KKTC’nin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “Yavru vatan değil kardeş ülkeyiz” sözlerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan yanıt geldi.  Erdoğan, “Burada iki kardeş ülkeyiz dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. Sayın cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması gerekir” ifadelerini kullandı. Erdoğan basın toplantısından hemen sonra CNNTürk’e bağlanan Mustafa Akıncı ise Erdoğan’a “Bu yavrunun büyümesini istemiyor mu Türkiye? Biz hep yavru mu kalalım? Ayakta durmasını beceremeyelim mi? Artık yetişkin bir insan olmayalım mı?” karşılığını verdi.

'ERDOĞAN HATTAYMIŞ'


KKTC’deki seçimler sonrası cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Mustafa Akıncı, KKTC ile ilgili olarak kullanılan “yavru vatan”ifadesine karşı çıkmıştı. Akıncı’nın sözleri Kuveyt seyahati öncesi Erdoğan’a soruldu. Erdoğan, Akıncı’nın sözlerine tepki göstererek “Bu ifadeler bir sıcaklığın gereğidir. Sayın Akıncı şu anda KKTC halkı tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Burada iki kardeş ülkeyiz dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. Sayın cumhurbaşkanının ağzından çıkanı kulağının duyması gerekir. Türkiye, KKTC’yi neden sahipleniyor bunun bir esbab-ı mucibesi var. Kardeş olarak çalışmanın bile bir şartı vardır. Bu ülke Kuzey Kıbrıs’a bedel ödemiştir. Biz şehitler vermişiz. Bedel ödemeye devam ediyoruz. Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası alanda kavgasını veren kim? Acaba Sayın Akıncı tek başına bu kavgayı verebileceğini mi zannediyor? Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a bakışı yavru vatandır ve bundan sonra da böyle bakmaya devam edecektir. Kendi görüşü böyledir. Daha sonra bunlardan sarf-ı nazar edebilirler. O zaman da yazık olur” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın basın açıklamasının hemen ardından canlı yayına çıkan Akıncı da Erdoğan’a yanıt verdi. CNN Türk’te yayınlanan “Günlük” programında Saynur Tezel’in konuğu olan Akıncı, “Valla ben şunu söylemek istiyorum. Dün (önceki gün) sonuçlanan seçimler benim programımı, düşüncelerimi ve sizlerle paylaştıklarımı halkıma anlatarak, halkımın onay verdiği düşüncelerdir. Neden rahatsız olunuyor, iki kardeş ilişkisinden onu anlamakta zorlandım bir an için. Bu yavrunun büyümesini istemiyor mu Türkiye? Biz hep yavru mu kalalım? ayakta durmasını beceremeyelim mi? Artık yetişkin bir insan olmayalım mı?” dedi.

Akıncı canlı yayında bu sözleri ederken ilginç bir bilgi de verdi. “Şu anda Erdoğan hattaymış, arkadaşlar not ilettiler” diyen Akıncı, fikirlerini Erdoğan’a ileteceğini dile getirdi. Türkiye ile ilişkilerin olması gerektiği gibi yürütüleceğini belirten Akıncı, “Cumhurbaşkanı ile konuşacağım şimdi. Ona da duygularımı ileteceğim. Gereksiz hassasiyetlere gerek yok. Türkiye ile sağlıklı şekilde yürüyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Editör: Haber Merkezi