Türkiye’ye ilk kez İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) daveti üzerine gelen Hollanda Ulusal Balesi, delirmeyi ve hatta ölümü bile zarafetle anlatan 'Balenin Hamlet'i Giselle ile İzmirli sanatseverlerden tam not aldı. Çağımızın en seçkin koreograflarından Ted Brandsen’in yönetimindeki topluluk, güzeller güzeli Giselle’i ölüme sürükleyen aşkını, Wili’lerin göz kamaştıran uçucu danslarıyla sundu.

Koreografisi, Marius Petipa, Jean Coralli ve Jules Perrot’un koreografilerinden hareketle Rachel Beaujean ve Ricardo Bustamante tarafından yapılan balenin sahne ve kostüm tasarımı uluslararası dansçı ve heykeltıraş Toer van Schayk’a ait. İlk kez 1841’de Paris Operası’nda sahnelendiğinden bu yana bale severlerin en sevdiği ve beğendiği eserler arasına giren Giselle, Amsterdam’daki prömiyerinin ardından da olağan üstü eleştiriler aldı.

Kont Albrecht'i oynayan Josef Varga ile Giselle’i oynayan Anna Tsygankova muhteşem danslarıyla göz kamaştırdı. Hollanda Ulusal Balesi’nin teknik ve estetik olarak çok üst düzeyde dansçılardan oluşan 65 kişilik ekibi, Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu’nda İzmir Festivali tarihine geçecek güzellikte bir temsil gerçekleştirdi. Eserin sonunda izleyiciler dakikalar süren alkışlarıyla beğenilerini dile getirdi.

HOLLANDA ULUSAL BALESİ

Hollanda Ulusal Balesi’nin 101 dansçısından 65’i Giselle’de görev aldı. 65 dansçı 2 saat 5 dakikalık gösteri sırasında toplam 250 kostüm değiştirdi. Kostümlerin tümü dansçıların ölçülerine göre 8 ayda elde dikildi. Hollanda Ulusal Balesi’nin seçmelerine bu yıl 700 dansçı katıldı ancak 7’si kabul edildi. Giselle’in dekor ve kostümleri, dansçı, koreograf, ressam ve heykeltıraş olarak önemli bir isme sahip olan Hollandalı Sanatçı Toer van Schayk’a ait. Ancak Kültürpark’ta ödül alan bu dekorun küçük bir bölümü kullanılabildi.
Editör: Haber Merkezi