1 milyon 913 bin kişinin istifade edeceği düzenleme ile ilgili açıklama, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'tan geldi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu'nun, 2000 yılı öncesinde emekli maaşı bağlananları ilgilendiren "İntibak Yasası"nda refah payının yüzde 75 olarak uygulanması kararı aldığını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu. Arınç, İntibak Yasası'nın Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını belirterek; "İntibak Yasası Bakanlar Kurulu'nda görüşülmüştür. Bu konudaki beklentiler karşılanacaktır" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Bülent Arınç, İntibak Yasası ile ilgili gelişmeleri açıkladı.

REFAH PAYI YÜZDE 75 OLARAK UYGULANACAK


Bülent Arınç; "İntibak Yasası'nda Bakanlar Kurulu'nda görüşülmüştür. Bu konudaki beklentiler karşılanacaktır. AK Parti İntibak Yasası'nın çıkmasını desteklemektir. Türkiye'deki emekli sayısı; SSK emekli, SSK tarım emeklileri, Bağ-Kur emeklileri ve Bağ-Kur tarım emeklileri ve memur emeklileri olmak üzere; bu katagoriler içerisinde 9 milyon 928 bin 960 kişi emekli maaşı almaktadır. SSK türünden emekli maaşı alan 5 milyon 727 bin 783 kişi bulunmaktadır. 2011 yılı içerisinde 91 milyar 600 milyon TL emekli maaşı ödemesi yapılmıştır. İntibak, tüm emekli aylıklarının kayıtsız şartsız artırılması anlamına gelen bir zam değildir.

İntibaktan kastımız, prim ödeme gün sayıları ve ödenen prim miktarları eşit olmasına rağmen, farklı zamanlarda farklı modeller ile emekli olanların maaşlarının eşit hale getirilmesidir. Yapılan müzakereler sonucunda en çok kişinin istifade edeceği ve en yüksek oranda artış yapılması kabul edilmiştir. Bu artış yüzde 75 olarak Bakanlar Kurulu'nda belirlenmiştir. Bu artıştan 1 milyon 913 bin kişi istifade edecektir ve bunun maliyeti olarak; 2 milyar 440 milyon liralık bir ödeme bütçeye ek yük olarak gelecektir. Ücret artış bandı ise 10 - 20 lira arası artıştan 250 - 290 lira arasındaki artışa kadar herkesin kendi gün ve ne kadar prim ödediğine bakılarak hesaplanmıştır. İntibak ile sorunların bütçeye külfet getirmesine rağmen, refah payının yüzde 75 seviyesinde düzenlenerek emeklilerimize faydalı bir şekilde düzenlenmiştir." dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN YAYINLADIĞI 19 MAYIS GENELGESİ

Arınç, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle ilgili olarak Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in bir toplantı yapacağını belirterek; "Milli Eğitim Bakanı, konu hakkında Bakanlar Kurulu'na bilgi vermiştir. Bayramlarımızın kaldırılması sözkonusu değildir. Bayramlar bizim için övünç kaynağıdır. Ancak toplantıdan sonra Milli Eğitim Bakanı Dinçer'in, kamuoyunda yanlış anlaşılan hususları aydınlatmak için bir toplantı yapması ve yapılan düzenlemeyi anlatması kararlaştırılmıştır.

Muhalefetin işin esasına yönelik bir eleştirisi yok. Onlar her zaman yaptıkları gibi meseleye ideolojik bakarak bunu eleştirmek yolunu seçtiler. Muhalefetin ne olursa solun AK Parti'den gelen bir uygulamayı yada bir tavsiyeyi kötü yorumlaması ve ya olumsuz nitelendirmesi bugüne kadar hepimizin üzüldüğü bir konudur. Bir yanlış anlama varsa Milli Eğitim Bakanı'mız bu konuya açıklık getirecektir" diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi