Ailelerin ve okul çağı çocuklarının en büyük sorunlarından biri akran zorbalığı. Öyle ki ünlü oyuncu Çağlar Ertuğrul bile yıllar önce okulda başına gelenleri unutmayıp okulu satın alıp yıktırdığını açıkladı. İşte böyle yıllar sonra bile içimize işleyen akran zorbalığı hakkında uzmanı konuştu.

Uzman Pedagog ve Aile Danışmanı Sedat Baş, akran zorbalığını şu sözlerle anlattı: “Çocukların ya da gençlerin güçlü olanın güçsüz olana uyguladığı fiziksel, duygusal, sosyal, dijital bir şiddet türüdür. Şu an günümüzde çok yaygın. Önceden de bu vardı ancak bu kadar görünür değildi. Çocukların yetiştirilme stilleri değişince bu durum gün yüzüne çıktı. Aileler aşırı koruyucu olunca çocuk daha da içine kapanık ve problemlerini çözemeyen, savunmasız çocuklar ortaya çıktı. Bir diğer taraftan da aşırı otoriter anne babaların çocuklarından da zalimler ortaya çıkmaya başladı. Çocuklar evde zorbalığa maruz kalınca dışarıda da kendini kanıtlamak için zorbalık yapmaya başlıyor. Böylelikle zorba ve kurban rolü olmak üzere iki ayrı kavram ortaya çıkıyor. Zorbalık 4 yaşından itibaren başlıyor. Hayatın her alanında zorbalık vardır. İş yerinde mobbing olarak, okulda, apartmanda her yerde.”

Akrannn

İNTİKAM PLANI KURUYORLAR

Öğretmenlerin yaklaşım problemine de değinen Baş, “Okullarda şöyle bir sorun var; öğretmenler öğrencilere sürekli olarak ‘sorunlarınızı kendiniz çözün, kendi aranızda halledin, şikayete gelmeyin’ diyor. Kurban rolündeki çocuklar da aşırı özgüvensizliklerinden dolayı yaşananları anlatamıyor. İçlerinde bu duyguyu yaşayıp bir intikam planı oluşturuyorlar. Bu gelecek adına bir faciadır. Hepimizin olduğu gibi çocukların da bir onuru var ama çocukları görmezlikten geldiğimiz için çocuk bunu ömrü boyunca unutmuyor. Hayatının ileriki evrelerinde travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, anksiyete gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Ünlü oyuncu Çağlar Ertuğrul’da geçtiğimiz günlerde bununla ilgili bir paylaşımda bulunarak ‘İlkokul hocalarım beni hep döverdi, ben de okulu komple alıp yıktırdım yerine bir şey de yaptırmayacağım, molozlaşan travmalarım gibi kalsın bu halde’ açıklamasını yapmıştı. Bu da yıllar sonra ortaya çıkan bir travma tepkisidir” ifadelerine yer verdi.

Akran Zorbalığııı

GELECEK KUŞAKTA İNTİHAR VAKALARI ARTACAK

Yeni neslin sorun çözme becerisi olmadığını vurgulayan Baş, “Z kuşağı bir felaket. Ondan sonra gelen alfa kuşağını ise ben ‘boş kuşak’ olarak nitelendiriyorum. Anne babalar düzelmediği sürece geleceğimiz tehlike altında olacak. Gelecekte en çok yaşayacağımız acı ise intihar vakaları olacaktır. Çünkü bu çocukların problem çözme becerileri olmayacak. Hayatın içinde yaşadıkları her şokta maddeye yönelerek tükenmişlik sendromuna girecekler ve bununla birlikte kendilerini yok edecekler. Şayet önlem alınmazsa alfa değil boş bir kuşak yetişecek” dedi.

Soma Maden Faciasında 28 Kamu Çalışanının Yargılanması Başlıyor Soma Maden Faciasında 28 Kamu Çalışanının Yargılanması Başlıyor

EN REFORMİST BAKAN: YUSUF TEKİN

Milli Eğitim Bakanlığı’nın akran zorbalığı konusundaki çalışmalarına da değinen Baş, “Okul müdürü yönetmelikte yer alan cezai yaptırımları uygularsa ortada bir sorun kalamayacaktır. Bu bir önlemdir. Bunu birkaç çocuğa uyguladığınızda diğerleri de cesaret edemez hale geleceklerdir. Rehber öğretmenler bu konuda çocuklarla grup eğitimleri yaparak farkındalık kazandırmalıdır. Zorbalıkla mücadelede sportif aktivitelere yönlendirilmeli, yeni hobiler kazandırılmalıdır. Merhamet duygusunu geliştirici aktivitelerde bulunmalıyız. Bizim her zorbayı hem de hem de zorbalığa uğrayanı yakından gözlemlememiz gerekiyor. Okullarda sosyal hizmetler görevlilerin yer alması gerekiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nı gönülden tebrik ediyorum. Bakan Yusuf Tekin bana göre en reformist bakan” ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Ekspres