İzmir Ticaret Borsası(İTB) Meclisi aralık ayı olağan toplantısı meclis başkanı Ömer Gökhan Tuncer idaresinde İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Yılın son meclis toplantısında konuşan İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, 2023 yılına dair değerlendirmelerde bulunarak yeni yılda ekonomiden hukuka tüm kırılganlıkları ortadan kaldıracak bir iradenin ortaya koyabilmemesi gerektiğini vurguladı. Kestelli, "Ekonomik ve sosyal açıdan ne öldüren ne güldüren bir yılı geride bırakıyoruz. Pandemiden sonra geçirdiğimiz zorlu süreç, ödenen büyük bedel, 20 yıl sonra yeniden sarmalına girdiğimiz yüksek enflasyon-faiz ve kur şeytan üçgeni, rasyonel politikaların yol açtığı ve açacağı maliyeti uzun uzadıya konuşmaya gönlüm el vermiyor. Cumhuriyetin 100. Yılını, umudu konuşarak tamamlamak istiyorum. 2023 aynı zamanda; yaşanan onca badireye rağmen ayakta kaldığımız, ilk üç çeyrekte yüzde 4’ün üzerinde büyüdüğümüz, işsizliği yüzde 8,5’a çekebildiğimiz bir yıl oldu. Bu ve benzeri gelişmelerin, bizi 2024’ten itibaren güçlendirmesini umut ediyoruz" dedi.


TARIM YERİNDE SAYDI

Enflasyonun tek haneye düşürülmesi, yatırım, istihdam, üretim, ihracat perspektifinde büyüme ve istihdamın devam ettirilmesi, sosyal adalet ve refahın güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kestelli, tarım sektörüne ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Kestelli, "TÜİK tarafından açıklanan ilk üç çeyrek yani 9 aylık verilere göre tarımın milli gelirdeki payı bir önceki yılın aynı dönemine göre değişmeden yüzde 6,7 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde milli gelir reel olarak yüzde 4,7 büyürken, tarımsal hasılada ise binde 1 oranında gerileme yaşandı. 2023 yılını ürün veya ürün gruplarının üretimi açısında baktığımızda; tahıl üretiminde yüzde 7,4, sebze üretiminde binde 3, meyve üretiminde yüzde 2 oranında artış yaşanırken; yağlı tohumlar üretimi yüzde 13 oranında geriledi. Ürün bazında incelediğimizde ise buğday, arpa, mısır, mercimek, soğan, domates, limon, mandalina, portakal, kiraz, şeftali, ceviz gibi ürünlerin üretiminde artış yaşandı.  Çeltik, kuru fasulye, ayçiçeği, pamuk, üzüm, kayısı, zeytin, fındık ve antep fıstığı gibi ürünlerin üretiminde ise düşüş oldu.Tarımın doğası gereği ekim alanına, iklim şartlarına ve verimliliğe bağlı olarak üretimde artış ve azalışların olması normal bir durum" diye konuştu.

"ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLMAYA HAZIRIZ"

Kestelli konuşmasının devamında ise "Ülkemizde tarımın yaşadığı asıl sorunlar bu doğal koşulların etkisini azaltacak altyapının ve kültürel uygulamaların geliştirilmesindeki eksikliklerden kaynaklanıyor. İşletme ölçeklerin küçük olmasını, maliyetlerin yüksekliğini, üreticilerin sermaye yetersizliğini, desteklemelerin etkin olmamasını, altyapı yatırımlarının eksikliğini, işçi sorununu, teknoloji entegrasyonundaki eksiklikleri, arz zincirinin etkin çalışmamasını ve en önemlisi üretim planlaması yapılamamasını geliştirilmesi gereken konular olarak sıralayabiliriz. Tüm bu konuları kısa dönemde çözmek maalesef mümkün değil. Hemen hemen hepsi orta ve uzun vadeli kararlı politikalar izlenmesini gerektiriyor. Bu anlamda üretim planlaması için bu yıl başlatılan çalışmayı çok önemsiyoruz. Bölgelerin toprak ve su kaynaklarının durumu, üreticilerin makine parkları, sanayi ve ticaretin ihtiyaçlarına göre yapılacak planlamanın ülkemiz tarımında arz ve talep dengesinin kurulmasına önemli katkıları olacaktır. Bugün konuşmamda saydığım bu konuların detaylarına tek tek girmeyeceğim ama tarımda yaşanan hemen hemen tüm sorunların çok paydaşlı bir özellik taşıdığını belirtmek isterim. Masa başı çalışmalar ne kadar önemliyse, saha analizleri de bir o kadar önem taşıyor. Gıda sanayi ve ihracatın dikkate alındığı kadar, tarımsal girdi piyasalarının da bir o kadar dikkate alınması gerekiyor. Dolayısıyla sektörümüzün gelişimi için en önemli ihtiyaçlarından birisi tüm paydaşlar arasındaki istişare ve iş birliğinin tesis edilmesi. Bu alanda yapılacak her türlü iyileştirme çözümün de anahtarı olacaktır. Ve İzmir Ticaret Borsası olarak biz her zaman çözümün parçası olmak üzere hazır ve hazırlıklıyız" ifadelerini kullandı.

Öte yandan toplantıda İzmir Ticaret Borası 2024 yılı bütçesi de 137 milyon TL olarak oy birliğiyle kabul edildi. 

Türk iş dünyası yeni proje için hazır | 5.5 milyar dolarlık dev ihale geliyor Türk iş dünyası yeni proje için hazır | 5.5 milyar dolarlık dev ihale geliyor

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