Hazreti Mevlana; Varlığınızda kıymetinizi bilmeyenleri, yokluğunuzla terbiye edin, demiş...
Çok önemli bir söz...
Günümüzde ise varlık ve yokluk nedense belli kişilerin elinde.
Tabii ki menim sözünü ettiğim felsefi değil, piyasa düzeyinde...
Geçen hafta Urla'da Bilge Ticaret 'çimentoyu' yok sattı..
Neden?
Talepte bir patlama oldu da ondan...
Arz ve talep dengesinin ne kadar önemli olduğunu herhalde bilmeyenimiz yoktur...

Çözmemek için

Bornova Küçükpark'tan esnaf Mustafa Üstün bir not yazmış:
'Gömleğin birinci düğmesi yanlış iliklenirse hepsini çözmek zorunda kalırsınız. Onun için önemli olan birinci düğmeyi doğru iliklemektir. İşte siyasette ülke meselelerinde birinci düğme gibidir o doğru iliklenirse hepsi düzgün gider...' demiş.
Evet, kendisine katılıyorum...

Cazip olan!


Her zaman gündeme gelen bir soru vardır?
'Borsada hangi sektör daha cazip?' diye sorarlar.
Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı bu konuda şunları söylüyor:
'Dünya genelinde borsaların yukarı, BIST'in ise aşağı yönlü eğilim gösterdiği bir haftayı geride bıraktık. Gerek gelişmiş ülke borsalarının gerek ise gelişen ülke borsalarının % 1 ile % 3,5 arası değişen oranlarda değer kazandığı bu kesitte Borsa İstanbul izlediğimiz 21 ülke borsası içinde en kötü ikinci performansa imza atarak % 1,2 değer kaybetti.

Geçen hafta Karayazıcı şunları söylemişti:
'En geç önümüzdeki 1-2 hafta içinde dünya genelinde düzeltme sürecinin sona ereceğini ve 2014 rallisinin 2. perdesine yönelik filizlenmelerin kendini göstereceğini düşünüyoruz. Ancak sıkça düzeltme periyotlarının son düzlüğünde şahit olduğumuz negatif haber & panik satış biçiminde bir final sahnesinin yaşanması riskini de dışlamıyoruz. Önümüzdeki iki hafta içinde BIST 100 adına analistler arasında genel konsensüse dönüşen 77.000-77.500 bandı stop loss olsun yaklaşımını hamleye yöneltecek biçimde 76.000 puana endeksi sürükleyen bir sezon finali ile karşılaşabiliriz.  Bu yönde bir gelişmeyi trend bozuldu satalım kaçalım stratejisi ile değil, aksine yukarıdan aşağı % 10'u bulan düzeltme tamamlandı alım fırsatı olarak kullanalım stratejisi ile karşılamak gerektiğini düşünüyoruz.'
Bu değerlendirme üç aşağı tuttu gibi...
BIST geçen hafta içinde adeta bu senaryoyu hayata geçirircesine 76.056 puana kadar gerilediyse de bal kabağına dönmemeyi başardı ve kapanışı 77.534 puan seviyesinde gerçekleştirdi.
Bu arada unutmamalıyız:
İçeriden ya da dışarıdan major bir negatif manşet haber ile karşılaşırsak BIST 100 76.000 puanın da altına gelebilecek, hisse senetleri değer yitirebilecek.
Zaten oldum olası bu böyle gelmiş, böyle gidiyor.
Üstelik cumhurbaşkanlığı seçimlerine de az kaldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da rakiplerinden Ekmeleddin İhsanoğlu ile ilgili sözler etmeye başladı.

Ancak uç riskleri bir yana bırakırsak, kendi dinamikleri içinde bir seyir dahilinde Borsa İstanbul'da yakın vadede yılın üçüncü çeyreğinde gerçekleşmesi beklenen ralliye ilişkin filizlenmeler kendisini hissettirebilir.

Borsa İstanbul'da düzeltme eğiliminin devam edeceği de uzmanlarca tahmin ediliyor.
Şunu da unutmamız gerekiyor:
Takip eden 3 ay içinde BIST Banka endeksi her ne kadar 158.000 puanı test etmiş olsa da,son 4 haftadır değer kaybediyor ve geçen haftayı nisan sonrası kaydettiği tüm primi geri vererek yukarıdan aşağı % 10 geri çekilme ile 143.500 seviyesinde tamamladı.

Yılın ikinci çeyreğinde gösterge bono faizi % 10,7 'den % 8,2 düzeyine geriledi. 2,5 puanlık bu faiz düşüşü bankaların portföyünde bulunan tahvillerden ciddi kazanç sağlamalarına neden oldu.

Bu nedenle de bilançolarındaki genel vade uyuşmazlığının neden olduğu maliyetlere karşın banka finansallarında 6 aylık karlar, yılbaşında ortaya konan tahminlerin üzerinde gelmeye aday görünüyor.

Dünya ekonomisinde ABD ile başlayan canlanma eğilimi genele yayılıyor ve bu durum şirket karlarına yönelik beklentileri kuvvetlendirdiği için borsalarda değer artışları sürüyor.
arkasına alarak 2014 zirvesi olan 82.000 puanı aşabileceğini düşünüyoruz.

ABD verileri, Irak, Ukrayna gibi başlıklar nedeni ile yaşanabilecek çalkantıların kalıcı değer kayıplarına neden olmasını bazı uzmanlar beklemiyor.
Benzer görüşü de; önceki hafta İzmir Ticaret Borsası'nın konuğu olan Göztepe Kulübü'nun yeni sahip ve yöneticisi Mehmet Sepil, Swissotel Büyük Efes'teki sohbet toplantısında söylemişti.

***

Dip ekspres

Düsseldorf yolcuları!


2014 yılında 6. Kez düzenlenecek olan Successful R&I in Europe Networking etkinliği 30-31 Ekim 2014 tarihlerinde Düsseldorf, Van der Valk Airport Otel'de organize edilecek.
Etkinliğin amacı H2020 projelerine katılım amacı güden girişimci, firma ve bilim insanlarını bir araya getirmek, olarak açıklandı.
2009 yılından beri organize edilmekte olan etkinlik, 1400'ün üzerinde katılımcının yer almasıyla başarı gösterdi.
2014 yılının özel partner bölgeleri; Belçika, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Hollanda ve Polonya.
Networking etkinliği,  6 ana temaya odaklandı.
Görüşme seansları: Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT),  EnerjiNanoteknoloji, Malzeme ve Üretim,  Sürdürülebilir Ekonomi,  ife Sciences,  Marie Sklodowska- Curie Aksiyonları
Sunum yapmak isteyen katılımcılar için son tarih 17 Ekim 2014 olarak açıklandı.