Mehmet Akif Çakmak- Tehlikeli Kimyasallar, Kimyasallardan Meydana Gelen Yangın ve Patlamalar konulu eğitim toplantısı, İzmir Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan İş güvenliği Uzmanı Celal Toprakçı, işveren ve çalışanları tehlikeli ve ağır işlerden önce sağlık raporu alınması konusunda uyardı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Tayfun Eyiel ise Türkiye'de her yedi dakikada bir iş kazası olduğuna ve her 10,8 saatte bir çalışanın hayatını kaybettiğini vurguladı.

Etiketsiz kimyasallardan uzak durun

Tehlikeli kimyasallar ile birlikte birçok meslek hastalığının, iş kazalarının gündeme geleceğini söyleyen Celal Toprakçı, "Kimyasallar özellikle solunum yoluyla çeşitli rahatsızlıklara yol açabiliyor. İş yerlerinize etiketsiz kimyasal madde kabul etmeyin. Etiketlerin anlamlarını mutlaka öğrenin. İş yerine yapılan denetimlerde ilk olarak kimyasallarla ilgili çalışanlara bilgi verilip verilmediği soruluyor" dedi. İş yerlerinde yaşanan iş kazaları ve hastalıklarla ilgili birçok davanın bulunduğunu hatırlatan Toprakçı, "Eğer kimyasallar ve tehlike içeren bir yerde işe girilecek ise mutlaka ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu alınmalı. Ayrıca her yıl rutin kontroller yapılmalı. Aksi takdirde birçok hastalık karşınıza çıkabilir. İşverenler de tazminat ödemek zorunda kalabilir" şeklinde konuştu. 

Uluslararası Çalışma Örgütü'ne göre dünyada her yıl 2,2 milyon kişinin iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle öldüğünü hatırlatan İTO Meclis Üyesi Tayfun Eyiel ise, "Türkiye'de durum pek farklı değil. Sosyal güvenlik kurumunun verilerine göre her 7 dakikada bir iş kazası oluyor. Her 10,8 saatte bir çalışan hayatını kaybediyor. İş kazalarının yıllık maliyeti de çok yüksek" dedi ve kimyasalların zararlı etkileri konusunda İTO üyelerini uyardı.