AK Parti iktidarı döneminde devlet memurları alımında mülakat şartının getirilmesi tartışmalara neden olmuştu.

Torpil tartışmaları büyüdü

Sınavlardan yüksek puan alanların, mülakat aşamasında elenmesi, torpil tartışmalarını büyütmüş, liyakatın son bulduğu tepkilerini beraberinde getirmişti. Devam eden bu tartışmaya ilişkin AK Parti’li Şamil Tayyar’dan partisine “mülakat kesinlikle kaldırılmalı” uyarısı gitti.

Tayyar'dan dikkat çeken çıkış

“Mülakatın kaldırılması nihai aşamada siyasi fayda sağlar” diyen Tayyar, AK Parti döneminde atanan öğretmenlerin üçte ikisinin kendi partisine oy vermediğine de işaret etti.

"Sözü yere düşürülmemeli"

Mülakatın kaldırılması için iki sebep sunan Şamil Tayyar, “Birincisi Cumhurbaşkanımızın sözü yere düşürülmemeli. Güven zincirini koparırsanız sözün hükmü kalmaz artık. İkincisi özel yetenek gerektiren ve ulusal güvenliği ilgilendiren kritik alanlara tercihte mülakata ihtiyaç duyulabilir ama genel manada kaldırılmasında sayısız fayda var” ifadelerini kullandı.

İşte Tayyar'ın paylaşımı:

Mülakat meselesi gündemde yine. Kalmalı mı kaldırılmalı mı?

Kesinlikle kaldırılmalı, iki sebeple:

Donald Trump seçilirse Türkiye'yi ne bekliyor? İşte yanıtı Donald Trump seçilirse Türkiye'yi ne bekliyor? İşte yanıtı

1-Cumhurbaşkanımızın sözü yere düşürülmemeli. Güven zincirini koparırsanız sözün hükmü kalmaz artık.

2-Özel yetenek gerektiren ve ulusal güvenliği ilgilendiren kritik alanlara tercihte mülakata ihtiyaç duyulabilir ama genel manada kaldırılmasında sayısız fayda var.

Mesela…

1-Adalet duygusunu güçlendirir.

2-Umutları yeşertir.

3-Güveni arttırır.

4-Çoğulculuğu pekiştirir.

5-İstismarı azaltır.

6-Liyakatı ödüllendirir.

Mülakatın kaldırılması nihai aşamada siyasi fayda da sağlar. ‘Mülakatın faydası’ diye anlatılanlar ise sadece yanılsamadır. Mülakat yaptınız kadrolaştınız mı, liyakatı mı ödüllendirdiniz, ne yaptınız? Misal, 1 milyon 250 bin öğretmenin üçte ikisi bizim dönemde atandı, eminim üçte ikisi oy vermemiştir. Bırakın mülakatla atananları, referansla genel müdür, genel müdür yardımcısı, daire başkanı olanların önüne sandık koyun, AK Parti birinci çıkmaz.

Sorun başka. Onu da başka zaman anlatırız.

Kaynak: Haber Merkezi