Gazetelerde ve yayın organlarında müdürler, pazar ve tatil günleri muhabirlerden, 'sevimli çocuk', 'herkesin dostu hayvanlar' ile yine herkesin ilgilendiği sağlık haberlerine ağırlık ve önem vermelerini ister.
Ben de bu kurala uydum , Ödemiş'te ikamet eden Yalçıner ailesinin, Ödemiş Belediyesi'ne ve Garip'i hayata döndüren yetkililere minnet duygularını ele aldım.

Sözle olmaz!

Hayvansever Yalçıner ailesi uzun zamandır sokakta baktıkları melez ırkı köpeği, hastalanınca Ödemiş Belediyesi Barınağı'na götürdü.
Yaklaşık üç aydır tedavi gören Garip böylece sağlığına kavuşmuş oldu.
Hayvanları çok sevdiğini belirten 25 yaşındaki Seray Yalçıner; 'Garip, sokakta yaşayan bir köpekti. Eve gelir giderken ona yemek ve su veriyordum. Bir de ihtiyacı olan sevgiyi.
Zamanla birbirimize çok alıştık.
Artık her gün bizi evin önünde bekliyor ya da gideceğimiz yere kadar bize eşlik ediyordu.
Sonra ortadan kayboldu.
Eğitim için şehir dışına çıkmak durumunda kaldım.
Bu süreçte de annem ve babam Garip'i aradılar ama bulamadılar.
Bir süre sonra hastalanmış halde evimizin önüne geldi.
Kendi çabalarımızla tedavisine başladık.
Sonuç alamadık.
Durumu her geçen gün kötüye gidiyordu.
Bu sıra da Ödemiş Belediyesi'ne ait Hayvan Barınağı'na haber verdik. Yetkililer Garip'i alıp götürdü' dedi.

Aileden biri gibi!

Anne Seval Yalçıner ise 'Garip bizim için aileden biri gibi oldu.
Tedavisi için çok uğraş verdik ama başarılı olamadık.
Barınağa haber verdiğimizde kaygılarım vardı.
Yanlış uygulamalar yapan bazı barınaklar yüzünden ilgilenilmez diye düşünüyordum.
Hatta, 'Uyutulup, bize öldü denilir!' diye düşündüm.
Ama buradaki çalışanların hayvanlara karşı canla başla mücadele etmesi beni umutlandırdı.
Garip çok iyi bir şekilde tedavi edildi ve şu anda sağlığına kavuştu.
Ödemiş Belediyesi'ne ve barınakta görevli çalışanlara minnettarım.
Bizler hayvanlara sadece sevgimizi verebiliyoruz.
Aslında herkes biraz daha duyarlı olsa sokak hayvanı diye bir şey olmaz' dedi.
Sokak hayvanlarının korunması amacıyla Ödemiş Belediyesi bünyesinde hizmet veren Hayvan Barınağı'nda her gün çok sayıda sokak hayvanının bakımı, tedavisi ve kısırlaştırma operasyonları yapılıyor.

Korkunç son yaklaşıyor!

Ödemiş'i bilmiyorum...
Ancak bir ay sonra yani eylül ayından itibaren, Foça, Dikili, Urla, Karaburun, Çeşme, Seferihisar, Kuşadası, Gümüldür, Özdere başta olmak üzere birçok sahil kentimizde sokak köpeklerinin artacağını biliyorum.
Çünkü çocukların isteği üzerine alınan hayvanlar, sokağa başıboş şekilde bırakılacak.
Bazısı telef olacak, bazısı da barınaklara alınacak....
Bir metrekareye üç değil beş köpek sığdırılacak.
Sonuç belli...

Böceklere dikkat!

