarım Bakanlığı'nın da desteğiyle ilaçların kullanımı yasaklandı ve piyasadan kaldırıldı. AB ülkelerinin kendi içlerinde bir konsensus sağlayıp, kendi ölüçümlemeleriyle bu işi çözeceğini ve bu sayede elimizdeki ürünleri bitirebileceğimizi düşünüyorum. Bütün üyelerimize yeni sürecin duyurusunu da yaptık. Somut bir karar alınması için 10 Ağustos'a kadar bekleyeceğiz.
Editör: Haber Merkezi