Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi sunan Mustafa Balbay, hükümetin bu tür saldırıları önlemek yerine bazen teşvik ettiğini bazen ise kınamakla yetindiğini söyledi.

Türkiye’de Abdi İpekçilerden, Uğur Mumculara, Ahmet Taner Kışlalılardan, Çetin Emeçlere kadar pek çok gazetecinin katledildiğini, susturulduğunu hatırlatan CHP’li Balbay, şunları dile getirdi:

“Gazeteciler hapislere konularak mesleğinden koparıldı. Bugün sansürün onlarca çeşidini görüyoruz. Son halkası da Ahmet Hakan’a yönelik saldırıda olduğu gibi, fiilen gözdağı vermek ve fiilen mesleğini yapamaz hale getirmek. AKP Hükümeti döneminde, Türkiye’nin en çok gerileyen yönünü basın ve ifade özgürlüğü oldu.
Kamuoyunda hükümete yakınlığı ile bilinen yayın organları, günlerdir Doğan Yayın Grubu'na ve Ahmet Hakan’a yönelik olarak tehditten hakarete kadar her türlü susturma girişimini devam ettirdi. Bu saldırı adeta ‘geliyorum’ dedi. Saldırıya ilişkin olarak sürdürülen soruşturmanın da kamuoyunu tatmin edici şekilde sonuçlanmasını bekliyoruz.”

2005 YILINDA 98. SIRADA YER ALAN TÜRKİYE 2014 YILINDA 154. SIRAYA GERİLEDİ

Balbay, bu bağlamda Başbakan Davutoğlu’na şu 9 soruyu yöneltti:

“Türkiye, Dünya Basın Özgürlüğü Sıralamasında Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü tarafından açıklanan listeye göre 2005 yılında 98. sırada yer alırken, 2014 yılında 154. sıraya gerilemiştir. Her yıl artarak değişen bu gerilemenin sebebi nedir?

Ülkemizin ifade ve basın özgürlüğü bakımından Anayasal hükmü mevcut iken, neden Avrupa standartlarında görülmemektedir? Bunun için yasa, mevzuat ya da uygulama eksikliği mi vardır? Neden karşılanmamaktadır?

Ülkemizde cezaevinde tutuklu ve hükümlü kaç gazeteci bulunmaktadır? İsnat edilen suçlar nelerdir?

Cumhurbaşkanı tarafından gazetecilere yönelik açılmış kaç dava bulunmaktadır?

Cumhurbaşkanı tarafından ülkemizde kaç kişiye dava açılmış, bu davalardan kaç tanesi sonuçlanmış, kaçı devam etmektedir? Dava gerekçeleri nedir?

Cumhurbaşkanı çeşitli davalar nedeniyle tazminat kazanmış mıdır? Tazminat miktar/miktarları ne kadardır?

Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün sağlanması, Avrupa standartlarında olması için hangi adımları atmayı düşünüyorsunuz?

Ülkemizde Çetin Emeçlerden Abdi İpekçilere, Uğur Mumculardan Ahmet Taner Kışlalı’ya kadar pek çok yazar gazeteci karanlık güçlerce katledilmiştir. Yıllarca failleri bulunamamıştır. Eskiden gazeteciler, yazarlar karanlık odaklarca öldürülerek susturuluyordu. Bugünde Ahmet Hakan örneğinde olduğu gibi gazetecilerin ruhu boşaltılmak ve görevini yapamaz hale getirilmek isteniyor. Bu kınama ve demeçlerle geçiştirilecek bir durum değildir. Bu duruma daha ne kadar göz yumacaksınız?

AİHM Başkanvekili Işıl Karakaş Türkiye’ye yönelik olarak işkence algısının sona erdiğini, ancak ifade özgürlüğünün zedelenmesine ilişkin algının yerleştiğini vurguladı. Bu durumdan rahatsız değil misiniz, giderilmesi için hangi adımları atacaksınız?”