Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile üstü açık klasik araçtan, TSK Atlı Tören Kıtası ve Cumhurbaşkanlığı Motosikletli Timi eşliğinde tören birliklerini denetledi, vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını kutladı.

Türkiye'yi 91 yıllık süreçte her alanda büyütmek için yoğun bir mücadele verdiklerini, bu kutlu mücadelede çok önemli başarılar elde ettiklerini ve "Türkiye Cumhuriyeti'nin, aziz milletimiz için olduğu kadar dünyanın mazlum ve mağdurları için de bir umut ışığı olarak doğduğunu" ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "91 yılın ardından geldiğimiz noktada ekonomisiyle göz kamaştıran, demokrasisi her geçen gün ileri standartlara kavuşan, milli birlik ve kardeşliğini her türlü engel ve saldırıya rağmen en güçlü şekilde yücelten bir Cumhuriyetimiz var. Dahası kurulduğu ilk gün olduğu gibi bugün de dünyanın her yerindeki mazlumlar, mağdurlar ve muhtaçlar için yegane umut olma özelliğini en güçlü şekilde koruyan, umutlara karşılık bulmanın asil mücadelesini veren bir Cumhuriyetimiz var" diye konuştu.


"AZİZ ŞEHİTLERİMİZ VE GAZİLERİMİZE MİLLETÇE BİR KEZ DAHA MİNNETTARLIĞIMIZI İFADE EDİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kuruluşunun 91. yıl dönümünde bir kez daha altını kalın çizgilerle çizerek ifade etmek isterim ki; Türkiye Cumhuriyeti milletimizin ortak eseridir, aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti cumhurun tamamının yani istisnasız 77 milyonun cumhuriyetidir, 77 milyonun her bir ferdi bilaistisna bu Cumhuriyetin öz evladıdır, bu Cumhuriyetin eşit derecede sahibidir. Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki bugün ulaştığımız seviyede Cumhuriyet, tüm etnik kökenlere, inançlara, dillere, kültürlere eşit mesafede duran bir yapıya kavuşmuş, yani kendi özüyle, ruhuyla gerçek manasıyla yeniden buluşmuştur. Devlet ile millet, cumhur ile cumhuriyet bugün daha büyük bir muhabbetle kucaklaşmış eski acılar, kırgınlıklar, dargınlıklar tedavi ve telafi yoluna girmiştir. İşte bu dayanışma ve kardeşlik ruhuyla geleceği inşa etmeyi sürdüreceğiz. İnşallah 9 yıl sonra Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü yeni ve büyük kazanımlarla daha büyük bir coşku ve heyecanla idrak edeceğiz. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Cumhuriyetimizin sağlam temellerini atan herkese, TBMM'ne, aziz şehitlerimiz ve gazilerimize milletçe bir kez daha minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Cumhuriyetimizi daha da büyüteceğimize, yücelteceğimize, onu insanlığın bir umut kaynağı olarak muhafaza edeceğimize dair tüm şehitlerimize buradan bir kez daha söz veriyoruz" dedi.


"UMUDUMUZU HALA KESMİŞ, DEĞİLİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Karaman'da yaşanan acı maden faciası sebebiyle üzüntümüz büyük. Umudumuzu hala kesmiş, bitirmiş değiliz. Temennimiz odur ki 18 kardeşimize kavuşalım, son ana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.


"BU YIL CUMHURİYET RESEPSİYONUNU YAPMIYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu olaydan sonra bizim böyle bir resepsiyonu yapmanın doğru olmayacağı kararını verdik ve bu yıl Cumhuriyet Resepsiyonunu yapmıyoruz. Aziz milletim, sevgili vatandaşlarım Cumhuriyet Bayramı hepinize, hepimize kutlu olsun diyorum" diye konuştu.