KİRA GELİRİ ELDE EDEN MÜKELLEFLER İÇİN HATIRLATMALAR

Satır başlıkları itibariyle yapılan bu hatırlatmalar için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Kira Geliri Elde Eden Mükellefler İçin Vergi Rehberi’nden yararlanılmıştır.

Kira Gelirlerinin 01 Nisan 2024 Tarihine Kadar Beyan Edilmesi Gerekiyor.

Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların (Mesken, İş yeri, arazi gibi) kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmekte olup bu gelirler belirli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır.

Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekmektedir.

Kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerin banka veya Posta İdaresi aracılığıyla Yapılması gerekmektedir.

Kiraya verilen gayri menkulden hiç bedel alınmaması  veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınır, yani bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, bina veya arazinin emlak vergisi değerinin %5’idir.

Binaların mal sahiplerinin usul (anne-baba, büyükanne-büyükbaba), füru (çocuklar, torunlar) veya kardeşlerinin ikametine tahsis edilmesinden vergi alınmaz.

Binaların konut olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL’si gelir vergisinden istisna edilmiştir.

Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde istisna, kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.

21.000 TL’nin üzerinde konut kira geliri elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı Gelir Vergisi Kanununun 103 üncü maddesinde yer alan üçüncü gelir diliminin ücretler için geçerli olan 2023 yılı için belirlenen 550.000 TL’lik tutarı aşanlar, 21.000 TL’lik istisnadan yararlanamazlar.

Kira gelirinin tespitinde indirilecek giderler  ya Gerçek Gider Yöntemine göre, ya da Götürü Gider Yöntemine göre belirlenir.

Gerçek gider yöntemi, kısaca kiraya verilen mal ve haklar için yapılan giderlerdir

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, gerçek giderlere karşılık olmak üzere hasılatlarından %15’ini götürü olarak indirebilirler.

Sahibi bulundukları konutları kiraya verenler, kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedellerini indirim konusu yapabileceklerdir.

Kiracı, kazançları basit usulde tespit olunan bir mükellef  vergi kesintisi yapma yükümlülüğü bulunmadığından, kira ödemesi üzerinden vergi kesintisi yapılmayacaktır.

Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, 2023 yılı için 21.000 TL’lik istisna tutarını  aşanlar,

 • Tevkifata tabi iş yeri kira gelirlerinin brüt tutarı 2023 yılı için 150.000 TL’lik beyanname verme sınırını  aşanlar,

 • Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2023 yılı için 8.400 TL’lik beyanname verme sınırını aşanlar, yıllık beyanname vereceklerdir.

Yıllık beyannameye dahil edilen gelirlerden yapılacak indirimler:

1. Hayat/şahıs sigorta primleri,

 2. Eğitim ve sağlık harcamaları,

 3. Beyan edilecek gelirden sınırlı olarak indirilebilecek bağış ve yardımlar ile tamamı indirilebilecek bağış ve yardımlar,

4. Sponsorluk harcamaları,

5. Cumhurbaşkanınca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışlar,

6. İktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine ve Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımlar,

7. Bireysel katılım yatırımcısı indirimi,

8. Diğer kanunlara göre tamamı indirilecek bağış ve yardımlar.

Beyannamenin Verilme Zamanı: Mükelleflerin, 2023 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için 1 Mart – 1 Nisan 2024 (31 Mart 2024 tarihinin hafta sonuna rastlaması nedeniyle) tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

Beyannameler; • Hazır Beyan Sistemi veya • Bağlı bulunulan (ikametgâhın bulunduğu yer) vergi dairesine kâğıt ortamında elden verilebilecektir.

Hazır Beyan Sistemine ve detaylı bilgiye Gelir İdaresi Başkanlığının gib.gov.tr gib.gov.tr internet adresinden ulaşılacaktır.

Ödeme: 2023 yılında elde edilen kira gelirlerine ilişkin olarak verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisinin, 2024 yılının Mart (1 Nisan) ve Temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere ödenmesi gerekmektedir.