Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan 5 bin yıllık Truva'da çıkan eserlerin sergilenmesi için geçen yıl temeli atılan müzenin inşaatı sürüyor. 22 milyon liraya mal olacak ve yüzde 50'lik bölümü tamamlanan projenin bu yıl sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Toplam 7 bin metrekare alan üzerine oturan ve 10 bin metrekare kapalı alana olan müzenin yüzde 80'lik bölümü yerin altında kalacak. Daha çok çevredeki bitki örtüsünü korumak için yer altına gizlenen müzenin, 5 bin metrekarelik yeşil çatısı olacak. Çatının üzerine, bölgede yetişen 22 türden bitkiler dikilecek. Bittiğinde doğal bir yeşil örtü olacak. Mimarisiyle dikkat çeken müze, çevreciliğiyle de beğeni topluyor. Müzenin yanında, yağmur sularının depolanacağı bir depo yapılacak. Yağmurda dolacak depodaki suyla yeşil çatı sulanacak. Yer üzerinde sadece bin metrekare alana oturan, üç katlı bina olacak. Bunun da çirkin bir görünüm oluşturmaması için cephesi, doğadan bir parçaymış gibi doğal demir görünümündeki corten malzemeyle kaplanacak. Yola bakan cephesinde ise doğal taş ve kireç bazlı Horasan harcı kullanılan, Truva'nın surlarını andıran bir istinat duvarı yapılıyor.

Yarışmayla belirlenen müze projesinin, idealist bir düşüncenin eseri olduğunu söyleyen yüklenici firmanın sorumlusu İbrahim Eğitmen, doğal malzemeler kullanılan, farklı bir mimarisi bulunan müze tamamlandığında, ziyaretçilerin binayı hissetmeyeceklerini ve yeşil bir müze göreceklerini vurguladı.

Müzenin yerin altında kalan B bloğunda idari birimler, arkeolojik eserlerin muhafaza edileceği depolar, laboratuvarlar, kafetreya ve restoranlar, geçici sergi alanları bulunacak. Üç katlı A blok ise tamamen sergi salonu olacak. Müzede Truva filmler, rekonstrüksiyonlar ve animasyonlar gibi modern müzecilik teknikleriyle mitolojisinden buluntularına kadar ayrıntılı şekilde anlatılacak. Dünyanın 44 müze ve koleksiyonuna dağılmış eserler, çıktığı topraklara geri getirilme imkanı bulacak. Özellikle Alman arkeolog Heinrich Schliemann tarafından 1873 yılında antik kentten kaçırılan ve Truvalı hükümdarlara ait olduğu tahmin edilen, şu an Moskova'daki Puşkin Müzesi'nde sergilenen ve yaklaşık 8 bin parçadan oluşan hazinelerin Türkiye'ye iadesi gündeme gelecek. Truva antik kentinin yılda yaklaşık 500 bin olan ziyaretçi sayısının, müze sayesinde 1 milyona çıkması bekleniyor.
Editör: Haber Merkezi