CHP İzmir milletvekili Erdal Aksünger ile CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz, 'Yolsuzluk ve Rüşvet' operasyonunun ardından görevlerinden alınan 4 eski bakan hakkındaki soruşturma ile ilgili fezlekeyi istemek için Çağlayan'da bulunan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na geldi.

'Yolsuzluk ve Rüşvet' operasyonlarının ardından görevden alınan 4 eski bakan hakkında yürütülen soruşturmayı araştırmakla görevli Meclis Araştırma Komisyonu'nda görevli olan Aksünger, "4 eski bakanla ilgili komisyonda yaşananları Türk kamuoyu gördü. Nelerin aslında kaçırılmak istendiğini, komisyonun neden çalıştırılmak istenmediği.." diyerek sözlerine başladı.

Sadece bir dizi pusulası bahane edilerek soruşturma evrakının savcılığa geri gönderildiğini belirten Aksünger, "Biz de o günden bu güne her türlü girişimi yaptık. Geçen hafta itibariyle olağanüstü toplantıya çağırdık. Meclis Başkanını göreve çağırdık. Arkasından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na bu fezlekelerin bir komisyon, artık bir vesileyle kurulduğu için başkan çalıştırmasa bile iç tüzüğün bize verdiği yetkiden kaynaklı olarak bizim bu fezlekeleri isteme hakkımız olduğuna inanaraktan bugün İstanbul milletvekilimiz sayın Ali Özgündüz ile birlikte gelip İstanbul Cumhuriyet Başsavcısına bir dilekçe verdik. Dilikçede bu bakanlarla ilgili konudaki fezlekelerin tarafımıza verilmesini istedik." dedi.

Türkiye'nin çok ciddi bir süreçten geçtiğini belirten Aksünger, "Geçerken de eğer yargıya yansımış ve şu andaki insanların kendileri hakkındaki, bu konuda aklanmak istiyorlarsa bu komisyonun çalıştırılma ihtiyacı vardır. Bizim de en doğal hakkımız. Ceza Muhakemeleri kanununa göre de bu fezlekelerin bizim elimizde olması ihtiyacı vardır. Bundan kaynaklı talebimizi yerine getirdik. Bundan sonraki süreçte, bir iki gün içinde Başsavcının bize vereceği bilgiye göre de sizleri bilgilendireceğiz." diye konuştu.

AKSÜNGER, OPERASYON HUSUMETİN SONUCUDUR

Fezlekelerin iade edilmesinden çok kısa bir süre sonra bugün 100 küsür polis hakkında gözaltı kararları çıkarıldığını hatırlatan bir basın mensubu, Aksünger'e "Bu iki olay arasında bir ilişki olduğunu düşünüyor musunuz?" diye sordu. Aksünger bu soruya "İkisi hakkında aslında çok ilişkilendirecek bir durum olduğunu düşünmüyorum ama operasyon temelli olarak baktığınızda, geçmişten bu güne gelen husumetin temelleri olarak görüyorum. Süreci öyle değerlendiriyorum." ifadesini kullandı.

CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz de fezlekelerle ilgili sürece ilişkin bilgilendirme yaptı. Bakanlarla ilgili soruşturmayı Cumhuriyet Savcısı yapamayacağı için bu kısmın ayrılarak Meclise gönderildiğini belirten Akgündüz, "6 aylık uzun bir aradan sonra soruşturma komisyonu kuruldu." dedi. Komisyonun savcı gibi soruşturma yapmakla görevli olduğunu belirten Özgündüz, "Komisyon Başkanı AKP'li Hakkı Köylü'nün, haksız yere görevini kötüye kullanarak fezlekeleri buraya geri göndermesine karşı sayın Aksünger, 'o zaman kardeşim bu soruşturma dosyasının birer örneğini verin' diye talepte bulundu." dedi.

Dizi pusulası olmadığı söylentisinin gerçeği yansıtmadığını belirten Özgündüz, "Dizi pusulası var. Hatta kim hakkında ne kadar tape ve bunun kaç sayfalık dizi pusulası olduğu Adalet Bakanlığı'na ilk gönderilen fezlekede var. Savcılık üst yazısına ekli 6 sayfalık dizi pusulası, klasörleri anlatan dizi pusulası var. Savcılık nasıl ki herkesten bilgi, belge ister, delil toplarsa Bakanlar hakkında soruşturma yapmakla görevli komisyonu üyeleri de bütün kamu kurum ve kuruluşlarından, savcılık dahil, belge isteme, toplama yetkisi vardır. Bu yetkiye dayanarak talepte bulunduk. Umarım Başsavcılık bu talebi yerinde görür, uygun karşılar. Aksi takdirde başsavcılık da bu yolsuzluk, hırsızlık olayının üstünün örtülmesine aracı olmuş olacaktır. Ben, eski bir Cumhuriyet Savcısı olarak yargıdan böyle birşey beklemiyorum." şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından Aksünger, Başsavcılığa verdikleri dilekçenin bir örneğini basın mensuplarına gösterdi.