Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla kentsel dönüşümün önündeki engelleri kaldırmak için 'imar hakkı transferi' getiriliyor. İmar hakkı transferi ile taşınmazlarından ekonomik olarak faydalanamayan malikler, bu imar haklarının belgelendiği imar hakkı sertifikalarını, belirlenen başka alanda kullanabilecek ya da satarak kazanç elde edebilecek. İmar hakkını satın alan girişimciler ise ek imar hakkına sahip olacak. Çıkartılacak sertifika miktarı, gönderen ve alan bölgedeki inşaat alanlarının hesaplanması ve ikincil finans piyasalarının oluşturulması konuları, işleyişin sürekliliği açısından önemli olacak.
Konuyu değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce 'İmar hakkı transferi arsaları bloke olmuş vatandaşların işlerini kolaylaştıracak' dedi.
'İmar planları gereği arsası okul alanı, kamunun kullandığı yeşil alan olmuş olabilir, buralar istimlak edilemediği için vatandaş mağdur olabiliyor' diyen Bakan Güllüce bu kişilerin imar hakkının bir başka yere transferi ile ilgili eline sertifika verileceğini açıkladı.
Güllüce 'Sertifika istenirse ticari bir meta olacak, istenirse başka bir yerde arazi ile takas edilebilecek. Bununla ilgili bir de borsa oluşturulacak' dedi

 
Japon'un tavuğu Türkiye'den...

Rusya'nın Avrupa'ya karşı ambargosu sebebiyle bu ülkeye başlayan beyaz et ihracatına, şimdi de 128 milyon nüfusuyla Japonya ekleniyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Japonya temaslarına işaret etti.
Bu ülkeye narenciye ihracatının başladığını söyleyen Zeybekci, 'Şimdi çilekte problem bitti, kiraz ihracatı da devam edecek. Birkaç hafta içerisinde Japonya'da Türk beyaz et sektörü için çok güçlü bir pazar açılmış olacak. Ayrıca tekstil ve konfeksiyonla ilgili de yeni bir pazar açılmış olacak. Hedefimiz 2015 sonuna kadar serbest ticaret anlaşmasını bitirmek' diye konuştu.

 
Altın son dört yılın dibinde...

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı sonrasında dolar güç kazanınca, küresel emtia piyasalarında altın fiyatları son dört yılın en düşük düzeylerine kadar indi.
Hong Kong Borsası'nda altının ons fiyatı 2010 yılından bu yana en düşük düzey olan 1,170 dolara kadar geriledi. Kapalıçarşı'da da gram altın 83 liraya ve çeyrek altın da 144 liraya düştü.
ABD'de açıklanan üçüncü çeyrek büyüme verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle dolar ilk tepki olarak yükselse de bu büyümede tek seferlik kalemlerin etkili olması doların tekrar değer kaybetmesine, buna karşılık gelişmekte olan piyasalara girişlerin artmasına neden oldu.
Fed kararının ardından gelişmekte olan piyasalara para girişlerinin devam etmesinin yanı sıra, petrol fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle lira güç kazandı.

 
Blokajı kaldırın

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da mevkidaşı François Hollande ile bir araya geldi.
İkili, Elysee Sarayı'nda gerçekleştirilen baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa'nın 5 fasılda blokajı bulunduğunu anımsatarak, 'Sizden AB fasılları konusunda müjde bekliyorum' dedi.
Erdoğan, 'Türkiye şu anda AB müktesebatına en hazır ülke. Bloke edilmiş fasıllar konusunda tüm hazırlığımızı yaptık, bu fasıllar rahatlıkla açılabilir' diye konuştu.

