Forumun düzenlendiği salonun fuayesinde yaklaşık 30 Türk firması stand açarken adeta mini bir fuar havası oluştu. Türk firmaları ile kruvaziyer firmaları yöneticileri, kruvaziyerlere mal satımı konusunda görüşmeler yaptı
 
Kruvaziyer firmalarının üst düzey yöneticilerine alışverişlerini Türk firmalardan yapmaları için çağrıda bulunan Demirtaş, "Türkiye'ye güvenin, alışverişlerinizi buradan yapın" dedi. İzmir Ticaret Odası'nın 75 bin üyesi olduğunu ve bunlardan 4 bin üyenin ihracatçı olduğunu söyleyen Demirtaş, "Belli standartta ve kalitede mal üretiyoruz. Rekabet ve kalite konusunda hiçbir endişemiz yok. Her türlü alltyapımız var. Eğer kontrat olursa ve ne istediğizi bilirsek her türlü malı temin ederiz" dedi.

Seatrade toplantısının İzmir'de yapılmasını özellikle istediklerini sözlerine ekleyen Demirtaş, "Amacımız, kruvaziyer firmalarına potansiyelimizi göstermekti. Bize güvenin, Türkiye'ye güvenin" diye konuştu. Kruvaziyer gemilerinin İzmir'de daha uzun sure kalmasını istediklerini belirten Demirtaş, "İzmir'de sizi ve yolcularınızı şaşırtacak çok şey var. Alternatif turlar hazırlayalım. Sizin gidebileceğiniz yerleri araştıralım. Ama 8 saat kalıyorsunuz. Bunları yapabilmeniz için bir gece İzmir'de kalın" dedi.


Ana tedarik limanı olmak istiyoruz

Türkiye'nin kruvaziyer gemiler için bir lojistik merkez olabileceğini söyleyen Türk Gemi Tedarikçileri Derneği Başkanı Yorgo Saris ise, "Gemi tedarikçileri olarak genellikle kargo gemileri üzerine konsantre oluyoruz. Ama kruvaziyer gemilerinin talepleri farklı. İstedikleri bazı ürünleri 2-3 günde bulamıyoruz. Eğer bir kruvaziyer şirketi ile sözleşme yaparsak stoklarımızı ona gore tutabiliriz. Kruvaziyer şirketlerinin satın alma yöneticileri ile ilişki kurmamız, onlara tanıtım yapmamız gerekiyor. Ama maalasef şu anda ana tedarik limanı olarak görülmüyoruz. Ana tedarik limanı olmak isteriz" dedi.


Türkiye piyasasında büyük bir istikbal var

Türkiye'nin dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer aldığına ve yükselen bir piyasa olduğuna dikat çeken V.Ships Leisure İş Geliştirme Yöneticisi Costas Kontes, "Yerel tedarikçilerden sadece taze ürünleri alıyoruz. Genellikle de son derece memnunuz. Ama bunun dışında alımlar da yapılabilir. Örneğin son derece iyi fiyatla iyi kalitede halı satın aldık" diye konuştu. Kruvaziyer turizmi piyasasındaki rekabetin karlılığı azalttığını sözlerine ekleyen Kontes, "Türkiye piyasasında büyük bir istikbal olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Kruvaziyer turizmi piyasasında rekabetin çok fazla olduğunu söyleyen Cruse Emena UTi Bölge Müdürü Andreas Schwertfeger ise, ürün kalitesinde tutarlılığın önemine dikat çekerek, "Yerel tedarikçilerin sattıkları ürünlerin belli bir tutarlılığa sahip olması gerekiyor. Örneğin satın alınan etlerin hepsinin aynı ebatta olması gerekiyor. Bu da doğal olarak yerel tedarikçi için bir zorluk oluyor" dedi.

Türkiye'de kaliteli ve çok çeşitli ürünler olduğuna dikkat çekeren Pullmantur Kara Operasyonları Başkan Yardımcısı Eduardo Lopez-Puertas, "Şu anda Türkiye'den hiçbirşey satın almıyoruz diyebilirim. Hiç yok denecek kadar az. Satın almaları genellikle Pire'den yapıyoruz. Aslında Türkiye'de potansiyel var ve bu potansiyel değerlendirilebilir. Bu konunun üzerine konsantre olmak gerekiyor. Çok fazla imkan var. İyi teklif verirseniz kesinlikle iş yapabilirsiniz" diye konuştu.