ABD’nin Arkansas eyaletinde meydana gelen gizemli kuş ve balık ölümlerinden sonra, benzeri bir olay Louisiana eyaletinde görüldü. Arkansas’ta olduğu gibi Louisiana’da da gökyüzünden 500 kırmızı kanatlı kara tavuk düştü. Olayların benzerlerinin tüm dünyada görülmesi ise endişe yarattı.

Sırasıyla geçtiğimiz pazar günü Brezilya’nın Paranagua plajında yaklaşık 100 ton sardalya balığı, önceki gün Yeni Zelanda plajlarında yüzlerce “snapper” cinsi balık ve son olarak yine önceki gün ABD’nin Maryland eyaletinde tam 2 milyon balığın ölü bulunmaları global bir çevre felaketi ile karşı karşıya olunduğu ihtimalini gündeme getirdi.

Ölümlerin yaşandığı bölgelerde uzmanlar ölü hayvanları incelemeye alırken ölümlere fırtına, hastalık ve böcek ilacı gibi etkenlerin neden olabileceği ihtimali gündeme geldi.

Kuş ölümlerine neden olduğu düşünülen bir diğer senaryo yılbaşı gecesi atılan havai fişeklerin kuşlar üzerinde şok etkisi yaratması ve hayvanların bunun sonucunda geçirdikleri travma sonucu ölmeleri oldu. Kuş bilimciler bu travmanın dolu veya yıldırım etkeni ile de oluşabileceğini dile getirdiler.


SIRLARI ÇÖZÜLDÜ


Geçtiğimiz Çarşamba Arkansas'taki Little Rock yakınlarında meydana gelen toplu kuş ölümlerinin gizemi aydınlandı.

USA Today'in haberine göre, Arkansaslı kuşbilimci Dr. Karen Rowe kuşların yaşam alanlarında birinin profesyonel havaî fişekler fırlattığını ve korkuyla tüneklerinden kaçan kuşların saat 40 km hızla uçarken kiminin evlere, kiminin tabelalara, kimininse yere çarparak öldüğünü açıkladı.

Zaten gece görüşü oldukça sınırlı olan kırmızı kanatlı karatavuklar ve Avrupa sığırcıklarından oluşan sürünün ani ve yüksek sesli gürültüyle kafasının karıştığı düşünülüyor.

Olayın görgü tanıkları da kuşların görüş alanlarındaki her şeye çarptıklarını söylüyor. Kuşlara yapılan otopside görülen yaralanmalar ve kanat kırıkları da bu açıklamayı doğruluyor.

Editör: Haber Merkezi