Selçuk ilçesinde gerçekleştirilen kazı çalışmalarında Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait önemli tarihi kalıntılar bulundu. Bu değerli alan, koruma altına alınarak bölgeye özel bir statü kazandırıldı.

Koruma Kararı Alındı

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararı ile Selçuk ilçesinde belirli bir bölge, birinci derece arkeolojik sit alanı ilan edildi. Bu kararla birlikte, ilçede yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi kalıntılar özenle korunacak ve gelecek nesillere aktarılacak.

Resmi Gazete'de Yayımlandı | İzmir'e yeni koruma kararları Resmi Gazete'de Yayımlandı | İzmir'e yeni koruma kararları

Kazı Çalışmalarının Sonuçları

Selçuk'un Atatürk mahallesi yakınlarında gerçekleştirilen kurtarma kazısı, önemli buluntuların gün yüzüne çıkmasını sağladı. 7 odadan oluşan mimari kalıntılarla birlikte, Roma, Bizans, Venedik, Aydınoğlu Beyliği ve Osmanlı dönemlerine ait sikkeler, seramik parçaları, mermer kadın büstleri ve Eros heykelciği gibi çok çeşitli arkeolojik eserler bulundu.

Bölgenin Yeni Statüsü

Daha önce 3’üncü derece arkeolojik sit alanı olan bölge, alınan kararla birlikte 1’inci derece arkeolojik sit alanı statüsüne yükseltildi. Bu sayede, bölgedeki tarihi ve kültürel mirasın korunması için daha etkin tedbirler alınabilecek ve gelecek kuşaklara aktarılması sağlanacaktır

İşte alınan o karar;

İzmir Ili, Selçuk İlçesi, Atatürk Mahallesi, koruma amaçlı imar planı kapsamında, 3. derece arkeolojik sit ve kentsel sit alanı içerisinde kalan, kuzeydoğusunda Ayasuluk Kalesi ve St. Jean Anıtı, kuzeybatısında İsa Bey Camii, batısında İsa Bey Hamam'ı, güneybatısında Kılıçarslan Camii, ile Artemis Tapınağı bulunan 346 ada, 2 ve 3 parsellerde Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kurtarma kazısında; mermer döşemeli avlu ve maksem yapısıyla birlikte 7 odadan oluşan mimari buluntu, Roma, Bizans, Venedik, Aydınoğlu Beyliği ve Osmanlı Dönemi'ne ait çok sayıda sikke, MS. 12 ve 13. Yüzyıllara tarihlendirilebilecek seramik kap ve amorf seramik parçaları yanı sıra karışık olarak ele geçen cam ve kemik objeler, bir adet mermer kadın büstü ve Eros heykelciği gibi arkeolojik buluntular da dikkate alınarak, söz konusu parsellerin bütüncül korunması gerektiğinden, sit derecesinin 1. derece arkeolojik sit olarak belirlenmesine, taşınmazlara ilişkin tescil fişinin Kurul Müdürlüğünce hazırlanarak Kurulumuza iletilmesine; karar verildi.

Editör: Nurican ALBAYRAK