Mehmet Akif Çakmak- İzmir Ticaret Borsası'nın aylık olağan meclis toplantısı İTB Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Mecliste yaptığı konuşmada VOB'un durumuna değinen Işınsu Kestelli, "VOB'un taşınması ile ilgili bize gelen resmi bir başvuru ya da belge yoktur. Bu süreçte hükümetimizin yetkili isimlerinden gelmeyen bilgilerin de bir bağlayıcılığı yoktur. İzmir'in elini zayıflatacak açıklama ve yorumlardan uzak duralım" diye konuştu.

İTB Başkanı Işınsu Kestelli, temmuz ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) özel kanunla kurulmuş, Türkiye'nin ilk ve tek türev borsası olduğunu belirtti.

Kestelli, şöyle konuştu: "VOB'un başka bir borsayla birleşmesi ya da İzmir'den taşınması ile ilgili hükümetten bize gelen resmi bir bilgi veya başvuru yok. Ülkemizde borsaların kuruluş, taşınma ya da birleşmeleriyle ilgili karar verici makam, hükümettir. Bu nedenle VOB'la ilgili bizden ya da hükümetimizin yetkili isimlerinden gelmeyen bilgi ve değerlendirmelerin değeri ya da bağlayıcılığı yoktur. Bu süreçte tüm kamuoyunu, İzmir'in elini zayıflatacak açıklama ve yorumlardan uzak durmaya davet ediyorum. İzmir'in önemli bir kazanımı olan VOB'a destek veren bakan ve milletvekillerimize, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin değerli başkanlarına ve medya temsilcilerine teşekkür ediyorum."

Kestelli, Suriye'deki gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini de belirterek, "Gıda başta olmak üzere tarımsal ihracatımızda önemli yeri olan ülkelerle ticaret bıçak gibi kesildi. Dip yapan fiyatlar yüzünden pek çok işletme büyük sıkıntıya girdi" diye konuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile yaptığı görüşmede, VOB'un İstanbul'a taşınacağı cevabını aldığını ancak borsanın İzmir'de kalması için elinden geleni yapacağını kaydetti.

VOB'un taşınmasının en az 1,5 yıl ertelendiği haberini aldıklarını kaydeden Sait, "Belki siyasi ve başka düşünceler vardır. Hükümetimiz birtakım kararları olabilir ama bu milletvekilleri olarak bizim görüşümüzü değiştirmez. VOB'un İzmir'in bir markası olduğunu her fırsatta söylüyorum. Bu kurumun İzmir'de kalması gerekiyor" diye konuştu.
   
Emtia fiyatları hareketlendi
   
İTB Meclis Başkanı Halit Kaya da 2012 yılının ikinci yarısıyla birlikte "mısır, soya, buğday" gibi emtia ürünleri fiyatlarında hareketlenme başladığını, ABD'de yaşanan kuraklık nedeniyle tarımsal ürünlerin fiyatının hızla yükselmeye başladığını kaydetti.
  
Fiyatlarda yaşanan yükseliş eğiliminin küresel ölçekte belirsizliğe ve kırılganlığa neden olduğunu ifade eden Kaya, Türkiye'de son yıllarda tarım ürünlerinin yıldızının yeniden parlamaya başladığını söyledi.

Kaya, 2011'de 30 milyar liranın üzerine çıkan tarım ve balıkçılık kredilerinde 2012 yılında hedefin 38 milyar lira olduğunu belirterek, "Bu yılın ilk üç ayında 2,5 milyar lira ile en çok kredi kullanan il İzmir oldu. Bu durum tarım sektörünün İzmir için ne denli önemli olduğunu gösteriyor" dedi.
Editör: Haber Merkezi