Orkestra, ilk turnesini de ABD'nin New York kentine yapacak. 67 kişinin başvurup 24'ünün seçildiği orkestrayı ünlü şef Rengim Gökmen yönetecek. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, "Belediyeciği yaparken çok sesli yapıyoruz. İzmir çok seslidir, tek sesliliği sevmez" dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı CHP'li Hüseyin Mutlu Akpınar eşi Zehra Akpınar ve şef Rengim Gökmen'in katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, Karşıyaka'yı kültür başkenti yapma doğrultusunda oda orkestrası kurduklarını adına da KODA dediklerini belirterek, kodanın parçaların son kısmına verilen müzikal bir deyim olduğunu söyledi. Akpınar, "Bu 24 kişilik kadro, göreceksiniz dünyada önemli işler yapacak. Öylesine bir kadro oluşturmak istemedik çok titiz davrandık öyle bir kadro oluşturmalıydık ki gelecek nesillere de heves vermeliydi. O yolla bu yolculuğa çıktık. Konserden konsere toplanan bir kadro değil. Türkiye'de, İzmir'in ilçelerinde konserler verecek. Dünyanın her yerinde konser verecek bir kadroyu oluşturduk. Newyork'a davet ediyorlar ilk turnemizi orada gerçekleştireceğiz" dedi.

'KODA ADI TESADÜF DEĞİL'

KODA'nın Hakan Şensoy müzik direktörlüğünde, Oğuzhan Kavruk'un müzik danışmanlığında, Tevfik Rodos'un sanat koordinatörlüğünde çalışmalarını sürdüreceğini belirten Akpınar, dünyaca ünlü şef Prof. Dr. Rengim Gökmen'in üst gözlemci kimliği çalışmalara katkı koyacağını ifade etti. Akpınar, opera binasına, 14 yıl önce vefa eden Orkestra Şefi Hikmet Şimşek adının verildiğini de açıkladı.

'ULUSLARARASI ŞEFLİK YARIŞMASI YAPACAĞIZ'

Akpınar, "Müziği seviyorum, müziğin insanın bakış açısını farklı bir noktaya getirdiğine inanıyorum. Belediyeciği yaparken çok sesli yapıyoruz. İzmir çok seslidir tek sesliliği sevmez. Sanatçıların işsiz kaldığı bir ortamda gelecek kaygısı duyan sanatçılara kucak açtık. İstihdam noktasında çözüm yeri değiliz ancak bu tür yatırımlarla sanatçıların işsiz kalmamasını sağlamak gerekiyor. 24 yaşında genç sanatçılar, iş bulamayınca yurtdışına gidiyor. Yetenekleri öncelikle kendi ülkemizde değerlendirmeliyiz" dedi. Akpınar, yakın zamanda uluslararası şeflik yarışması da yapacaklarını dünyaca ünlü şeflerin Karşıyaka Belediyesi'nin yarışmasından derece alacaklarını anlattı.

'BU BİR MEDENİYET PROJESİ'

Orkestra Şefi Rengim Gökmen, bunun bir medeniyet projesi olduğunu, Türkiye'nin evrensel platforma çıkabilmek için kendi ruhuna yabancılaşmadan gelişmiş teknikler kullanarak müzik yapması gerektiğini anlattı. Gökmen, "Türk ulusu gelişmiş müzikler yapmak durumundadır. Bu bakımdan da KODA bir ilçe belediyesi tam kadrolu müzikçilerin yuvası olacak bir kadro oluşturmuştur" dedi. Gökmen, orkestraya sanatçı seçerken gece 11'lere kadar seçme yaptıklarını özellikle keman kadrolarının dışında viyolonsel, viyola ve kontrbas için çok üst düzey seçmeler yapıldığını belirterek, kesinlikle torpil olmadığını vurguladı.
Editör: Haber Merkezi