Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen yargı paketine AK Parti’nin verdiği önergelerle yapılan düzenleme ile özel yetkili mahkemeler tarih oldu. Bumahkemelerin yerini bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri aldı. Hükümet kamuoyundaki endişe ve tepkileri dikkate alarak devameden davaların etkilenmeyeceği bir düzenleme yaptı. Mevcut özel yetkilimahkemelerde açılan Ergenekon, Balyoz ve KCK gibi davalara ‘kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar’ mevcut mahkemelerce bakılmaya devam edilecek.

28 Şubat gibi soruşturma aşamasındaki davalara ise yenimahkemeler bakacak.Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, Anayasal düzene ve hükümete karşı işlenen suçlar ile silahlı örgüt suçları için savcılar ‘görev sırasında veya görevinden dolayı işlenmiş olsa bile’ izin almadan soruşturma açabilecek. Çete, uyuşturucu gibi diğer tümsuçlarda ise savcıların izin alması gerekecek. MİT Kanunu hükümleri de saklı tutulacak. BöyleceMİTmensuplarının izinsiz soruşturulamayacağı yeni kanuna eklenecek. Soruşturmalar, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca, bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca yapılacak.

GÖZALTI SÜRESİ 48 SAAT

Yaşı küçük çocuklar bu mahkemelerde yargılanamayacak. Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 91.maddesinde yer alan 24 saat olan gözaltı süresi 48 saate uzatılacak. Tutukluluk süresi de 5 yerine 10 yıl olarak devam edecek. Gözaltındaki şüphelinin müdafii ile görüşme hakkı, cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla 24 saat süre ile kısıtlanabilecek. Bu zaman zarfında ifade alınamayacak. Kolluk görevlilerinin ifadesine başvurulması gerektiği hallerde çıkarılan davetiye ev yerine iş adresine gönderilecek. Çocuklar bu madde hükümleri uyarınca kurulan mahkemelerde yargılanamayacak. Soruşturmanın amacı tehlikeye düşebilecekse yakalanan veya gözaltına alınan, gözaltı süresi uzatılan kişinin durumu hakkında cumhuriyet savcısının emri ile sadece bir yakınına bilgi verilecek.

HASİP KAPLAN KAVGA ÇIKARDI


ÖYM’lerde ilgili düzenlemenin görüşmeleri sırasında Meclis’te kavga çıktı. Önergenin okunması sırasında CHP’li vekillerin masalara vurarak protestosuyla başlayan gerginlik, BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan’ın okunan önergeyi Başkanlık Divanı katip üyesi Mine Lök Beyaz’ın elinden çekip yırtmasıyla kavgaya dönüştü. AK Partili vekiller ile BDP’li vekiller arasında yumruklar konuştu.

SÜREN DAVALARDAKİ KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN İZİN ALINMAYACAK

Ceza Muhakemesi Kanunu’nun yürürlükten kaldırılan 250. maddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen mahkemelerde açılan davalara kesin hükümle sonuçlandırılıncaya kadar bu mahkemelerce bakılmaya devam edilecek. Bu davalarda yetkisizlik veya görevsizlik kararı verilemeyecek. Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesinin, kavuşturmaya ilişkin hükümleri, bu davalarda da uygulanacak. CMUK’nın 251. maddesinin birinci fıkrasına göre görevlendirilen cumhuriyet savcıları, yürütmekte oldukları soruşturmalara HSYK’ca TMK’nın 10. maddesi uyarınca görevlendirilen cumhuriyet savcıları göreve başlayıncaya kadar devam edecekler. TMK’nın 10. maddesi kapsamına giren suçlarla ilgili olarak bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle açılan davalarda, sanığın taşıdığı kamu görevlisi sıfatı dolayısıyla hakkında soruşturma yapılabilmesi için izin veya karar alınması gerektiğinden durma veya düşme kararı verilemeyecek. (Bugün)