Tan Oral, Turgut Çeviker, Eray Özbek ve Dilek Maktal Canko'dan oluşan deneyimli danışma kurulu hazırlıklarını tamamladı. 150 yıla yakın bir tarihe sahip Türk karikatürcülüğünü de gözler önüne serecek olan Neşe ve Karikatür Müzesi'nin uzmanlık alanı Ege ve Akdeniz Karikatürlerinden oluşacak.

GÜNDEMİ TAKİP EDEN MÜZE


Alsancak-Yüzbaşı Şerafettinbey Sokak'ta bulunan Alsancak Kızılay Binası'nda kuruluşu tamamlanan Neşe ve Karikatür Müzesi ile atıl durumdaki tarihi bina da İzmir'e yeniden kazandırıldı. Arşiv odası, iki sergi salonu, toplantı odası, hediyelik eşya bölümü, keyifli bahçesi ile görselliği ve içeriği doğru şekilde birleştiren müzeyi ziyaret edenler hem tarihi hem de modern yaşamı bir arada bulacak. İki sergi salonunun birinde temalı sergiler yer alıyor, bir diğerindeki sergide ise güncel olaylar geçmişten günümüze uzanan karikatürler halinde sergileniyor. Gündemi takip eden bir müze olarak hafızalara yer edecek olan Neşe ve Karikatür Müzesi bugün yaşananları geçmişteki örnekleriyle yorumlayacak.

HAYATA NEŞE KATAN MÜZE

Neşe ve Karikatür Müzesi sadece karikatürün değil mizah edebiyatı, komik film afişleri ve hayata renk katan yaklaşımıyla neşeyi ön plana çıkaran bir konsepte sahip. İnce bir zeka ürünü olan mizah ile yaşamı keyifli hale getiren neşeyi ön planda tutan müze komik olanı akla ve ruha hitap eden yanlarıyla gösteriyor. Ali Fuad Karagöz'ün 1900'lü yılların başında yayınlanan karikatürlerden Oğuz Aral'ın Avni'sine, Eflatun Nuri'den Altan Erbulak'a geniş bir yelpaze sunan müze oluşturduğu arşivle de göz dolduruyor.

Butik müzeciliğin en güzel örneklerinden biri olan Neşe ve Karikatür Müzesi'nin Ege ve Akdeniz'i kapsayan alanıyla aynı zamanda uzmanlık müzesi de olduğunu ifade eden Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir'in barış, sevi ve mutluluk özlemini dile getiren bir müzeye kavuştuğunu söyledi. Günlük yaşantıda önemsenmeden geçilen birçok şeyin Neşe ve Karikatür Müzesi'nde nasıl anlam kazandığının görüleceğini anlatan Başkan Tartan şöyle konuştu; "Dünyanın yaşadığı kaos ortamında; açlık, savaş, cinayet ve şiddetin kol gezdiği bir dönemde mizahi yaklaşımlar yüzleri gülümsetmenin yanı sıra olaylara bambaşka bir pencereden bakmayı da sağlıyor. Neşe ve Karikatür Müzesi'ni şekillendirirken insan ruhunun ve aklının birleştiği noktaları göz önüne aldık. Mutlu olmanın, komik olanı görmenin, dünyayı bambaşka bir göz ile algılamanın önemini göstermenin yanında oluşturulan arşivle de geçmişi bugün ile birleştirdik. Uluslararası nitelikteki Neşe ve Karikatür Müzesi ile İzmir kültür, edebiyat, tarih, felsefe gibi pek çok alanı içinde barındıran bir oluşuma ev sahipliği yapıyor. 7'den 70'e herkesin keyif alacağı müzemiz ile hem barış ve mutluluk özleminin yaşam bulmuş halini hem de sanatın birleştiriciliğini hep birlikte yaşayacağız."

AKDENİZ NEŞE'Sİ SERGİSİNE KATILAN SANATÇILAR:
Achille Superbi, Agim Sulaj, Andis Psimenopoulos, Andrej Bajt, Antonis K. Passaris, Assunta Toti Buratti, Baha Boukhari, Bernard Bouton, Boris Erenburg, Bruno Bozzetto, Davor Stambuk, Delcho Mihajlov, Elena Maria Ospina, Eray Özbek, Erdoğan Karayel, Grigoris Georgiou, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Halit Şekerci, Hüseyin Çakmak, Ivan Haramija, İzel Rozental, Jean Plantu, Jordan Pop-Iliev, Juli Sanchis Aguado, Lido Contemori, Lucio Trojano, Matteo Bertelli, Maurice Tanto Burlo, Medi Belortaja, Mehmet Kahraman, Mehmet Selçuk, Michael Kountouris, Michel Kichka, Midhat Ajanovic, Mohammed Effat, Musa Gümüş, Musa Kayra, Nezih Danyal, Nicolas Koundouros, Niyazi Yoltaş, Ohannes Şaşkal, Paolo Dalponte, Piyale Madra, Ramzy Taweel, Raşit Yakalı, Reşad Sultanovic, Saae el Din Shehata, Semih Poroy, Tan Oral, Turgay Karadağ, Ugo Sajini, Yasser Ahmad, Zeynep Gargi.
Editör: Haber Merkezi