AKP- CHP arasında olumsuz sonuçlanan koalisyon görüşmelerine piyasaların tepkisi oldu.
Borsa sonrasında toparlasa düşüş yüzde 3'ü buldu.
Dolar ve eurodan ise rekor geldi.
Bugün güne 2,7759'dan başlayan ve iki haftadır 2,76-2,79 bandında hareket eden dolar/TL, AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan ve yaklaşık 1,5 saat süren koalisyon görüşmesinin ardından 2,8213 tarihi zirvesini gördü.
Euro/TL ise 3,1357 ile bu yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Borsada kayıplar

AKP ve CHP liderlerinin koalisyon görüşmesinden çıkacak sonuca odaklanan hisse senetleri piyasası gün boyunca satışlarla karşılaşırken; görüşmelerin olumsuz sonuçlanmasının ardından ilk tepki olarak kayıplarını yüzde 3'ün üzerine taşıdı ancak daha sonra kayıplarının bir kısmını telafi etti.
BIST-100 endeksi günü yüzde 1.39 düşüşle 77,085.5 puanda tamamladı.

Koalisyon darbesi

Koalisyon görüşmelerinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasına kadar kulislerden gelen olumsuz haberlerin etkisi ile dolar dakikalar içerisinde tüm zamanların rekorunun kırarak 2.82 TL'nin de üzerine çıktı.
Hızla yükselerek yeni rekor seviylerini test eden dolara Euro da eşlik etti ve 3.13 liraya kadar yükseldi.
Çin'deki devalüasyonun etkisi ile son birkaç gündür artış trendine giren altın Türkiye'deki olumsuz geçen koalisyon görüşmelerinin ardından gram altın 101 lirayı geçti.
Döviz ve altında sert yükselişler yaşanırken BİST 100 endeksinde ise satışlar art arda geldi. BİST endeksi yüzde 3'ü aşan kayıplarla bir ara 76 bin seviyesinin altına kadar geriledi.

Açıklamalar yönü belirleyecek

Analistler, koalisyon görüşmeleri sonrasında dövizdeki ilk tepkilerin sert olduğunu belirterek, koalisyon görüşmelerinin ardından yapılacak açıklamaların dolar/TL'nin yönü üzerinde etkili olacağını ifade ediyor.
Teknik olarak dolar/TL'de yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 2,83-2,84 seviyelerinin ilk direnç olarak takip edileceği öngören analistler, siyasi belirsizliğin artması durumunda ise 2,90 seviyelerini görülebileceğini kaydediyor.

Güvenli liman arayışı

Küresel piyasalarda Çin'in devalüasyon hamlesiyle volatilite artarken, 'güvenli liman' arayışı altına olan talebi artırdı.
Dolar/TL'deki sınırlı yükselişin de etkisiyle altının gram fiyatı 100,62 lira ile son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Özel sektörde dış borç alarmı

Özel sektörün dış piyasalardan aldığı ticari krediler dışındaki toplam kredi borcu Haziran sonunda 212 milyar dolara ulaştı.
Merkez Bankası verilerine göre, özel sektörün yurtdışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, Haziran sonu itibariyle 2014 yıl sonuna göre 10.3 milyar dolar artarak 178.2 milyar dolara yükseldi.
Bu dönemde, bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 8 milyar dolar, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 1.4 milyar dolar arttı.Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 26 milyon dolar artarken, tahvil stoku ise 303 milyon dolar artışla 3.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Gerileme var!

Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 149 milyon dolar artarken, tahvil stoku ise 276 milyon dolar artışla 5.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.
Haziran sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı ticari krediler dışındaki kısa vadeli kredi borcu da, 2014 yıl sonuna göre 10.6 milyar dolar azalarak 33.8 milyar dolara geriledi. Sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, haziran sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 69.8 milyar dolar tutarında gerçekleşti.

Takipteki kredi 15 milyar lirayı buldu

Kredisini geri ödeyemeyip bankalar tarafından takibe alınan kredilerin oranı son 5 yılın zirvesine çıktı ve ödenemeyen kredi tutarı 15 milyar lirayı buldu.
Alınan önlemlere rağmen kredilerin takibe düşen kredilerde alarm zilleri çalıyor. Takipteki krediler 2014 yıl sonunda 36 milyar lirayken, haziran ayı itibariyle 42 milyar liraya çıktı. Artış KOBİ ve tüketici kredilerinden kaynaklandı.
KOBİ'lerin yıl başında 11 milyar lira olan takipteki kredileri 13 milyara, tüketici kredileri de 12 milyardan 15 milyara çıktı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre takipteki krediler 2010 yılında 20 milyar liraydı.
2011 yılında gerileyerek 19 milyar lira oldu. 2012 yılında 23 milyar lira olan takipteki krediler, 2013 yılında 30 milyar lira, 2014 yılında da 36 milyar liraya yükseldi.
Son 6 aylık dönemde artış yüzde 16.6 oldu. 2014 yılının sonundan itibaren KOBİ kredileri ile tüketici kredileri ve kredi kartlarında takibe dönüşüm artış gösterdi. KOBİ kredilerinde takibe dönüşen krediler yüzde 12, tüketici ve kredi kartlarındaki artış da yüzde 25 oldu. Ticari kredilerde ise bir değişim olmadı.

