CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, tünelin 2016 yılının sonuna doğru hizmete açılacağının söylendiğini dile getirdi. Özel, “Oysa 2011 yılında temeli atılan tünelin 2013 yılında bitirileceğine dair sözler verilmiş, projenin 2015 yılında bitirilmesi planlanmış ancak işi alan firmanın uzun süre işe başlamaması gibi nedenlerle geçtiğimiz aylarda projenin 2016 yılına uzatıldığı açıklanmıştır.” diye konuştu.

Özel, şunları söyledi: “Bir taraftan Sabuncubeli Tüneli’nin gecikme nedeni olarak tünelin Manisa ucunda meydana gelen heyelan gösterilirken diğer taraftan projenin trafiği rahatlatması amacıyla büyütüldüğü, ilk projelendirildiğinde uzunluğu 2 bin 800 metre olan tünelin, son düzenlemeyle 4 bin 70 metreye çıkarıldığı, gecikme nedeni olarak sunulmaktadır. Ayrıca ihaleyi alan firmanın ödeme güçlüğü çektiği ve işi alt taşeron olarak başka bir firmaya devrettiği, bu firmanın da ödeme yapmadığı için 200 işçinin maaş alamadığı söylenmektedir. Üç aydır maaşlarını alamayan işçiler, aynı zamanda bir aydır işin durması sebebiyle daha da zor durumda kalmışlardır.”

CHP’li Özel, Bakan Elvan’a şunları sordu: “Sabuncubeli Tüneli’nin şu ana kadar ne kadarı tamamlanmıştır? Sabuncubeli Tüneli’nin gecikme nedeni olarak tünelin Manisa ucunda meydana gelen heyelan gösterilmektedir. Bu bağlamda Sabuncubeli Tüneli'ne ilişkin gerekli fizibilite ve etüt çalışmaları yapılmış mıdır? Yapıldı ise heyelan, zemin kayması gibi durumlara karşı herhangi bir önlem alınmaması ve projede bunun öngörülmemiş olmasının nedeni nedir? Zemin etüdü ve risklere ilişkin fizibilite, hangi firma tarafından ve ne kadar bedelle yapılmıştır? Tünelin uzunluğunun 4 bin metreye çıkarılmasının nedeni nedir? Bu değişiklikle proje kaç ay gecikmiş olacak ve resmi olarak ne zaman tamamlanacaktır? Sabuncubeli Tüneli inşaatı şu anda devam etmekte midir? Etmiyorsa, inşaatın devam etmeme nedeni nedir? Projede çalışan toplam işçi sayısı kaçtır? Bu işçilerin üç aydır maaşlarını alamadıkları doğru mudur? Doğru ise maaşlarını alamayan işçilerin haklarına ilişkin ne gibi bir tasarrufunuz olacaktır? Sabuncubeli Tüneli projesi bir taraftan proje 2 bin metreden 4 bin metreye çıkarılırken diğer taraftan inşaatın durması, işçilerin maaşlarını alamaması gibi problemler yaşanmasının nedeni nedir?”
Editör: Haber Merkezi