Schengen vizelerinin büyük çoğunluğu reddediliyor Schengen vizelerinin büyük çoğunluğu reddediliyor

UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'nde yer alan Hıdırellez, Türk toplumlarında özel bir yere sahiptir.

Hıdırellez, Türk kültüründe mevsimlik bir bayram olarak kabul edilir. Ruz-ı Hızır olarak da bilinen bu gün, efsanevi figürler Hızır ve İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak kabul edilir ve bu buluşmanın doğaya canlılık ve bereket getirdiğine inanılır. Dolayısıyla, Hıdırellez aynı zamanda doğanın uyanışı, yenilenmesi ve canlanması olarak da görülür.

Hıdırellez'in kutlanmasında çeşitli gelenekler ve ritüeller bulunur. Bu gelenekler arasında ateş yakma, dileklerin tutulması, şenlikler düzenlenmesi ve doğa ile iç içe etkinlikler yapılması gibi uygulamalar yer alır. Özellikle baharın gelişini simgeleyen ateşin yakılması ve üzerinden atlanması, eski kökenlere dayanan bir ritüeldir ve bu eylemin insanlara sağlık, bereket ve mutluluk getireceğine inanılır.

Evleneceğiniz kişiyi bu ritüel ile görmek mümkün

Bazı inanışlara göre hıdırellez gecesi rüyanızda evleneceğiniz kişiyi görebilmenizin mümkün olacağı söylenir. Bunun için  tuz ritüeli, halk arasında en bilinen yöntemdir.

Tuz ritüeli nasıl yapılır? 

Hıdırellez gecesi yani 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece bir miktar tuz yiyip daha sonra kimseyle konuşmayıp direkt uyumak gerekiyor. Bununla birlikte rüyanızda evleneceğiniz kişinin size su getireceği biliniyor. 

Editör: Sedef Didem Ezme