İZKİTAP'ın ardından

"İnsanın tekrar tekrar okuduğu, aklının demirbaşları arasında yerini alan ve hayata bakışını değiştiren kitaplar vardır; göz atıp asla baştan sona okumadığı, bir oturuşta okuyup bir hafta sonra unuttuğu kitaplar da."  George Orwell

Yüzlerce yayınevi, sahaf,  ve elbette yazarlar deyimi yerindeyse dört gözle bekliyorlardı, İzmir Kitap Fuarı'nı. Kültürpark'ta yapılacak olan bu fuar herkesin içine bahar sevincini doldurmuştu. İlkbaharda 18 Nisan ile 29 Nisan arasında yapılan İzmir Kitap Fuarı, kısa adıyla İZKİTAP, kitapseverlerin heyecanına ortak oldu. Ancak İzmir okuyucusu ve İzmirli yazarların hayalleri çok daha büyüktü. Hepimiz için fuar demek Kültürpark demektir, kuşkusuz. Gaziemir'de de 26 Ekim ile 3 Kasım arasında kitap fuarı yapılıyor lakin bizler alışmışız 9 Eylül, Lozan ya da Montrö kapısından içeri girip,  çocukluk anılarımızı tazeleyip, fuarın içinde yürümeye... Hal böyle olunca kitap fuarının Kültürpark'ta yaşayacak ve yaşatılacak olması bizlere armağan oldu. 18 Nisan'ı yani fuarın açılacağı günü beklemeye başladık. Açılışın görkemli olması yahut binlerce kalabalığı beklemiyorduk hiçbir zaman... Bizdeki özlem hep aynıydı, değişmiyordu.

Okurların, yazarların, şairlerin buluşması, yeni okumaya başlayan evlatlarımızla, liseye giden, üniversiteye giden öğrencilerimizle bir araya gelmeyi bekliyorduk. Halkla bütünleşerek; yeni öyküler, yeni şiirler yazmayı hedefliyorduk. Çünkü yazı da şiir de içsellik kadar, sokaktan beslenir. Asıl konuya dönecek olursak, İzmir Kitap Fuarı'nı tutkuyla, özlemle beklemeye devam ederken o gün geldi çattı.

Takvim yaprakları 18 Nisan 2024'ü gösteriyordu. Açılış töreni düzenlendi. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Bugün, İzmir’imizin hazinesi Kültürpark’ın kapılarından geçerken geldiğimiz yer, sadece Kültürpark değildi. Zamanları ve mekanları aşan bir yolculuğa adım attık hep birlikte. Öyle ki parkımızın sınırları genişledi; içine tüm zamanları, coğrafyaları, evrenin sonsuzluğunu ve dünyanın tüm hikayelerini aldı. İnsanlığın başlangıcından bu yana üretilen fikirler, yaşanan duygular, durumlar, hikayeler, bilimin ve sanatın bütün yolculuğu burada; Kültürpark kapılarının içinde bugün. Çünkü bugün, kitapların şenliğini başlatıyoruz. Çünkü kitaplar, bizi dünyaya açar” dedi. Onur konuğu yazar Ahmet Ümit ise, “İzmir gibi Türkiye’nin çok anlamlı bir şehrinde Kitap Fuarı’nın onur konuğu olmak muhteşem bir şey. Bana hep şu soru soruluyor: ‘İzmir’le ilgili roman yazmayacak mısın? İzmir’de konu mu yok, bu kadar renkli, canlı, muhteşem tarihe sahip bu şehirde yok mu seni ilgilendiren bir konu?’ İzmir’i yazmadan ölmeyeceğim, merak etmeyin. İzmir ile ilgili şahane bir roman yazacağım, tarihi bir roman olacak ve elbette bu şehrin ilk ozanı dediğimiz büyük Homeros ile ilgili olacak. Başka çaresi var mı? Homeros olmadan İzmir olur mu?” ifadelerini kullandı. Sonrasında ise yayınevleri, sahaflar  ve sivil toplum kuruluşları fuar kitapseverlerle buluştu. Lakin İZKİTAP hayallerin biraz daha ötesinde de kaldı demiyorum da biraz da eksik kaldı. İzmirliler daha coşkulu, daha festival havasında bir fuar bekliyordu. Umuyorum, önümüzdeki dönemler İzmir Kitap Fuarı rüyaların ötesinde olur. 7'den 70'e herkesin koşar adım gittiği ve buluşma noktası haline geldiği fuarın yaşanmasını ümit ediyorum.