Yaz mevsimiyle birlikte böcek, yılan, akrep ve denizanası sokmalarında artış yaşandığını belirten Gazi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Salih Çetiner, 'Bu türden ısırık ve sokmalarında kolonya vb. maddeler sürmeyin, bölgeyi sabunlu su ile yıkayıp sağlık kuruluşuna başvurun' uyarısında bulundu.
Genelde hepimiz hemen kolonya ile o bölgeyi zehirden arındırmaya çalışırız. Ve bilmeden yanlış yaparız.
Son haftadaki bunaltıcı sıcaklarla tatilcilerin ve piknik yapanların sayısı iyice arttı. Bunun sonucu kene, arı, yılan, akrep, böcek gibi hayvanların ısırık ve sokma vakalarında artış yaşandı.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Salih Çetiner, böcek, yılan, denizanası, arı sokması veya ısırıklarında uygulanan yanlışları ve olması gereken tedavi yöntemlerini anlattı.

Reaksiyonun önemi

Ülkemizde yaşayan yılan, arı, akrep gibi hayvanların ısırma veya sokmaları sonucunda çok ciddi reaksiyonların oluşmadığını belirten Dr. Çetiner, 'Ancak kişilerin vücutlarının bu hayvanlara karşı bir hassasiyetleri varsa, reaksiyon oluşabilir. Örneğin arı sokmasına alerjisi olanlar da ölüme kadar gidebilen şok tabloları oluşabilir' diye konuştu.

En iyi ilaç sabunlu su

Arı sokmasında arının iğnesinin çıkartılmasının faydalı olabileceğini belirten Dr. Çetiner, zehirli olabileceği düşünülen yılan ve akrep sokmalarında ise yaranın biraz üzerinden bandaj uygulamanın da zehrin yayılmasının durdurulmasında etkili olabileceğini söyledi.
Tüm ısırık ve sokmalarda yara yerinin bol sabunlu su ile yıkanması önerisinde bulunan Dr. Çetiner, 'Yara yerine kolonya ya da başka bir şey sürmeyin. Yara yerini emmeyin. Deniz anası sokması ya da temasında hastaya dayanabildiği kadar sıcak suyla kompres yapmak iyi gelecektir. Sıcak su hayvanın kana verdiği proteinleri denature edecektir' diye konuştu.

Ciddi enfeksiyonlar oluşabilir

Yaz aylarında bu tür olaylara çok sık rastlandığını ve polikliniklerine son bir ay içerisinde çok sayıda hasta başvurduğunu ifade eden Çetiner, "Ancak hastalar kendisini bir böceğin ısırabileceğini tahmin etmiyorlar. 'Acaba karaciğerim mi rahatsız' diye düşünerek boş yere evhamlanıyor. Tüm hastalıkların rahatsızlıklarında deride belirtiler olabilir. Karaciğerin bu anlamda özel bir yeri yok. Isırıklar tedavi edilmezse mikrobik hale gelebilir. Vücuda yayılıp ciddi enfeksiyonlara yol açabilir' dedi.

Kadınlar için önemli

Bu arada güzel bir haber vereyim:
Son araştırmalar, kanser riskinin yüzde 28, kanserden ölüm riskinin yüzde 15 azaldığını ortaya koydu.
İngiltere'de 30 bin kadını kapsayan araştırma; meme kanserine yakalanan kadınlara umut oldu.
Bilim insanları, kadın hormonlarıyla kanser hücrelerinin ilişki halinde olmasını engelleyen hormon tedavisine eşdeğer aromataz inhibitörü ile bifosfonat grubu ilaçların meme kanserinin ilerlemesini ve nüksetmesini engelleyebileceğini belirtti.

30 bin kadın

Standart tedavi yöntemleri uygulanan ve söz konusu ilaçlar verilen 30 bin kadını kapsayan 9 çalışmanın sonucunu değerlendiren bilim insanları, aromataz inhibitörü grubu ilaçları 5 yıl boyunca kullanan menopozdaki hastalarda kanserin ilerlemesinin yüzde 30'a kadar düştüğünü, ölüm riskinin yüzde 15'e kadar azaldığını belirledi.