5 yılın en yükseği

Kredilerin takibe dönüşüm oranı da son 5 yılın en yükseğinde. 2010 yılında yüzde 3.66 olan takibe dönüşüm oranı yıllar itibariyle geriledi. Ancak 2014 yılı itibariyle tekrar artışa geçti.
2011 yılında yüzde 2.70, 2012 yılında yüzde 2.86, 2013'de yüzde 2.75 olan takibe dönüşüm oranı 2014 yılında yüzde 2.85 oldu. 2015 yılının mart ayında biraz gerileyen oran 2.84'tü. Ancak 2015 yılı haziran ayı itibariyle takibe dönüşüm oranı yüzde 2.89 oldu.

Kredilerde artış

Haziran ayı itibariyle kredi kartının da dahil olduğu tüketici kredilerindeki takibe dönüşüm oranı yüzde 3.84 oldu. 2010'da bu oran yüzde 4.13'tü. 2011 yılında yüzde 2.88'e gerileyen oran, 2012 yılında yüzde 2.95, 2013 yılında yüzde 2.87, 2014 yılında da yüzde 3.38 oldu. 2015 yılının mart ayında yüzde 3.51'e gerileyen oran, sonraki üç aylık dönemde yüzde 3.84'e yükseldi.
Konut ve taşıt kredilerinde önemli bir değişiklik olmazken, 2014'den itibaren kredi kartları ile ihtiyaç kredilerinde artış gözlendi.
Kredi kartlarında oran 2014 yılı sonunda yüzde 7'lerdeyken, 6 ay sonra haziran itibariyle yüzde 8'lere yükseldi. İhtiyaç kredilerinde ise yüzde 4'ler civarındaki oran yüzde 4.5'lara yükseldi.

Türkiye'nin başarılı sanayi kuruluşlarından Philip Morris/Sabancı'ya yeni müdür

Philip Morris/Sabancı Kurumsal İletişim Müdürlüğü görevine Medya sektörünün deneyimli ismi Özlem Dalga getirildi.
CNBC-e TV'nin kurucu kadrosunda yer alan Özlem Dalga, 2007-2010 yılları arasında Habertürk TV Ekonomi Müdürü olarak görev yaptı. Dalga, son olarak, Bloomberg HT TV'de Ekonomi Koordinatörü ve Habertürk Gazetesi'nde köşe yazarı olarak görev yaptı.
Lise eğitimini İsviçre'deki L'Institut le Rosey'de tamamlayan Özlem Dalga, Amerika'daki Northwestern Üniversitesi'nde İletişim ve Ekonomi eğitimi aldı. Dalga, 2003-2004 döneminde Koç Üniversitesi'nde Executive MBA yaptı. Evli ve 1 çocuk annesi olan Özlem Dalga, iyi derecede İngilizce ve Fransızca biliyor.

Beş yıldızlı oda oluyor

Selçuk Ticaret Odası tarafından geçtiğimiz aylarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne yapılan Akreditasyon başvurusu onaylandı. 12. Dönem Akreditasyon döneminde 23 Oda ve Borsanın kabul edildiği akreditasyon süreci kapsamında beş yıllık stratejik plan, eğitimler, geliştirme ziyaretleri ve denetimler yapılacak.
Sürecin sonunda yapılan denetimlerde kurum başarılı bulunursa Selçuk Ticaret Odası Akredite Oda niteliği kazanacak.
Akreditasyon sürecinin Odanın kurumsallaşması ve yüksek standartlarda hizmet verdiğinin onaylanması anlamına geldiğini söyleyen Oda Başkanı Koray Yolcu akreditasyon sürecinin uzun süren bir süreç olduğunu belirtti.
Oda ve Borsaların üyelerine 'Beş Yıldızlı Hizmet' vermesi için fırsat oluşturan Akreditasyon Sistemi; bu kurumların yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası platformlarda markalaşmasında öncü rol üstleniyor.

***

DİP EKSPRES

Atatürk'ün evi için...


Ekonomik kriz yaşayan Yunanistan, can simidi olarak gördüğü turizmde yeni açılımlar yaratıyor.
Yunanistan'ın en büyük turizm şirketlerinden biri olan Mouzenıdıs Group, İzmir'deki seyahat acentalarına Selanik'teki Atatürk Evi Müzesi'nde evlilik turu önerisinde bulundu.

Acentalar, teklife sıcak baktı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) İzmir Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı Rıza Gencay ile görüşen şirketin sahibi Dimitrios Gkazıas, 'Türkler gelsin, Selanik'teki Atatürk Evi Müzesi'nde evlensin' dedi.
Rodos, Atina ve Santorini'ye evlenmek için giden Türkler'in Atatürk sevgisine vurgu yapan Gkazıas, evliliklerin Ulu Önder'in doğduğu anılarının olduğu bir evde gerçekleşmesiyle mutlulukların daha da artacağını söyledi.

Düğün ya da nikah!

TURSAB İzmir BYK Başkanı Gencay, teklifin çok sempatik olduğunu vurgulayarak, 'Düğün ya da nikah Atatürk'ün evinin içinde ya da bahçesinde olacak. Bu yolla turizm hareketliliği sağlanabilir. Bizim insanımız için çok cazip bir teklif. Kendilerinden fiyat ve kalite dengesini iyi kurarak paket hazırlamalarını istedik' diye konuştu.