Abdullah Yasir Şahin'e göre, sahte altınlar genellikle küçük atölyelerde, amatörce ve küçük makinelerle üretiliyor. Sahteciler, düşük ayarlı altınları kuyumculara daha düşük fiyattan satarken, kuyumcular da bu ürünleri sahte olduğunu bile bile alıp vatandaşlara satıyorlar. Bu durumda, hem vatandaşlar hem de dürüst kuyumcular zarar görüyor.

Kuyumcuların ve Vatandaşların Uyarıları

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, düşük ayarlı ürünlerin genellikle kayıt dışı, merdiven altı olarak tabir edilen kişiler tarafından üretildiğini belirtiyor. Bu tür sahte ürünlerin piyasaya sürülmesi, emniyet teşkilatının operasyonlarıyla kısa sürede engelleniyor. Ancak yine de vatandaşların ve kuyumcuların uyanık olması gerekiyor.

Atayık, kuyumcuların şüpheli hareketleri olan müşterilerin getirdiği ürünleri alırken çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, vatandaşların cumhuriyet altını alırken Darphane üretimi istemeleri gerektiğini öneriyor.

Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?

Sahte altın konusunda uzmanlar, vatandaşlara şu uyarılarda bulunuyor:

Seçim Sonrası Dönüş: TCMB Rezervleri Yükselişte! Seçim Sonrası Dönüş: TCMB Rezervleri Yükselişte!
  • Cumhuriyet altını alırken Darphane üretimi olan altını tercih edin. Darphane'nin uyguladığı mikro metin gibi gizlilik özellikleri sayesinde orijinalliği kontrol edilebilir.

  • Bir mıknatıs kullanarak altının gerçek olup olmadığını kontrol edin. Gerçek altın mıknatısa yapışmaz.

  • Altını bir seramik tabağa çizik atarak gerçekliğini test edin. Eğer çizik siyahsa, altın sahte olabilir.

  • Kuyumculardan TSE belgesi ve fatura talep edin.

Kıymetli Maden Takip Sistemi

Sahte altın ticaretinin önüne geçmek için Darphane tarafından bir izleme sistemi olan Kıymetli Maden Takip Sistemi (KMTS) geliştirilmişti. Ancak, sistemin henüz hayata geçirilemediği belirtiliyor.

Editör: Haber Ekspres