Buca Gölet alanında düzenlenen Uluslar arası 2. Balkan Festivali'nde hem Ramazan ayının coşkusu yaşanırken hem de ünlü sanatçılardan oluşan konserler geceye damgasını vurdu.

Birbirinden farklı Balkan yemeklerinin yarıştığı alanı gezen Başkan Ercan Tatı, İzmir Aşçılar Derneği ve gurmelerden oluşan  jüri, en iyi yemekleri seçti. Yarışmanın ardından Uluslararası 2. Balkan Festivalinde Başkan Tatı oruç tutan yaklaşık 2 bin vatandaşın da katıldığı iftar yemeği düzenledi. Bucalılarla birlikte iftar açan Tatı, ardından börek, zeytinyağlı ve etli olmak üzere üç farklı kategoride yarışan yemek sahipleri arasından birincileri açıkladı. En iyi börek dalında Gülsu Tataroğlu birinci olurken, Zeytinyağlılarda Saniye Karadan, Etli yemek dalında da Almina Karadan birinci oldu.
 
Yaklaşık 10 bin vatandaşın katıldığı 2. Balkan Festivali'nin ilk gününde katılımcılar Balkan Derneklerin kurduğu stantları gezme fırsatı yakaladı. Buca Belediyesi standının da yer aldığı festivalde katılıcılara, Mustafa Kemal Atatürk'ün eseri Nutuk kitabı, Atatürk'ün fotoğraflarının yer aldığı CD ve baskılı tişört, şapka, fular ve Çağdaş Türkiye'nin temellerini atmak üzere Atatürk tarafından eğitim için Avrupa' ya gönderilen gençlerin öyküsünün anlatıldığı "Kıvılcımdan Volkana" ücretsiz olarak armağan edildi.
 
1936'dan 2012'ye Ata'nın anısı yaşatılıyor
 
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün eser ve değerlerine önem verdiğini söyleyen Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Ata'nın 2 Eylül 1936 yılında Beylerbeyi Sarayı'nda tertiplenen Balkan Festivali'ne katıldığının altını çizerek, "Yıl 1936'ydı, 2 Eylül 1936 ve Mustafa Kemalimiz Beylerbeyi Sarayı'nda tertiplenen Balkan Festivali'ne katılmıştı. Yıl 2012 onun torunları şimdi burada hepiniz hoş geldiniz" dedi.
Tatı, Uluslar arası 2. Balkan Festivali'nin gelecek yıllara da bir miras olacağı vurgulayarak, "Uluslararası olarak düzenlediğimiz Balkan Festivali'mizin ikincisini hep beraber gerçekleştiriyoruz. İkinci, on ikinci, yirmi ikinci de gerçekleşecek. O zaman belediye başkanı olmayabilirim belki de, ama bir Bucalı olarak, İzmirli, egeli, olarak ama bir Türk vatandaşı, Mustafa Kemal'in torunları olarak burada hep beraber kutlayacağız" diye konuştu.
 
Baysak: Balkanlar'ın gelenekleri yaşatılıyor
 
Festivale katılan Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak Başkan Ercan Tatı'nın Boşnakların örf adet ve geleneklerine sahip çıkarak, haklarına da önem verdiğini söyledi. İlkleri başlatan başkan olarak adlandırdığı Tatı'ya Baysak "Atamızın 1936'da İstanbul Dolmabahçe'de başlattığı Balkan Festivali'nin anısını Buca'da devam ettirmeye karar vermiş ve geçen yıl 1. Balkan Festivali'ni yaparak biz Balkanları Türk toplumunu örf adet ve geleneklerini de yaşatmak üzere çok güzel bir festival hazırlamıştır. Başkan Ercan Tatı'ya yaptığı 2. Balkan Festivali ve başlattığı bu festival için en içten teşekkürlerimizi iletiyoruz" dedi.
 
Boşnak devleri sahne aldı
 
Festivalde Boşnakların yakından takip ettiği iki dev isim sahne alarak Bucalılara büyülü bir gece yaşattı. Gecede ilk sahneyi Genç Boşnak yıldız Cenk Bosnalı alırken ardından Boşnakların Divası Hanka Paldum'da birbirinden güzel şarkılarını paylaştı. İkilinin şarkılarını yaklaşık 10 bin vatandaş hep bir ağızdan söyleyerek yüzleri aşkın halay kuyrukları oluşturarak gönüllerince eğlendiler.
İki dev isim ara ara sahnede birbirlerinin şarkılarına düet yaparak katılımcılara unutulmaz anlar yaşattılar.
 
Başkan Ercan Tatı'nın ev sahipliğinde birbirinden farklı Balkan yemeklerinin de yarıştığı Festivale Türkiye Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, Kosova Milletvekillerinden Müfera Şinik ve Hamza Bale, Makedonya Ticari Ateşesi Alev Süleyman, Novi Pazar Belediyesi Meclis Başkanı Fuad Bacicanin, İzmir Balkan Federasyonu Başkanı Vahap Savaşan, Prizren Belediyesi Meclis Üyesi Ergin Kala, KKTC Karpas Eski Milletvekili Osman İmre, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, Buca Kent Konseyi Başkanı Rezzan Gedik, Buca Muhtarlar Derneği Başkanı Eşfak Yurdanur, Buca Engelliler Derneği ve sayıları on bini bulan vatandaş katıldı.