2018 yılı içinde de günler hızla akıp gitmekte. Daha yazışmalarda, reçetelerde 2018 tarihini atmayı garipsemeye devam ederken Ocak ayı neredeyse takvimlerden sökülüp atılacak. Bu kısa zaman diliminde dahi yine acı tatlı birçok yaşantımız oldu. Dostlarımızın dünyaya gözlerini yeni açan bebekleri ile umut dolarken, camii avlularında buluştuğumuz cenaze törenleri, hayatı yeniden sorgulamalarımız için vesile oldu.

Evrenin büyüklüğünde bir toz tanesi kadar yer almayan dünyada, tarihsel akış içerisinde göz açıp kapamaya yetmeyecek kadar kısıtlı bir zamanda nefes alıyor ve hayatı anlamaya gayret ediyoruz. Hepimiz birbirinden çok farklı görünsek bile, bu evrensel büyük görkem içinde hepimiz birbirimize çok benziyoruz. Mutluluk kavramı bizlere ortak amaç gibi görünürken, mutluluğa giden yolları farklı algılamamız bizleri ötekileştirebiliyor.

Günde en az 40-50 mutsuz insanla sohbet eden bir psikiyatri doktoru olarak söyleyebileceğim kesinlikle mutluluğun kesin bir formülü yok. Mutluluk çok bireysel bir kavram. Ama 5.5 yaşındaki oğlumun bile saptayabildiği gibi mutluluğun en önemli temel şartı sağlıklı olabilmek.

Evren içindeki zamanımız şimdilik bizim bildiğimiz kadarıyla çok kısıtlı. 'Cennet' kavramı sonsuz bir zaman ve mutluluk sunuyor olması ile kayıplar yaşadığımızda en büyük dayanağımız. Ama bilinmez bir cennet kavramı yerine yaşamamızı, günümüzü, anlarımızı cennet haline getirebilmek, bu dünyada var olmamızın asıl sebebi olabilir mi? Yaratanın bir sınav sonrası, ödülü değil de, yaşamın kendisini, bir ödül olarak algılanıp, kabul edilebilir mi? Hayatı belki biraz hissedebilsek, sonsuz güzellikler içindeki dünyamızı bir anlamda cennete döndürmez mi? Sevgi dolu bir kucak, dostça bir sarılma, dara düştüğünde yanında olacağından şüphe duymayacağın aynı karından çıkmasan bile kardeş kabul ettiklerin.

Gerçekten, cennet diye vaat edilen yerde, bu dünyada bulabileceklerinden daha fazla ne var? Şarap akan dereler, yemyeşil vadiler ve onlarca huri mi? Hayat, cennetin de bir yansıması gibi sanki. Bunu burada başaramayan, ebediyette nasıl başarabilir ki?