 
Almanlar sanıldığı kadar zengin değil

Geçen yıllarda Yunanistan, İspanya ve Fransa gibi AB ülkelerinin ekonomileri sallanırken Alman ekonomisinin performansı şaşırttı.
Bu yılın başına kadar istikrarlı bir büyüme eğilimi yakalayan ülkede işsiz sayısı da sürekli düştü.
Nitekim daha bir kaç yıl önce 5 milyona dayanan işsiz sayısı 1997'den bu yana kaydedilen en düşük düzey olan 2,7 milyona inmiş durumda.
Ancak ekonomik büyümeye rağmen son on yıldır Almanya'da ödenen ücretler yerinde sayıyor, bazı gelir gruplarlarında ise hissedilir oranda geriliyor.
Buna paralel Doğu Avrupa'daki AB üyesi ülkelerden glen göçmenlerin taşeron işçi çalıştıran firmalarda çok az paraya çalışmaları iş piyasasında rekabetin kızışmasına ve düşük gelirlilerin ücretlerinin azalmasına neden oluyor.

Ekonomistler ne diyor?

Ekonomistler, Almanya'yı ABD'de önceden beri bilinen 'Working poor' şeklinde 'çalışan yoksullar' ülkesi olarak tanımlamaya başladı.
Son verilere göre ülkede 13 milyon insan, başka bir deyişle nüfusun %16,1'i fakirlik sınırında.
Almanya'da 2010 yılında, kira ücreti çıkarıldıktan sonra kendisine yaşantısı için yılda 11 bin 749 Euro'dan daha az para kalan bir kişi, yoksul olarak tanımlanıyor. Bu rakam yalnız yaşayanlar için ayda 979 Euro'ya, 2 çocuklu bir ailede aylık 2.056 Euro'ya tekabül ediyor. Avrupa Birliği'ne bağlı 28 ülkede yoksulluk oranı %16,7.

 
Yalnızlar

Dünyanın en refah ülkelerinden biri olan Almanya'daki bu şaşırtıcı durumdan en çok etkilenenler çocuklarını tek başlarına yetiştiren anneler, yalnız yaşayanlar ve kalifikasyonu olmayan göçmenler.
Uzmanlar Almanya'da yaşayan Türkiye kökenli göçmenler arasında fakirlik oranının %34,2 olduğunu, Türk vatandaşı 1 milyon 950 bin kişinin üçte birinin fakirlik sınırının altında yaşam sürdürdüğünün altını çiziyor.

 
Türkler de yoksul

Türk göçmenler arasında kira, sosyal ve çocuk yardımı denilen devlet destekleriyle geçinenlerin oranının her geçen gün artığı biliniyor.
Federal hükümetin aldığı çeşitli önlemlere rağmen göçmenlerin iş pazarında ve meslek eğitim yeri aramada dışlanmaları devam eden bir sorun.
Göçmen kökenli öğrenciler eğitim alanında son yıllarda epeyce ilerleme kaydetmelerine karşın bu durum onları dışlanmaktan, işsizlikten ve sonuçta yoksulluktan kurtarmıyor. Almanya Türk Toplumu Eşbaşkanı Gökay Sofoğlu, dışlanma ve ırkçılık ile yoksullaşma tehlikesi arasında doğrudan bir bağ olduğu görüşünde.

***

DİP EKSPRES

Rusya ile Ukrayna doğalgazda anlaştı


Rusya ile Ukrayna arasındaki gaz anlaşmazlığı giderilmiş görünüyor. Moskova'dan yapılan açıklamada, ilk ödemeyi yapmasından sonra Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatının gelecek hafta başlayabileceği açıklandı.
Rus Gazprom şirketinin başkanı Alexei Miller, Ukrayna, Rusya ve AB arasında varılan milyarlarca dolarlık anlaşma ile Rus doğalgazının sevkiyatının garanti altına alındığını söyledi.
Miller, bununla birlikte sevkiyatın başlamasının Ukrayna'nın yapacağı ilk ödemeye bağlı olduğunu söyledi. Rus yetkili bu ödemenin gelecek hafta yapılmasını beklediğini de kaydetti.  
Gazprom, ödemeleri durdurduğu için Haziran ayından bu yana Ukrayna'ya gaz sevkiyatı yapmıyor.

 
Avrupalı sevindi

Anlaşmaya varılması, soğuk kış aylarının yaklaştığı bir dönemde Avrupalıları sevindirdi. Birkaç yıl önce Rusya ile Ukrayna arasındaki anlaşmazlık nedeniyle Avrupalılar zor günler geçirmişti.