Aykut Polatlı-EGİAD Başkanı Seda Kaya'nın Kordon'un yeniden yapılandırılması ile ilgili projelerini tanıttığı toplantıda, Gündoğdu Meydanı'nın mitinglere kapatılması önerisi, parti ve sivil toplum kurumlarında tepkiye neden oldu. Ortak görüş, Gündoğdu Meydanı'nın kamusal alan olduğu ve miting alanı olarak kullanılmaya devam edilmesi yönünde. Miting alanı olarak başka bir yerin kullanılması fikri ise tamamen gündem dışı tutuluyor. Gündoğdu Meydanı'nın İzmir'in simgesi olduğu belirtiliyor.

İzmir Şehir Planlamacıları Odası Başkanı Özlem Şenyol, Gündoğdu Meydanı'nın siyasi toplanmalara, mitinglere kapatılması ile ilgili öneriye sert yanıt verdi. Şenyol, miting meydanlarının şehir sakinlerinin kolayca ulaşabileceği yerlerde olmasının önemine değinerek, 'Bütün dünyada meydanlar, şehrin merkezinde yer alır. Kentin görünür yerinde olması da önemlidir. Yoksa bu meydanlar, insanların toplanacağı ve isteklerini dile getirecekleri bir yer olma özelliklerini kaybederler' dedi. Tarihsel açıdan Agora'nın da bir meydan olduğunu dile getiren Şenyol, 'Tüm tarihlerde şehirlerin meydanları, o şehrin merkezine inşa edilmiştir' diye konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü: Gündoğdu Meydanı, İzmirliler tarafından sahiplenilmiş durumda. Eğer trafik bir sıkıntı yaratıyorsa, öncelikle AVM'ler şehrin dışına taşınmalı. Şehrin dışına taşınanlar, meydanlar olmamalı.

'Taksim neyse Gündoğdu da odur'


DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise Gündoğdu Meydanı'nın özgürlük ve demokrasi alanı olduğunu söyledi. Sarı, EGİAD üyelerinin trafikten şikayet etmelerini de anlamsız bulduğunu açıklayarak, 'EGİAD üyeleri bu kadar şikayet ediyorlarsa kendilerine alternatif yollar bulsunlar!' dedi. Seda Kaya'nın Gündoğdu Meydanı ile ilgili açıklamalarının yersiz ve haksız olduğunu dile getiren Sarı, 'Meydan ve çimlerde eğlenebilmek için insanların doğal hakkı olan gösteri hakkına karışıp, insanlar siyasetten uzaklaştırılmak isteniyor' dedi. Memiş, dünyada her ülkenin ve şehrin simge haline gelmiş meydanı olduğunu belirterek sözlerine şunları ekledi: Rusya'da Stalingrad, İstanbul'da Taksim, Ankara'da Sıhhiye ve Kızılay ne ise İzmir'de de Gündoğdu Meydanı odur. Bunun dışındaki hiçbir öneriyi kabul etmiyoruz.

'Amaç insanların tepkilerini dile getirmesini engellemek'

İzmir Barosu Başkanı Aydın Özcan da Gündoğdu Meydanı'nın mitinglere kapatılarak, şehir dışında başka bir yerin miting alanı olarak seçilmesi yönünde verilen öneriyi kabul edilemez olarak nitelendirdi. Özcan, 'Toplumun özgürlükleri ve hakları için haykırdıkları meydanların taşınması söz konusu olamaz' dedi. Gündoğdu Meydanı'nın İzmir'in simgeselleşmiş bir yeri olduğunu dile getiren Özcan, 'İnsanların en sağlıklı ve rahat ulaşabildikleri bir yer Gündoğdu. Bu alanı mitinglere kapatmaktaki amaç, insanların bir araya gelmelerini engelleyip, tepkilerini dile getirmelerini kısıtlamak olarak görülür ve görülmelidir de' dedi.

1999'da İnciraltı ve Çiğli'de miting yaptık, çok az insan geldi


MHP İzmir İl Başkanı Necat Karataş ise konu hakkında şu açıklamaları yaptı: Eğer bu yönde bir öneri varsa meydanın nereye yapılması gerektiğinin de söylenmesi gerekirdi. Gündoğdu Meydanı, insanların kolayca ulaşabileceği bir yerde; ama başka bir yere meydan yapılmak istenirse bu görüşülür. Biz 1999 yılında İnciraltı ve Çiğli'de miting yaptık. Gündoğdu kadar yoğun insan yoktu, zaten o kadar insanın gelmesini beklemek de saflık olur.
İzmir CHP İl Başkan Yardımcısı Altan İnanç da miting sırasında insanların rahatsız edilmesi ve meydanın kirletilmesi gibi bir durumun olmadığını dile getirerek, 'Mitinglerde insanlar meydanda bulunan tüm çöpleri toplarlar. Bizim mitinglerimizde esnafa ve insanlara kesinlikle zarar verilmez' diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi