Esin Gençel- CHP İl Başkanlığı her ay gerçekleştirdiği İl Yönetim Kurulu Toplantısı'nı il olmak isteyen Bergama'da gerçekleştirdi. Bergama, Dikili, Aliağa yöneticilerinin bir araya gelerek bölge sorunlarının konuşulduğu toplantıda özellikle temiz çevre vurgusu yapıldı. Tarım konusunda sıkıntılarını dile getiren bölge yetkilileri sorunlara çözüm bulunmasını istedi. Toplantıda konuşan CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Bergama, Aliağa,  Dikili, Çandarlı ve Kınık bölgesinin turizm, sanayi ve tarım bölgesi olduğunu belirterek, "Bölgede iç içe geçmiş sektörler var. Ama 3 sektörde birbirini tehdit eder halde. Sanayi, tarıma zarar veriyor. AKP hükümeti, son 10 yılda tarımı yok edinci politikalar izliyor. Özellikle hayvan üreticilerine 0 faizle kredi veriyor. Ama mazot ve gübre fiyatları artıyor. Bu rekabet koşullarında tarım çöküyor. Tarım devlet destekli olmalı. Eğer tedbir almazsak tarımla ilgilenmeyi bırakırlar. Rekabet şansımızı kaybederiz" diye konuştu. Üretici desteklenmediğini belirten Engin, kooperatifleşme ve tarım konusunda parti olarak 9 yeni proje hakkında çiftçiye bilgi vereceklerini söyledi.

Bergama için destek istedi


Bergama'nın il olması için CHP Milletvekilleri Alaattin Yüksel ve Mehmet Ali Susam'ın meclise önerge verdiğini belirten Engin, Bergama'nın il olmasını desteklediğini belirterek meclis çoğunluğu Ak parti'de olduğu için Ak Partili vekillerden destek beklediğini söyledi.

Oligarşi, üretilmeye çalışılıyor

Başkanlık Sistemi ile de Türkiye'de bir Tayyip Erdoğan oligarşi üretmeye çalışıldığını söyleyen Engin, "Demokrasi konusunda da artık dünyanın en kötü ülkesiyiz. Bunu da önümüzdeki dönemde tüm örgüt arkadaşlarımın vurgulamasını istiyorum. Başkanlık Sistemi ile de Türkiye'de bir Tayyip Erdoğan oligarşi üretmeye çalışıyor. AKP hükümetinin hazine yoluyla İzmir'e yaptığı hiçbir yatırım yok. Tamamı özel sektörün yaptığı ve yapacağı yatırımlar. Özel sektörlerin zaten İzmir gibi bir ilde böyle yatırımlar yapması gayet normal. Dünyada dövizle borçlanan 2. ülkeyiz. Birincisi ABD ama o kendi parasıyla borçlandığı için çokta sorun değil. AKP artık ekonomik, sosyal ve dış politika herkesle sorun yaşayan bir hükümet haline geldi. Barışçıl bir Dış İşleri Bakanı arıyorsanız bu İsmail Cem'di" dedi.

İzmir'de 700 bin işsiz olduğunu belirten Engin, "AKP iktidarı AVM'leri özendiriyor. Yabancı sermaye, gayrimenkule ve AVM akıyor. Bu nedenle işsizlik yüzde yüz arttı. İzmir'de 700 bin işsiz var. Ak Parti'ye İzmir'de iktidar vermeyeceğiz. Bunun için çok çalışmalıyız. Hazırlıklı olmalıyız" şeklinde konuştu.

Nitelikli üye istiyoruz

Partiye daha nitelikli üyeler istediklerini belirten Engin, "Seçim çalışmalarımızda sadece kadınlarımız vardı. Gençler de yoktu. Önceliğimiz kadın ve gençlerden oluşmak üzere partiye inançlı, kararlı, fikir sahibi, bu fikirleri savunacak, halka dokunabilen, halkı küçümsemeyen üyeler istiyoruz. Artık seçimde çalışmam, eğitim çalışmalarına gelmem, hatta partiye oy bile vermem ama delege seçimine gelirim mantığı olan üyeler istemiyoruz. 5 ay boyunca televizyonlarda, gazetelerde ve parti binalarımızda yeni üyelik kampanyamızın detaylarını anlatacağız. Üyeliği arttıracağız ama partiye yük olan değil nitelikli üye istiyoruz. Yerel seçim kampanyasında yüzlerce genciyle, kadınıyla evlere ve miting alanına göndereceğimiz insanlara ihtiyacımız var. Partiyi yapılandırmaya, düzeltmeye, demokratikleşmeye devam edeceğiz. Belediye ve ilçe başkanları ile kavga etmeyeceğiz. Herkes CHP'liler kavga etsin de izleyelim diye bakıyor. Partililerimiz artık bırakın bu kavgaları diyor. O yüzden çalışmalarımıza bakacağız. İşimiz İzmir gücümüz İzmir" diye konuştu.

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Berğama'da siyanürle altın çıkarılması nedeniyle sularının zehirlendiğini belirterek, "Çevre olmadan demokrasi olmaz. Çevre sorunlarında da önde gelen belediyeler dikili Çandarlı Aliağa hatta daha da ileri gidebiliriz. 10 yıldır Bergama'da siyanürle altın çıkartma işlemi kime ne faydası oldu. Sularımız zehirlendi. Kozak yaylası yok oldu. Fıstık çamı nedeniyle Kozalılar ağlıyor. Domates ektik domateslerimizde çürüdü. Muhtarlarımızın bir bölümü kendileri aldıkları kamyonlarla bu zehirleri altın madenlerine taşıyorlar. Devlet içinde devlet var. Eğer ses çıkarmazsak mücadelemizi sonuna kadar sürdürmezsek başımıza gelecekleri iyice bir düşünmek lazım. Dünyanın en güzel yerlerine termik santral yapılmasına hayır demeliyiz. Sesimizi çıkartmazsak gelecekteki acı fatura bize çıkacak. Aliağa'yı görüyoruz. Gelsinler bir nefes alsınlar. Bunları savunanlar Aliağa'da yaşasınlar. Sonuna kadar mücadelemizi sürdürmeliyiz. Altıncıların parası olabilir ama bir gün gelecek altınında işe yaramadığını hep beraber göreceğiz" dedi.

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönen ise gerçekleşen toplantının CHP'ye yeni ufuklar açacağını ifade ederek, "Bu toplantılar ile sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek ortak aklı bulup ortak aklın etrafında birlik ve dayanışma ile mücadele edeceğiz. Bu çalışmalarla iktidara yürüyeceğiz. Bugün burada Bakırçay'ın sorunlarını, fırsatlarını potansiyelini konuşacağız. Bakırçay denilince akla tarım geliyor. Belki yakında metropole bağlanacağız. İZBAN projesi var. Yakında Bergama'ya ulaşım çok daha kolay olacak. Ekonomik ve sanayinin kalkınacağına inandığımız liman projesi var. Ama bugün bizler, daha çok örgütümüzün, yurttaşımızın sesine kulak vereceğiz. Bu toplantı CHP için yeni ufuklar açacak" şeklinde konuştu.

Bergama, Dikili, Menemen ve Aliağa belediye başkanlarının, CHP ilçe başkanlarının, sivil toplum örgütlerinin, odaların sorunlarını dinleyen Engin, toplantı sonunda özellikle taşeronlaşmaya değindi. Engin, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Türkiye'de ilk olarak taşeronlaşmaya son vererek işçileri belediye kadrosuna aldı. İlçe belediyelerimizle ve sendika yöneticileri ile de görüşüyoruz. Zorluklar elbette var. Ama sosyal demokrat bir parti olarak da buna duyarsız kalamayız. İşçilerin 2 bin lira 2 bin 500 lira almasında bizim için de hiçbir sorun yok. Fakat denge içinde belediye personeli harcamalarının da yüzde 35'i aşmaması gerekiyor. Bununla ilgili de görüşmelerimiz sürüyor. AKP bırakın taşeronlaşmayı kaldırmayı tüm çalışanları emek piyasası içerisinde talep-arz dengelenmezse insan pazarına dönüştürecekler" dedi.
Editör: Haber Merkezi