Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 45 derecenin üstünde seyreden aşırı sıcaklar nedeniyle saat 12.00-16.00 arasında dışarıda çalışma yasağı uygulanacak.
KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, yaptığı açıklamada, ülkede mevsim normallerinin 6-7 derece üstünde görülen sıcaklar nedeniyle 8 Ağustos'a kadar 12.00-16.00 saatleri arasında dışarıda çalışma yasağı getirildiğini söyledi. Yasağa uymayanların çalışmalarının durdurulacağını ifade eden Aziz Gürpınar, çalıştıran kurumlara ise bir asgari ücret kadar para cezası kesilebileceğini açıkladı.

Polis yardım edecek!

Gürpınar, çok sayıda örgütün dışarıda çalışma konusunda hassasiyet bildirdiğini, bu nedenle yasağın delineceğini düşünmediğini belirtti. Gürpınar, yasakla ilgili polis teşkilatından da yardım talep ettiklerini bildirdi.
Çalışanların ve vatandaşların uygulamaya aykırı bir durum tespit etmesi halinde 'Alo 102' hattına ulaşabileceğini dile getiren Gürpınar, bu hatta gelen ihbarlara göre denetim yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bayan mühendisler ayaklandı

Son 2-3 gündür, bir sanal protesto var. Türkiye dahil, her ülkeden binlerce kadın mühendis, internet üzerinde kendisini tanıtarak 'ben mühendisim' diyor.
Amaçları ise 'mühendis sadece erkeklerden olur' mit'ini yıkmak. Hareketi daha doğrusu hashtag'i başlatan kişi Isis Wenger.
Isis Wenger şimdilerde bu hareketi bir web sitesine çevirmeye çalışıyor.

Tartışmaların nedeni?

Olay, Isis Wenger'in çalıştığı şirketin eleman ilanı vermesi ve bu ilanda kendi'çalışanlarının resimlerini kullanmasıyla başlıyor.
Şirket 4 kişinin çalıştığı bir kimlik yönetim firması. Ama en çok, genç ve güzel olan Wenger'in resmi ilgi topluyor.
Wenger'in gerçekten mühendis olup olmadığı tartışmaları başlıyor.

Hangi konular?

Wenger olaya kızıyor ve 'İnsanların çoğu kötü niyetli değil biliyorum ama erkeklerin uğraşmak zorunda kalmadıkları konularla uğraşmak zorunda kalıyoruz' şeklinde bir mesaj atıyor. Ve arkasından da 3 ağustosta, yapılan tartışmalara bir cevap olarak sosyal medyayı kullanarak soruyor, 'döküm kalıpları ile uğraşan mühendislerden değil ise bir mühendis nasıl gözükülür?'
Hani bizim TV kanallarımız ya da gazetelerimiz habersiz kalınca 'sosyal medyayı salladı' klişesini fırlatırlar ya..
Asıl sallama bu işte. Bakalım Wenger'in hareketi ne kadar etkili olabilecek?

Kadın-erkek eşitsizliği

Özetle; Biz Türkiye'de çok meşgulüz ve dünyada neler olup bittiğine pek bakamıyoruz ama Amerikan teknoloji firmaları ve Silikon Vadisi, son 1-2 yıldır 'kadın-erkek eşitsizliğini' konuşuyor.
Büyük teknoloji firmaları, çalışan kadın oranını açıklamaları için zorlanıyorlar. Ya da kadınlar gelebildikleri pozisyonlardan, aynı pozisyon için verilen maaş ve haklardan şikâyet ediyorlar. Bilişim ve Telekom sektörü, bilek gücünden çok zihinsel beceriler gerektirdiği için kadınların daha kolay yer aldıkları bir alan ve internetin, dolayısıyla bilişim ve haberleşmenin gelişmesi ile birlikte mühendislik eğitimi alan kadın sayısı da arttı ama kadınlara karşı ön yargılar hala yerli yerinde duruyor.
Hatta bu ABD gibi demokrasisi ile övünen bir ülkede bile olsa !..

Menderes store yeni yerinde

Akça Holding A.Ş. kuruluşlarından ve Avrupa'nın en büyük entegre ev tekstili üretim üssü Menderes Tekstil'in ürünlerini tüketiciyle buluşturduğu MendereStore'un Manisa mağazası yoğun talep üzerine merkeze taşındı.
Ünlü markalara yaptığı lisanslı ev tekstil ürünleriyle dünya çapında beğeni toplayan Menderes Tekstil'in son tüketiciyle buluşma noktası MendereStore, her geçen gün hızla artan müşteri potansiyeliyle yeni yatırımlar yapmaya devam ediyor.
Manisa mağazası artık 8 Eylül Caddesi, Yunus Emre'de hizmet verecek. Akça Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Göksan, Menderes Store'un İzmir'de elde ettiği başarıdan sonra diğer illerdeki faaliyetlerine hız verdiklerini söyledi.
Menderes Store Mağazaları Direktörü Reha Kargı ise 'Ürünlerimiz, kalitesi ve uygun fiyatlarıyla müşterilerimizin beğenisini kazanıyor. Manisa'daki mağazamızı bu beğeni ve talebe daha iyi yanıt verebilmek adına merkeze taşıdık. Hedefimiz adım adım ilerlediğimiz mağaza zincirlerinde tüm Türkiye'ye hizmet vermek' dedi.

Farkında mısınız?

