Sevgili okuyucularım, geçen hafta 2014 yerel seçimlerini Türkiye genelinde irdelemiştim.

Neden mi? Hepimizin siyasete ilgi duyması, bilgi sahibi olması gerektiğine inandığım için.

İyi bir yurttaş olmamız ülkemiz ve çocuklarımızın geleceği açısından çok önemli. Bu hafta da içinizden biri olarak yerel seçimlerde İzmir'i ve Büyük Şehir Belediye yarışını paylaşacağım.

Bu yarışta İzmir de alınan oylar ve % olarak oranlar aşağıdaki gibi gerçekleşti:

CHP    Aziz Kocaoğlu   1.306,904   (% 49,62)

AKP     Binali Yıldırım     946,941    (% 35,95)

MHP    Murat Taşer        210,001    (%7, 97)

HDP                                  88,710    (% 3,37)

DSP                                   13,977    (% 0,53)

SP                                      13. 808  (% 0,52)

BBP                                   12.  922  (% 0,49)

İP                                       10. 752  (% 0,41)

AKP'nin "Binali ile her şey kolay" sloganıyla iddialı girdiği İzmir'de seçimlerinin o kadar kolay olmadığı ortaya çıkmıştır. Ancak AKP'nin İzmir'de başarısız olduğunu söyleyemeyiz.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı (BBB) seçimlerinde CHP başkan adayı Aziz Kocaoğlu'nun 350 bin oy gerisinde kalmış olsa da, Binali Yıldırım AKP'nin oy oranını geçen seçimlere göre ciddi şekilde arttırdı. Bunun sonucunda İzmir BBB kazanamamış olsa da, daha önce Bayındır dışında tüm ilçelerde CHP varken Torbalı, Selçuk, Ödemiş, Menderes, Kınık, Kemalpaşa AKP ye Kiraz ve Aliağa MHP geçti.

***

Burada CHP il yönetimi ve BBB Aziz Kocaoğlu'nun yanlış planları ve dayatmaları rol oynamıştır. Detaylara ve söylentilere girmek istemiyorum. Ancak halk tarafından başarılı bulunan belediye başkanlarını değiştirmiş, istifa tehdidi ile parti yönetimine dayatmış olması geri tepmiştir. İzmir in özgürlükçü, demokratik, kültürel yapısı AKP karşısında Kocaoğlu ve adaylarının bir kısmını kerhen, biraz da mahalle baskısı ile desteklemiştir. Bu arada ters düştüğü tırpanladığı belediye başkanları DSP ye geçince oyları bölmekle ve bu başkanları ihanetle suçlamıştır. İzmir halkı oylar bölünür korkusu ile bu adaylara destek vermemiştir.

Ancak bu düne kadar 29 Belediyeyi elinde tutan CHP 2009 yerel seçimlerinde % 55 olan oy oranını  % 49, 5 e düşürüp ilçelerinde  % 30 unu kaybetti. En büyük tartışma "ne türban, ne de Atatürk rozeti" söyleminin sahibi Konak BB Sema Pektaş üzerinde oldu. Konak ilçesi gibi, İzmir'in kalbi sayılacak bir ortamda AKP'ye karşı oylarla Sema Pektaş bölünmeme kaygısıyla seçilmiştir. Oyları bölmekle suçlanan Hakan Tartan AKP korkusuyla desteklenmediği için oyları  %8' de kalmıştır.

***

Deneyimli, başarılı ve ayrıca harcanan bir politikacı olarak Cihan Türsen' in Facebook da paylaştığı CHP'nin oy kaybı konusundaki görüşlerini burada sizlere de aktarmak istiyorum:

CHP İzmir'de seçimlerde oy kaybının önemli nedenleri başında gelen faktör, İl Başkanınca, belediye meclisi adayların belirlenmesinde, Parti Tüzüğüne, Aday Belirleme Yönetmeliğine, Yerel Seçim Yetki Genelgesine AÇIKÇA AYKIRI davranılmış olmasıdır. 16.01.2014 Tarihli PM Kararı ile düzenlenen Yerel Seçim Yetki Genelgesi'ne göre:

1- Taslak liste hazırlayıp, Genel Merkeze gönderme yetki ve sorumluluğu ilçe başkanlıklarına ait. Ancak, Taslak Aday Listeleri İl Başkanınca hazırlandı. İlçelerdeki Başkan ve Yönetim Kurulları toplantıları dahi yapılmadı.
2- Eğilim yoklaması seçimlerinden BAŞARI İLE ÇIKAN, aday adaylarına, Taslak Listede yer verilmedi.
3- Eğilim yoklaması seçimlerinden BAŞARILI OLAMAYAN aday adaylara ise, Taslak Listede yer verildi.
4- Yine, Taslak Listeler hazırlanırken, bölge milletvekilleri ile görüşülüp, mutabakat sağlanmadı.
5- Listelerde CİNSİYET VE GENÇLİK KOTALARI'NA uyulmadı.
6- Partide 1 yıllık üyelik koşulu dolmayan kişiler Taslak Aday Listesinde yer aldı (Varsa 12. Madde uygulamaları hakkında bilgi verilmeli.)
7- KAYIRMACILIK yapılarak, akraba, arkadaş, iş ortaklarına listede yer verildi.

 
Bu iddialar doğruysa ciddi bir parti disiplin suçu işlenmiş, sonuçta kale gibi görülen İzmir'de CHP açısından ciddi kayıplar yaşanmıştır. Önümüzde Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçim yaklaşırken CHP herhalde bunların gereğini yapacaktır. Her ne ise, artık yerel seçim bitti. Şimdi İzmir için çalışma zamanı.