Bilindiği üzere, özel okullarda öğrenim gören öğrencilerin okul ücretleri  KDV  dahil olarak eğitim ve öğretim yılı başlamadan ve çoğu zaman da aylar öncesinden yıllık veya altı aylık olarak peşin tahsil ödenmektedir.

Okul idarelerinin peşin tahsil ettikleri KDV tutarlarını okullar açılıp, hizmet verilmeye başlandıktan sonra, hizmet ifasının gerçekleştiği aylarda okullar tarafından  vergi dairelerine ödenmesidir.

Örneğin, eğitimde Katma Değer Vergisi oranı %10 olduğundan, özel okul okul ücretini peşin olarak Mart ayında 100.000,00 TL. olarak tahsil etmiş ise, bunun 90.909,09 TL.’sinin eğitim ücreti olmasına rağmen, 9.090,91 TL.’lık  KDV tutarı da peşin olarak tahsil edilmekte, okul tarafından ise aylar sonrasında ay ay beyan edilerek ödenmektedir.

İşte burada aileler açısından önemli sorun, çok sonraları maliyeye ödenecek olan KDV tutarlarının veliler tarafından peşin ödenmesidir.

Tabii, KDV Kanunu’nun 10/a maddesi hükmüne göre; vergiyi doğuran olay, malın teslimi ve hizmetin ifası sonucu oluştuğundan, öğrenciye verilen eğitim hizmeti gerçekleştiğinde vergiyi doğuran olay da gerçekleşeceğinden, KDV ödemesinde yasal bir sorun bulunmamaktadır.

Ancak, yasal bir sorun olmamakla birlikte aileler KDV’nin peşin tahsil edilmesi nedeniyle özellikle enflasyon oranlarının yüksek olduğu ve ekonomik sıkıntı çektikleri bu dönemde zorluk yaşamakta ve haksızlığa uğramaktadırlar.

Eğer, bir de KDV oranı ücretler ödendikten sonra yükselirse, yükselen orana isabet eden KDV tutarı bu kez de yine okul tarafından daha önce tahsil edilen KDV tutarları Maliye’ye ödenmeden veliden tahsil edilmektedir.    

Bu sebeple, bu konudaki mağduriyetin devam etmemesi için okul idaresi yönünden maliyet unsuru olmayan KDV tutarlarının vergi dairelerine ödenecekleri dönemlerde tahsil edilmesi daha uygun ve adaletli olacaktır.

Konuyla ilgili olarak Maliye teşkilatınca bir düzenleme de yapılmalıdır.