Mobilya sektörüne yön veren MOBSAD (Mobilya Sanayi İş Adamları Derneği), Türk mobilyasının dünyadaki konumunu mercek altına aldı. Yönetim Kurulu Başkanı Engin Küçük, yapılan genel kurul sonucunda MOBSAD Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Adnan Bostan'a devretti. 'Mobilyanın Hayatımızdaki Yerinin Farkında Mısınız?' sloganıyla yola çıkan ve mobilya sektöründeki sorunların çözümü için 18 mobilyacı tarafından Haziran 2006 tarihinde kurulan MOBSAD, mobilya sektörünün son 10 yıldaki konumunu ele aldı.

'MOBSAD üyeleri usta terzilerdir!'


Başkanlık devir teslim töreninden sonra söz alan Adnan Bostan, MOBSAD üyelerinin haute couture tasarımcılar ve usta terziler olduklarını belirterek hem tasarımın hem de el emeğinin ön planda tutulduğu, kişiye özel üretim yaptıklarını söyledi.
"MOBSAD üyeleri olarak dünyanın dört bir yanındaki otellerden meclis ve bakanlık binalarına kadar farklı projelerin içerisinde yer alıyoruz. Türk mobilyasını dünyaya tanıtıyoruz. 70 üyemiz ile Türkiye'de yaklaşık 5000 perakende noktasındayız. Yaklaşık 25.000 kişilik istihdam sağlıyoruz." diyen Adnan Bostan, MOBSAD üyelerinin ABD, Rusya gibi çok zor pazarlarda var olduklarını ve hatta Nijerya, Güney Afrika, Hindistan gibi ülkelerde de bayilerinin olduğunu ifade etti.
Eskiden Türk mobilyasının İtalyan mobilyasından ucuz, diğer ülkelerin mobilyalarından kaliteli anlayışının yakında değişeceğini belirten Adnan Bostan, tasarımı, kalitesi, el işçiliği ile Türk mobilyasının 10 yıl sonra İtalya'yı tahtından edeceğini açıkladı.

Yeni yönetim kurulu üyeleri

Genel kurul sonucunda yeniden belirlenen MOBSAD'ın yönetim kurulu listesi şu şekilde oluştu: Adnan Bostan (Yönetim Kurulu Başkanı), Cüneyt Yanıkçıoğlu (Başkan Yardımcısı ), Harun Karahan (Başkan Yardımcısı), Davut Karaçak (Başkan Yardımcısı), Ümit Şengül (Sekreter Üye), Engin Küçük, Ali Hakan Karahan, Ercan Nurkat Koca, Sedat Yükseltürk, Çetin Bozkurt (Yönetim Kurulu Üyesi), Barış Görgüç (Genel Sekreter).

En çok konut ve kiraya harcadık

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2014 yılına ilişkin 'Hanehalkı Tüketim Harcaması' istatistiklerini yayımladı.

Buna göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 24,8 ile konut ve kira harcamaları aldı, harcamaların yüzde 19,7'si gıda ve alkolsüz içeceklerden oluştu.

Otomotiv yarı yarıya büyüdü

Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, ilk yedi ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48.91 artarak 516.386 adet oldu. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, Temmuz ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 39.94 artışla 83,836 adete ulaştı. Otomotiv endüstrisi temmuz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 kayıpla bir milyar 644 milyon dolar ihracata imza atarken, yılın 7 aylık döneminde ise ihracat yüzde 11.5 azalışla 12 milyar 135 milyon dolar olarak gerçekleşti. 

Ege'de Ar-Ge projelerine destek

TÜBİTAK-1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Çağrı Başlıkları Özel Bilgilendirme Toplantısı, Ege Üniversitesi Bilim-Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (EBİLTEM) gerçekleştirildi. Program; ulusal bilim teknoloji ve yenilik stratejisi çerçevesinde belirlenecek öncelikli alanlarda sonuç odaklı, izlenebilir, hedefleri olan, ilgili bilim-teknoloji alanlarının dinamiklerini gözeterek ve yurtiçinde yapılan ar-ge projelerini destekleyerek, bu projeler arasında eşgüdüm sağlıyor. Sunumu gerçekleştiren EBİLTEM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Özge Andiç Çakır, TÜBİTAK-1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında 'Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Otomotiv-Havacılık ve Uzay-Makine ve İmalat, Enerji, Gıda-Kimya-Su, Sağlık, Sosyal ve Beşeri Bilimler' başlıkları altında 24 yeni çağrı açıldığının bilgisini verdi.

***

DİP EKSPRES

Küçük Kulüp'ten yeni üyelerine hoş geldin yemeği

Bu sene 72. kuruluş yılını kutlayan, geçmişten günümüze İzmir cemiyet hayatına öncülük etmiş Küçük Kulüp, yeni üyelerini ağırladı. Küçük Kulüp'e yeni katılan üyelere hoş geldin demek, üyelerin birbirleriyle olan iletişimlerini arttırmak amacıyla Küçük Kulüp Derneği Yönetim Kurulu, yeni katılan üyeleri için tanışma yemeği organize etti.
Küçük Kulüp Alliance Restaurant'ın bahçesinde düzenlenen gecede yeni üyeler hoş geldin plaketlerini Yönetim Kurulu Başkanı Emre Sarıgedik, As Başkan Ahmet Aslaner ve Sayman Arda Yağcı'nın elinden aldı.

Yönetim Kurulu Başkanı Emre Sarıgedik; 'Küçük Kulüp sosyal hayata ve tenis camiasına katkılarıyla Türkiye'nin en önemli derneklerinden biridir. 72 yıllık geçmişiyle İzmir'in köklü ailelerinin üyesi olduğu Küçük Kulüp kuşaktan kuşağa daha da güçleniyor. Daha uzun yılları birlikte Küçük Kulüp çatısı altında geçirmeyi temenni ediyorum ve Küçük Kulüp ailesine hoş geldiniz demek istiyorum' dedi.