Avrupa Birliği’nde zeytinyağı üreticisine verilen prim 4 TL’yi bulurken Türk zeytinyağı üreticisi, devletten 2 TL istiyor. Türk zeytin üreticisi, AB’de 50 kuruş olan sofralık zeytin primine karşılık 25 kuruş verilmesini talep ediyor. Türkiye’de şu anda zeytinyağına 70 kuruş prim verilirken yemeklik zeytinde prim yok. Zeytin üreticilerinin prim talebine en büyük destek ihracatçılardan geliyor.

Gaziantep’te düzenlenen, Zeytin ve Zeytinyağı Sektör Toplantısı'nda konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, 11 Mayıs 2015 tarihinde İstanbul’da, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı toplantıda sektörün, prim talebini Davutoğlu’na yaptığı sunumda aktardığını ifade etti. Türk zeytin ve zeytinyağı üreticisinin 2023 yılı için büyük hedefler ortaya koyduğunu hatırlatan Renklidağ, “Türkiye, 2023 yılında 650 bin ton zeytinyağı ve 1 milyon 200 bin ton sofralık zeytin üretimi hedefliyor. Bu rakamlara ulaşmak için son 10 yılda Türkiye’nin zeytin ağacı sayısı 90 milyondan 170 milyona çıktı. 80 milyon delice zeytin fidanını aşılayarak, onları da ekonomiye kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu üretim rakamlarına ulaştığımızda, zeytin ve zeytinyağımızın katma değerli bir şekilde ekonomiye kazandırılması ve üreticimizin yüzünün gülmesi için prim hayati öneme sahip. Bugün AB’de üreticiye, zeytinyağında kilo başına 4 TL prim veriliyor, Türk üreticisinin de en az 2 TL primle teşvik edilmesi gerekiyor. Yemeklik zeytinde de AB’nin verdiği 50 kuruş primin yarısını istiyoruz.” şeklinde konuştu.

‘AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN 15 BİN TON KOTA İSTİYORUZ’

Başbakan Davutoğlu’na yaptığı sunumda, Avrupa Birliği’ne zeytinyağı ihracatında 15 bin ton kota alınması talebini de aktardığını ifade eden Renklidağ, şunları kaydetti: “Avrupa Birliği, zeytinyağı üretiminde de tüketiminde de lider. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne göre her toplum, kendi gıda maddesini üretme özgürlüğüne sahiptir. Bu çerçevede Avrupa Birliği'nden, 100 ton gibi çok sembolik olan ambalajlı ürün kotamızı 15 bin ton olarak revize etmesini istiyoruz.” Zeytinyağı sektörünün en büyük sıkıntılarından birinin de tağşiş (zeytinyağının içine başka nebati yağlar karıştırılması) olduğuna dikkat çeken Renklidağ, bunu nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendirilmesi talebini Başbakan’a ilettiklerini sözlerine ekledi.

Gaziantep Ticaret Borsası’nın evsahipliğindeki toplantıda, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı M.Kadri Gündeş de komitenin kurulduğu 2007 yılından bu yana yürüttüğü tanıtım faaliyetleriyle ilgili bir sunum yaptı. Ayrıca Türkiye’de iç talebi arttırmak amacıyla geçen ocak ayında hazırlanan, televizyon ve radyolarda yayımlanan kamu spotuna destek veren Gaziantep Ticaret Borsası’na teşekkürlerini iletti.

HASAT ŞENLİKLERİ GÜNEYDOĞU’YA YAYILIYOR

Öte yandan Zeytincilik sektöründe EZZİB’nin destekleriyle 10 yıldır üretim bölgelerinde düzenlenen hasat şenliklerine bir yenisi daha ekleniyor. Geçmiş yıllarda Ayvalık, Aydın, Akhisar, Mut, Burhaniye, Edremit ve Antakya’da düzenlenen zeytin hasat şenliklerine destek veren birlik, 2015-16 sezonunda Gaziantep, Kilis ve Nizip'i kapsayan bir hasat etkinliğini, o yöredeki ticaret odaları ve borsalarla birlikte düzenleyecek.
Editör: Haber Merkezi