Türkiye'nin en küçük yapay kalp cihazı takılan hastası olan ve yaklaşık 2 yıldır hastanede nakil bekleyen küçük kız, DEÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto ve ekibinin gerçekleştirdiği başarılı operasyonla hayat buldu.      
             
DEÜ Hastanesi’nde konu ile ilgili düzenlenen basın toplantısında Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, küçük Melek’e 28 Şubat Perşembe akşamı Prof. Dr. Öztekin Oto ve ekibinin başarılı bir nakil yaptığını belirterek şöyle konuştu: “Hastanemiz, Türkiye’nin organ naklinde sayılı önemli merkezlerinden birisidir. Şu anda kalp naklinde sınırlandırılmış bir durum söz konusu. Çünkü Sağlık Bakanlığı, Kalp Nakli Ruhsatımızı askıya almıştır. Ancak iki vakamız şu anda kalp nakli beklediği için sınırlı bir izne tabiyiz. Çok deneyimli bir ekibimizin bulunduğu göz önünde tutularak Sağlık Bakanlığı’nın konuyu yeniden değerlendirileceğini düşünüyorum” dedi.

Prof. Dr. Öztekin Oto da hastanın durumu ile nakille ilgili şu bilgileri verdi: “Dün gece saat 21.30 civarında Melek Özcan’a kalp naklini gerçekleştirdik. Bu hasta aslında bundan iki yıl kadar önce yapay kalp taktığımız Kardiyomiyopati tanısı ile daha 7 kilogram iken yapay kalp taktığımız hastaydı. Bu yapay kalple iki yıl yaşatabildik. Bu arada da organ bulunamadı maalesef. Adana’dan bulunan bu organla yapay kalbi çıkartıp, yerine yeni kalbi naklettik. Son derece güç bir ameliyattı ancak hiç sorunumuz olmadı. Bugün 170 cc toplam kanama var ve hasta uyanık, yapay solunum aletinden ayrılmış vaziyette. Bundan sonra kalp nakli hastalarında olağan tedavi süreci olan enfeksiyon ve doku reddinin dengelenmesi için ilaçların ayarlanması süreci başlıyor. Hastamız gayet iyi durumda. Yaş itibarıyla Melek’e daha önceden yapay kalbin takılmış olması işi güçleştiriyordu. Normalde 7 kilogramken Avrupa’da da sayılı yapay kalp girişimlerinden birisiydi. Son iki yılda iki kere yapay kalbin dış cihazının ünitelerini pıhtı nedeniyle değiştirmek zorunda kalmıştık. Son günlerde de artık problem yaratma aşamasındaydı. Son raddede bu kalp bulundu diyebiliriz. Yaş itibarıyla çocuk 2 yıl içerisinde 7 kilodan 12 kiloya geldi. Yapışıklıklar olan bir hasta. Teknik olarak tabii her şey erişkine göre birkaç birim daha güç oluyor. Melek, Türkiye’de yapay kalp takılan en küçük hastaydı. Çünkü o büyüklükte 70 cc’lik alet Türkiye’ye ilk defa firma tarafından getirilmişti. Çocuk büyüyünce ünitesini bir büyük ünite ile değiştirdik. Kalp nakli olarak küçük kalp nakillerinden birisi bu vaka. Biz 1998’de 6 yaşında bir çocuğa Türkiye’de ilk defa bir kalp akciğer naklini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde gerçekleştirmiştik.

Melek’e nakil yapılalı henüz bir gün bile dolmadı ve yapay solunum aletinden ayrılmış ve uyanık durumda, böbrek fonksiyonları gayet iyi. Önemli bir kalp desteği almıyor. Tansiyonu 120. Tüm ameliyatta 1,5 ünite kan kullanıldı. Donörün bulunması ve organın bize ulaşması konusunda Sağlık Bakanlığı’nın çok mükemmel bir organizasyonu var. Hastanemizin Organ Nakli Koordinatörü Pakize İstan tarafından koordine edildi. Sağlık Bakanlığı’nın jet uçağı var. Buradan Prof. Dr. Erdem Silistreli ve bir asistanımız organı almak üzere Adana’ya gitti. Karaciğer, böbrekle koordineli olarak oradan aldılar ve geldiler. Organın sağlam olduğu öğrenildiği ve uçağa bindikleri anda biz burada Melek’in göğsünü masada açmaya başladık. Uçak ininceye kadar sıkışık bir zaman içinde hazırladık. Buraya geldiği anda transplanta başladık. 90 dakikada nakil sona erdi. Kalp nakillerinde, istatistiklere göre kan grubu uyumu yeterli. Çocuklarda kalp nakli sonuçlarının daha iyi gittiğini biliyoruz. Bilinen istatistik 10 yıl yüzde 80, 20 yıl yüzde 70 civarında yaşama şansı olan bir istatistik var kalp naklinde. Bizim işçi olarak çalışan hastamız var. Nakil sonrasında kanser olup 10. yılında kanseri yenip şu anda yaşamını sürdüren hastamız var. Dolayısıyla Melek’i iyi bir yaşam kalitesi bekliyor. Yapay kalple, makineye bağlı kesinlikle ideal bir yaşam kalitesi olmuyor. Bu organ çıkmamış olsaydı, yapay kalp aletini değiştirmemiz ki hastayı kurtaramazdık diye düşünüyorum.”
Editör: Haber Merkezi