Şu an kullanmkata olduğumuz ve ipv4 olarak adlandırılan adresler resmi olarak bölgelere göre tükendi ya da tükenmek üzere. Yazımızın daha iyi anlaşılması için öncelikle ip adresini ne olduğunu öğrenelim.
IP adresi internet protokol adresi'nin (Internet Protocol Address) kısaltmasıdır. Internetteki diğer bilgisayar ile bu ip adresleri ile haberleşirler. Internete bağlı bulunan her cihazın ip adresinin olması zorunludur.
Telefonların birbiri ile haberleşmek için nasıl telefon numaralarına ihtiyaçları varsa internete bağlı cihazların da birbirleri ile haberleşmek için ip adreslerine ihtiyaçları vardır.
Kullanıcılar farketmese bile internete bağlı en basit cihazlar bile istenilen bilgilere ulaşmak için ip adrsleri aracılığı ile onlarca  bilgisayar ile sürekli iletişim halindedirler.

IP adresleri neden tükendi?

IPv4 adreslerinin temelleri 1980 yılında atılmıştır ve her biri 255'e kadar değer alabilen 4 parçadan oluşmuştur. Bu da yaklaşım olarak 4.3 milyar ip adresi demektir. 80'li yıllarda bu kadar ip adresinin tüketilemeyeği düşünülmekteydi.
IPv4 oluşturulmaya başlandığında internetin bu kadar ilerleyeceği düşünülememişti ve internetin yaygınlaşması ile birlikte internete bağlanabilen yeni cihazların ortaya çıkması (Cep telefonu, tablet, IP telefon, fotoğraf makinesi, televizyon) ile birlikte var olan adresler yetersiz kalmıştır.

IPv6 nedir?

IPv6'yı IPv4'ten ayrıran en büyük özellik, IPv4'ün 32 bitlik yapısı yerine 128 bitlik yapısıyla trilyonlarca (tam olarak 340,282,366,920,938,463,463,374,607,431,768,211,456 ~ 340 andesilyon) adres verebilmesidir.
IPv6 oluşturulurken bu sefer gelecek fazlasıyla düşünülmüştür.  

IPv6 ne zaman devreye alınacak?

Bunun için net bir zaman yok. Dünyada IPv6 ya geçişler uzun zaman önce başladı fakat tüm dünyanın tamamen IPv6'ya geçmediği sürece sadece IPv6 kullanan altyapılar şu an için uzak bir ihtimal olarak görünmekte.
Dünyada 3.4 milyar kullanıcı interneti aktif olarak kullanıyor. 5 yıl içide bu rakamın 5 milyarı aşması bekleniyor. Bu durumda IPv6 ya geçmek artık bir zorunluluk haline gelecektir.
Fakat dünyada IPv6 adaptasyon oranlarına bakıldığında 5 yıl içinde internet kullanımında aksaklıklar çıkması kaçınılmazdır.
Google istatistiklerine göre Amerika %32 ile IPv6 adaptasyonunda lider durumdadır. Amerikayı %29 ile Almanya takip etmektedir. Dünya ortalaması %16 civarındadır.

IPv6 ile ne değişecek?

IPv6 ile artık sadece sunuculara ve servis sağlayılara değil kişilere ve interneti kullanan tüm cihazlara da ip adresi atanabilecek. Bu durum internet kullanımını daha da şeffaflaştıracak ve siber suçlarda büyük miktarda azalma sağlayacaktır.

Türkiyede IPv6 durumu

Türkiyede IPv6 ya geçiş konusunda 2003 yılından beri çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar 2011 yılında hız kazanmıştır.
Her ne kadar Türkiyede bulunan internet servis sağlayıcılar IPV6'yı desteklediklerini açıklamış olsalar da Türkiye'de barındırılan sitelerin ve servislerin sadece %0.2'si IPv6 ile uyumlu çalışmaktadır.
Türkiye'den sadece IPv6 altyapısı kullanan sitelere ve servislere henüz erişim sağlanamaktadır. Türkiyedeki ve dünyadaki kullanım oranlarına ve geçiş hızlarına bakacak olursak tamamen IPv6'ya geçişin tamamlanmasının uzun bir zaman alacağını söyleyebiliriz.