Uçakla seyahat etmeyi düşünenlerin en büyük gayesi ucuz uçak bileti almak oluyor. Uygun fiyatlı uçak biletini aldıktan sonra sıra koltuk seçimine geliyor. Rahat ve konforlu bir uçak yolculuğu için koltuk seçimi oldukça önemli. Özellikle uzun saatler süren bir yolculuk yapacaksanız, kendinizi rahat hissedeceğiniz bir koltuk tercih etmelisiniz. Biz de bu konuda sizlere yardımcı olacak birkaç bilgi ve öneriyi bir araya getirdik.  

En iyi koltuk neresi?

Uçakta en iyi koltuk denilince akla ilk sıralar yani business sınıfı koltuklar geliyor. Buradaki koltuklar hem boyut olarak hem de koltuk arası mesafesi bakımından daha geniş olduğundan daha konforlu bir yolculuk sunuyor.

Ön sıralardaki koltuklarda oturmayı seviyorsanız, 1A’yı tercih edebilirsiniz. Uçağın en geniş koltuklarından biri olan 1A, cam kenarında olması bakımından da avantajlı. Bu alan business sınıfına dahil olduğu için daha geniş ve konforlu bir iç mekan sunuyor. En önde oturuyor olmanız yemek servisini de ilk sizin almanızı sağlıyor. Böylece yemeğinizi erken alıp daha uzun sürede, tadına doyarak yeme imkanınız oluyor.

1A’nın avantajları olduğu gibi bir de dezavantajı var. Kapıya yakın olduğu için uçağa biniş sırasında soğuk bir mevsimse dışarıdan gelen hava nedeniyle üşüme ihtimaliniz yüksek. Eğer çok üşüyen biriyseniz, ilk koltuk yerine bir iki sıra arkasındaki koltukları tercih edebilirsiniz.


1A’nın yanı sıra genel olarak ön sıradaki koltukların ideal olduğunu söyleyebiliriz. Bu bölüm arka kısımlara göre daha sessiz ve sakin olması sebebiyle de daha çok tercih edilebilir.

Güvenlik çıkışı kenarındaki koltuklar ideal

Uçakta tercih edebileceğiniz koltuklardan biri de güvenlik çıkışına yakın olanlar. Bu koltukların önünde geniş yer olduğundan ayağınızı rahatça uzatıp oturabilirsiniz. Bunun için check-in işlemi sırasında yetkiliye güvenlik çıkışı kenarındaki koltuğu istediğinizi belirtin.

Koridor kenarı tercih edin

Hareket alanınız geniş olsun istiyorsanız, koridor kenarındaki koltuklara yönelebilirsiniz. Koridor kenarında herhangi bir ihtiyacınız anında rahatça tuvalete gidebilir veya ihtiyaç duyduğunuzda kabin bagajınızdan bir eşyanızı rahatça alabilirsiniz. Ayrıca uçaktan inişlerde kapıya daha hızlı gidebilirsiniz.


Kanat üzerini tercih etmeyin

Birçok kişi daha az güvenli bulduğundan kanat üzerindeki koltukları tercih etmiyor.

Kanat üzerinde bulunan koltuklar aynı zamanda gürültülü de oluyor. Özellikle uzun süren uçuşlarda kanattan gelen ses insanı rahatsız edebilir. Bu nedenle kanat üzerine denk gelen koltukları tercih etmemenizde fayda var. Eğer uçakta başka yer kalmadıysa, yanınıza kulak tıkacı veya kulaklık bulundurmanızı öneririz. Kanat üzeri koltuk numarası uçaktan uçağa değişiklik gösterebiliyor. Örneğin Airbus A320 tipi bir uçakta 15 ile 20 arası koltuklar kanat üzerine denk geliyor.


Boeing 777 tipi uçaklarda nerede oturmalı?

Araştırmalara göre THY, Emirates, Lufthansa, gibi birçok havayolu şirketinin sahip olduğu Boeing 777 tipi uçaklarda 16. ve 32. sıralar en iyi koltuklar olarak belirlenmiş. Bu koltukların önündeki mesafe geniş olduğundan yolcular daha konforlu bir yolculuk geçirebiliyor.


En kötü yerler neresi?

Uçağın arka kısmındaki koltukların genelde en kötü yerler olduğu düşünülüyor. Özellikle tuvalete ve servis için hazırlıkların yapıldığı bölüme yakın olan koltukları tercih etmemeye özen gösterin. Burada gelip geçen, ayakta dolaşan kişi çok olduğu için rahatsızlık duyabilirsiniz. Arka bölümde genelde koltuklar daha dar oluyor, ayrıca servis bölümüne yakın olması nedeniyle gürültü olabiliyor.

Yapay zeka yanıtladı | 3. Dünya Savaşı'nda en güvenli ülke hangisi olacak? Yapay zeka yanıtladı | 3. Dünya Savaşı'nda en güvenli ülke hangisi olacak?

Yakın zamanda uçakla seyahat etmeyi planlıyorsanız, koltuk seçiminde bu noktaları göz önünde bulundurarak seyahatinizi daha rahat ve keyifli bir şekilde geçirebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi