Gülçin Karaegemen- Tarım Bakanlığı'nın ekmeğe yeni standartlar getiren tebliği ile yeni ekmek 1 Temmuz'dan itibaren üretilmeye başlandı. Peki raflardaki yerini alan az tuzlu, gramajı düşük ve bol kepekli ekmekleri halk tüketmeye başladı mı? Lokantacılar ve fırıncılar uygulamadan memnun mu? Bu soruların cevabı ekmek tebliğinin uygulanmaya başlamasından itibaren merak konusuydu. Biz de soruların cevabını halka sorduk. İnsanların kimi yeni nesil ekmeği hala görmedikleri söylerken, kimi ise beyaz ekmekten vazgeçemediğini belirtti. Fırıncılar ise halkın bilinçsiz olmasından şikayetçi. Vatandaş ve esnafı karşı karşıya getiren görüşler şöyle:

Halk bol kepekli, az tuzlu ekmeği tatmadı

Yıllardır evlerine beyaz ekmek girdiğini söyleyen Mustafa Karataş, beyaz ekmek alışkanlığından vazgeçemediğini belirtiyor. Karataş, yeni nesil ekmeğin sisteminin daha oturmadığını savunarak, "Fırınlar sadece yeni nesil ekmeği üretse mecbur alacağız ama beyaz ekmek seçeneği olduğu için onu tercih ediyoruz. Eski alışkanlıklarımızdan vazgeçmiyoruz" dedi. Ev hanımı Gülden Güner ise yeni nesil ekmeği görememekten şikayetçi. Çıkan tebliğ ile birlikte yepyeni bir ekmekle karşılaşmayı beklediklerini ancak durumun öyle olmadığını ifade eden Güner, "Ekmek tebliğinin temizlik açısından olumlu olduğunu düşünüyorum. Alışveriş yaptığım fırında eldiven ile ekmek veriyorlar fakat yeni çıkan ekmeği daha tatmadım. Fırına gidip ekmek istediğimde eski ekmeği veriyorlar" dedi.

Lokantacıların tercihi beyaz ekmek

Görüşünü aldığımız lokanta sahibi Şerif Durmaz ise yeni nesil ekmeğe insanların alışamadığını belirtti. Lokantada müşterilerine beyaz ekmek verdiklerini ifade eden Şerif Durmaz şunları söyledi: "Yeni nesil ekmeğin daha sağlıklı olduğunu bildiğimiz halde lokantamıza beyaz ekmek alıyoruz çünkü gelen müşteriler kepekli ekmek tüketimine yanaşmıyorlar. İlk başlarda kepek oranı yüksek olan ekmeği ve beyaz ekmeği birlikte müşterilerimize sunuyorduk fakat yeni nesil ekmek tüketilmediği için hayvanlara vermek zorunda kaldık. Artık müşterilerimize sadece beyaz ekmek sunuyoruz. İnsanlarımızın yeni nesil ekmek tüketimine alışmasından ve benimsemesinden sonra bizde o ekmeğe yöneleceğiz."

Lokanta sahibi Şerafettin Acar ise lokantacı olarak yeni nesil ekmeği daha tatmadığını ifade ederek, "Lokantamızda beyaz ekmeği kullanıyoruz. Ekmek aldığımız fırınlar bize yeni nesil kepekli ekmeği çıkarırsa onu alırız" diye konuştu.


Ne yediğimizi bilmiyoruz

Balçova'da bir fırında çalışan Kazım Bal yeni ekmeğin tüketilmemesini halkın bilinçsizliğine bağladı. İnsanların ne yediklerinin farkında olmadığını ifade eden Bal, "İnsanlar yedikleri ekmeklerin içinde kepek var mı, yok mu bilmiyorlar. Toplum olarak bilinçli değiliz. Ne yediğimizi, içtiğimizi bilmiyoruz. Bu ekmeğe de yansıyor. İnsanlar ekmeği alıp evine götürüyor, daha sonra 'bu ekmeğin içinde siyah siyah bir şeyler var' diyerek geri getiriyorlar" dedi. Vatandaşın beyaz ekmek alışkanlığından vazgeçmediğini söyleyen Bal, yeni nesil ekmeklerin çoğu zaman ellerinde kaldığını belirtti ve "Zarardayız" dedi. Gramaj konusunda da fikrini belirten Bal, "İnsanlar gramajın düştüğünün farkında değiller. Ancak ekmeği ellerine aldıkları zaman durumun farkına varıp 'ekmekler küçüldü mü?' diye soruyorlar" diye konuştu.
Fırın sahibi Cem Sertçi'de Kazım Bal ile aynı görüşte. Sertçi, "Beyaz ekmeğin üretimini azaltmadık. İnsanlar beyaz ekmek yada kepekli ekmek diyeayrım yapmadan ekmeğini tüketiyor. İnsanlar için farketmiyor" diye ifade etti.

Ekmeğin gramajı düştü, esnaf ikiye bölündü

Ekmeğin tuz oranı ile birlikte gramajının azalması ise esnafı ikiye böldü. Kimi esnaf gramajın düşmesini olumlu karşılarken, kimi ise fiyat açısından şikayetçi. Lokanta sahibi Halit Özdemir ekmeğin gramajının düşmesinden memnun olmadığını ifade edip, "Ekmeğin gramajı düştü fakat hala eski fiyatından alıyoruz. Fiyat uygulaması da buna göre yapılsa iyi olur" derken fırın sahibi Cem Sertçi ise yeni gramaj uygulamasından memnun olduklarını, uygulamanın ekmeğin çöpe gitmesinin önlediğini savundu.

Ekmeğin rengini kahverengi beklemeyin

İzmir Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Nejdet Durmuş, halkı ekmeğin rengi konusunda uyararak, "Vatandaş yeni nesil ekmeğin kahverengi olmasını bekliyordu. Bizim ürettiğimiz ekmeğin, kepek ekmeği renginde olmasını beklemek yanlış. Yeni nesil ekmeğin rengi, beyaz ekmeğin renginden çok farklı değil" dedi.
Editör: Haber Merkezi