Nefesinizi kullanın ve açın

İstanbul merkezli Respira Nefes ve Koçluk Akademisi tarafından Ağustos ayında İzmir'in Şirince ilçesinde gerçekleştirilecek olan Doğal Nefes Kampı, İzmirlilere doğal nefesle tanışma imkanı sunuyor.
Son yıllarda sıkça gündemde yer alan nefes eğitimlerine, yaşam ve para koçluğu gibi kişisel gelişim alanlarına olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Doğal nefesle bedensel farkındalık yaratılarak, stresten ve sağlık problemlerinden kurtulmak mümkün.
Respira Nefes ve Koçluk Akademisi tarafından, 15-16 Ağustos tarihlerinde Şirince'de yapılacak Doğal Nefes Kampı'nda, katılımcılara profesyonel nefes koçu eşliğinde doğal nefes seanslarınn yanı sıra, yaşam farkındalığı koçluğu, zihin yapısı ve gelişim süreci, para koçluğu, bolluk ve bereket çalışması gibi çalışmalar da yapılacak.

OPET Temiz Tuvalet Konvoyu İzmir'deydi

OPET'in temiz ve sağlıklı bir toplum yaratma hedefiyle başlattığı 'Temiz Tuvalet' kampanyası kapsamında oluşturulan 'Temiz Tuvalet Tırları' yaz yoğunluğuna çözüm bulmaya devam ediyor.
İzmir'deki OPET istasyonlarını kontrol eden OPET ekipleri, malzeme tedariği yaptı ve sürücülere bilgilendirici broşürler ve temizlik kitleri dağıttı. Tırlar yaz boyunca 180 istasyonda çalışmalarını sürdürecek.
Sektöründe müşteri memnuniyeti en yüksek şirket olan OPET'in 'Temiz Tuvalet Tırları' Türkiye turuna devam ediyor. Son 21 günde, 13 şehre uğrayarak Opet istasyonlarında hijyen sağlayan ve malzeme tedariği yapan tırların bu seferki durağı İzmir oldu. İzmir'deki tüm OPET istasyonlarında hem malzeme tedariği yapıldı hem de sürücülere 'temizlik ve hijyen' kurallarına yönelik bilgilendirici broşür ve temizlik kitleri dağıtıldı.
Türkiye'nin en uzun soluklu sosyal sorumluluk projesi kapsamında iki ayrı rota üzerinden yola çıkan 'OPET Temiz Tuvalet Tırları', 3 ay içerisinde yaklaşık 10 bin kilometre yol yaparak, 30 şehirdeki 180 istasyonda hizmet verecek.
Temiz Tuvalet kampanyasının fikir lideri olan OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, proje ile 15 yıl içerisinde 8 milyon kişiye ulaşarak hijyen eğitimi verdiklerini belirtti.

***

MENEKŞE

22 ağaç Sasalı'ya taşındı


İzmir Büyükşehir Belediyesi tramvay projesinin güzergahında bulunan ağaçları gece yarısı kaldırdı. Projeye engel çıkartan ağaçlar özel makinelerle yerinden söküldü. Büyükşehir'den yapılan açıklamada 22 ağacın Sasalı'ya taşındığı bildirildi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun tepkiler nedeniyle güzergahını değiştirdiği Karşıyaka Tramvay Projesi'nde kurtarılamayacak olan ağaçlar söküldü. Mavişehir'de başlayan çalışmaların Bostanlı'ya kadar gelmesi orta refüjdeki ağaçların sökülmesine neden oldu.
Yıllardır o bölgede duran ağaçlar belediye ekipleri tarafından yerlerinden özel araçlarla çıkartıldı. Belediye olası tepkiler ve hava şartları nedeniyle gece çalışma yaparken sökülen ağaçların Sasalı'ya götürüldüğü öğrenildi.

***

KILÇIK

*Sen hep gülümse ki yüreğinin güzelliği gülüşlerinde canlansın...
*Canımı kapına, yüreğimi ellerine, ruhumu bedenine, uykumu yatağına, öpücüklerimi dudağına göndereceğim!.. Ve yemin ederim seni ölünceye kadar seveceğim!
*Seninle her şeye varım ben, sen benim uğurlu yolumsun. Yıldızlara yürürüm seninle, sen iste canım senin olsun.