Finans dünyası bu hafta, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin tonu, Orta Doğu'daki kaygı verici gelişmeler ve çelişkili ekonomik veriler nedeniyle sallantı yaşadı. ABD borsaları, Fed'in faiz indirimlerine yakın zamanda başlamayacağı yönündeki endişelerle sert düşüşler kaydetti.

AJet'ten Yurt Dışı Uçuşlara %40 İndirim! Ailenizle Unutulmaz Bir Tatil Fırsatı Yakalayın! AJet'ten Yurt Dışı Uçuşlara %40 İndirim! Ailenizle Unutulmaz Bir Tatil Fırsatı Yakalayın!

Neden Fed Yatırımcıları Endişelendiriyor?

Fed Başkanı Jerome Powell'ın son konuşmasındaki şahin tonu, faiz indirimlerinin yakın zamanda masaya yatırılmayacağı sinyalini verdi. Bu durum, enflasyonla mücadele eden yatırımcıların endişelerini artırdı.

Genel olarak, ABD ekonomisinden gelen veriler de karmaşık bir tablo çiziyor. Bir yandan güçlü istihdam piyasası, Fed'in temkinli tutumunu destekliyor. Diğer yandan, sanayi üretiminde yaşanan yavaşlama ve konut satışlarındaki düşüş, ekonominin genel sağlığı konusunda soru işaretleri doğuruyor.

İsrail-İran Gerilimi Neden Riskleri Arttırıyor?

İsrail ile İran arasındaki gerilim yatırımcıların iştahını kaçırıyor. Potansiyel bir askeri çatışma, küresel petrol arzını sekteye uğratabilir ve enerji fiyatlarını yukarı çekebilir. Bu durum, zaten enflasyonla mücadele eden piyasaları daha da zorlayabilir.

Piyasalar Ne Bekliyor?

Yatırımcılar önümüzdeki haftalarda ABD merkez bankasının faiz politikası kararlarını ve Orta Doğu'daki gelişmeleri yakından takip edecek. Ayrıca, gelecek hafta açıklanacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı da bölgedeki piyasalar için önemli bir gündem maddesi olacak.

Borsalarda Neler Yaşandı?

ABD borsalarında hafta boyunca satışlar baskın oldu. Dow Jones Endeksi yatay seyrederken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla %3.06 ve %5.52 değer kaybetti.

Avrupa borsalarında ise karmaşık bir seyir vardı. Almanya DAX endeksi %1.08 gerilerken, Fransa CAC 40 endeksi ise %0.14 yükseldi.

Asya piyasalarında ise İsrail-İran gerilimine bağlı satışlar ön planda oldu. Japonya Nikkei endeksi %6.21 değer kaybederken, Çin'de ise Şanghay Kompozit Endeksi %1.52 yükseldi.

Türkiye Piyasası Ne Durumda?

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı %1.23 düşüşle 9.693 puandan tamamladı. Yatırımcılar önümüzdeki hafta TCMB'nin faiz kararı başta olmak üzere bir dizi yerli veriyi yakından takip edecek.

Genel olarak, küresel piyasalar belirsiz bir döneme giriyor. Fed'in faiz politikası, Orta Doğu'daki gerilim ve küresel ekonominin gidişatı önümüzdeki haftalarda piyasa hareketlerini belirleyen en önemli faktörler olacak.

Editör: Nurican ALBAYRAK