Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama'nın il yapılması için CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam'ın TBMM'ye verdiği kanun teklifinin ardından, belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile bir araya gelerek konuyla ilgili bir toplantı gerçekleştirdi. TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle hareketlenen Bergama'nın bir an önce il olmasını isteyen Bergamalılar da  toplantıda yer aldı.
Mehmet Ali Susam tarafından Meclis Başkanlığı'na sunulan teklif kabul edilirse, İzmir'in Kınık, Dikili, Balıkesir'in Gömeç, Ayvalık ve Manisa'nın Soma ilçeleri Bergama'ya bağlanacak. Halen İzmir il sınırları içerisinde bulunan Çandarlı, Yenişakran ve Zeytindağ ile Balıkesir'in Altınova beldeleri de ilçe yapılacak ve yeni kurulacak Bergama'ya bağlanacak.

İzmir'den Çanakkale'ye kadar bir il merkezi bulunmayan Kuzey Ege'de, Bergama'nın il olmasıyla bu ihtiyaç karşılanmış olacak. Merkez dahil 10 ilçeden oluşacak Bergama'nın il yapılmasıyla yerinden yönetim güçlenecek, bölgede tarım, turizm ve ticaret hayatı hareket  kazanacak.

İl olma potansiyeli var


Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama'nın Antik Pergamon Krallığı'na başkentlik yapmış bir şehir olduğunu hatırlatarak; "Bergama, zengin tarihi, bereketli tarım toprakları ve renkli kültürel zenginlikleriyle önemli potansiyellere sahip.  Bergama'nın il olması, var olan potansiyellerin hak ettiği yeri almasını sağlayacaktır" dedi.

Gönenç, Bergama'nın UNESCO Dünya Miras Listesi'ne aday olduğunun altını çizerken, bu yöndeki çalışmaların hızla devam ettiğini ifade etti.

3 Temmuz 2012'nin Bergama'nın il olması yönündeki süreçte önemli bir tarih olacağını belirten Mehmet Ali Susam; "Bergama bölgenin en büyük ilçesi. Bergama, gerçekleştirilecek yapılanmayla bölgenin önemli ticaret ve turizm kenti haline gelecektir" diye konuştu.
Toplantıya, Zeytindağ Belediye Başkanı Feridun Ergün, Yenişakran Belediye Başkanı İbrahim Ethem Yorulmaz, Ayaskent Belediye Başkanı Gürsel Altuğ, Göçbeyli Belediye Başkanı Esat Karacan siyasi parti ve oda başkanları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve mahalle muhtarları da katıldı.

Editör: Haber Merkezi